17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăEconomieIndicii europeni ai pieţelor financiare au cunoscut un declin istoric

Indicii europeni ai pieţelor financiare au cunoscut un declin istoric

Fed a redus de urgenţă dobînda cheie cu un punct procentual, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, dar scăderile au continuat.

Indicele pan-european STOXX 600 era luni în scădere cu 7,86% şi a închis la 4,9%, FTSE 100 (Londra) cu 6,82% şi a închis la 4%, DAX (Frankfurt) cu 7,43% (5,3%), iar CAC 40 (Paris) cu 8,79% (5,75%). La Milano, FTSE MIB coboară cu 7,74%, iar IBEX 35 (Madrid) pierde 8,77% (6,1%).

Între cele mai afectate titluri sunt ale companiilor aeriene şi de turism, ca TUI, EasyJet, IAG, British-Airways şi France – KLM, spune News.ro.

Tăierea dobânzilor de Fed a fost urmată de o nouă relaxare monetară din partea Băncii Japoniei, ce va intensifica achiziţiile de fonduri, pe bursă, şi alte active riscante.

Banca centrală din Noua Zeelandă a redus dobânda-cheie cu 0,75%, iar Banca Rezervelor Australiei a suplimentat lichidităţile. Coreea de Sud a redus dobânzile. Rusia a creat un fond anticriză de 4 miliarde de dolari.

Indicele MSCI din Asia – Pacific (fără Japonia), a scăzut cu 4%, la cel mai redus nivel de la începutul anului 2017, iar indicele japonez Nikkei a coborât cu 2%. China a anunţat o scădere de 13,5% a producţiei industriale şi cu 20,5% a vânzărilor cu amănuntul.

Acţiunile blue chips din Shanghai au scăzut cu 3%, chiar dacă Banca Centrală a Chinei a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar.

Indicele Hang Seng de la Hong Kong a scăzut cu 3,4%. Indicele S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu 9,7%. Este cel mai grav declin de după o cădere produsă în anul 1987.

 

Coronascădere

Reducerea dobânzii-cheie de către Federal Reserve şi promisiunea de achiziţii de obligaţiuni au dus la scăderea drastică a randamentului titlurilor la 10 ani ale Trezoreriei, de la 0,68% la 0,95%.

În sudul Europei, randamentele obligaţiunilor au crescut la maximele mai multor luni, investitorii fiind îngrijoraţi de răspândirea rapidă a coronavirusului.

Randamentele obligaţiunilor spaniole şi portugheze la 10 ani au urcat la maximele ultimelor nouă luni şi jumătate, de la 9,74% la 0,93%, fiind cu până la 0,13 puncte procentuale peste nivelul precedent.

Cele mai citite

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă