20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialISU București - Ilfov: Doar 15% din cele 400 de sirene din...

ISU București – Ilfov: Doar 15% din cele 400 de sirene din Capitală pot fi acționate cu dublă comandă

Din cele 400 de sirene instalate în Capitală, doar 15% pot fi acționate prin dublă comandă, atât electrică, cât și electronică, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile, în urma exercițiului desfășurat miercuri pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, potrivit Agerpres.

"Din păcate, situația statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acționate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât și dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate și probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcționeze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat", a spus el.

Daniel Vasile a precizat că pe parcursul zilei de miercuri vor fi făcute mai multe asemenea simulări în Capitală, iar cetățenii nu trebuie să se panicheze, pentru că este doar un exercițiu, însă trebuie să conștientizeze importanța acestui mesaj, pentru că într-o situație reală va trebui reacționat corespunzător.

"În ceea ce privește aceste sirene electrice și electronice, au fost desfășurate mai multe controale de către inspectorii de prevenire, potrivit atribuțiilor pe care le avem, și am constatat faptul că la autoritățile locale nu toate sirenele sunt luate în evidență, că există probleme în ceea ce privește mentenanța acestora, dar și probleme în ceea ce privește funcționarea acestora. Au fost făcute atât controale inopinate, cât și controale tematice, controale planificate", a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că, pe parcursul zilei, la fiecare punct în care se găsește o sirenă vor fi reprezentanți ai ISU și Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

"Vom verifica dacă sirena a pornit și, dacă a pornit, dacă a funcționat în parametri corespunzători, astfel că, poate la sfârșitul zilei sau în ziua imediat următoare, vom ști exact câte dintre cele 400 de sirene au funcționat și care sunt măsurile pe care ar trebuie să le solicităm autorităților locale pentru remedierea problemelor. (…) În bugetele primăriilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficiențelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului actual", a punctat Daniel Vasile.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă