30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce şi-au pierdut investitorii încrederea în Italia?

De ce şi-au pierdut investitorii încrederea în Italia?

Creşterea recentă de pe piaţa contractelor credit default swap (CDS – instrument derivat pentru transferul riscului de credit) sugerează faptul că un număr tot mai mare de investitori cred că Italia e în pericol, potrivit Spiegel Online. Unii experţi nu cred că furnizorii de contracte CDS vor putea plăti în cazul în care Italia nu şi-ar putea îndeplini obligaţiile financiare.

Investitorii încep să se întrebe dacă Italia va fi următoarea piesă de domino care va cădea în Europa. În momentul de faţă, piaţa CDS-urilor este mai mare decât în orice altă ţară. Cu o valoare netă de aproximativ 212 miliarde de euro, Italia a depăşit Brazilia (179 miliarde de euro) şi Spania (176 miliarde de euro).

Cu toate acestea, dacă un stat intră în incapacitate de plată, nu înseamnă că întreaga valoare a unui CDS va putea fi plătită – asta deoarece acţionarii evită implicarea prin tranzacţii exterioare. Prin urmare, suma maximă care va putea fi plătită în cazul în care Italia nu şi-ar mai putea îndeplini obligaţiile financiare s-ar ridica undeva la 17,5 miliarde de euro. Însă chiar şi în această situaţie, experţii şi-au exprimat îndoielile în privinţa capacităţii participanţilor de a-şi plăti partea.

Motivul este faptul că CDS-urile funcţionează ca o asigurare: creditorii le achiziţionează pentru a avea acoperire în cazul în care debitorul intră în incapacitate de plată.

Experţii speculează că situaţia financiară precară în ţările datornice va duce la o creştere a preţurilor contractelor CDS şi că, până la urmă, acestea vor trebui plătite.

Cele mai citite

O filială a Al-Qaida revendică responsabilitatea pentru atacul din Burkina

Gruparea Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), afiliată Al-Qaida, a revendicat responsabilitatea pentru un atac din 11 iunie, în urma căruia au fost uciși...

Europarlamentarul Eugen Tomac despre alegerile din România: “Un milion de voturi anulate și mii de procese verbale măsluite”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, susține că la alegerile din 9 iunie 2024, în România s-au consemnat "un milion de voturi anulate și mii...

Preşedintele rus Vladimir Putin se va putea deplasa în Elveţia pentru a participa la ipotetice negocieri fără a fi arestat

Vladimir Putin va putea călători în Elveția, Europa, fără a fi arestat. Președintele Rusiei ar putea lua parte la posibile negocieri, în ciuda mandatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă