22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce şi-au pierdut investitorii încrederea în Italia?

De ce şi-au pierdut investitorii încrederea în Italia?

Creşterea recentă de pe piaţa contractelor credit default swap (CDS – instrument derivat pentru transferul riscului de credit) sugerează faptul că un număr tot mai mare de investitori cred că Italia e în pericol, potrivit Spiegel Online. Unii experţi nu cred că furnizorii de contracte CDS vor putea plăti în cazul în care Italia nu şi-ar putea îndeplini obligaţiile financiare.

Investitorii încep să se întrebe dacă Italia va fi următoarea piesă de domino care va cădea în Europa. În momentul de faţă, piaţa CDS-urilor este mai mare decât în orice altă ţară. Cu o valoare netă de aproximativ 212 miliarde de euro, Italia a depăşit Brazilia (179 miliarde de euro) şi Spania (176 miliarde de euro).

Cu toate acestea, dacă un stat intră în incapacitate de plată, nu înseamnă că întreaga valoare a unui CDS va putea fi plătită – asta deoarece acţionarii evită implicarea prin tranzacţii exterioare. Prin urmare, suma maximă care va putea fi plătită în cazul în care Italia nu şi-ar mai putea îndeplini obligaţiile financiare s-ar ridica undeva la 17,5 miliarde de euro. Însă chiar şi în această situaţie, experţii şi-au exprimat îndoielile în privinţa capacităţii participanţilor de a-şi plăti partea.

Motivul este faptul că CDS-urile funcţionează ca o asigurare: creditorii le achiziţionează pentru a avea acoperire în cazul în care debitorul intră în incapacitate de plată.

Experţii speculează că situaţia financiară precară în ţările datornice va duce la o creştere a preţurilor contractelor CDS şi că, până la urmă, acestea vor trebui plătite.

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă