29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎntreţinerea căilor ferate, finanţată şi de Guvern

Întreţinerea căilor ferate, finanţată şi de Guvern

Guvernul a decis că întreţinerea infrastructurii feroviare, aflată în administrarea CFR SA, va fi finanţată şi de la bugetul de stat, nu doar din veniturile proprii ale companiei, atrase prin colectarea taxei de utilizarea a infrastructurii (TUI), potrivit Mediafax.

Decizia a fost luată în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

În prezent, veniturile din TUI acoperă aproximativ 35% din cheltuielile pentru întreţinerea infrastructurii, astfel că sumele pe care Guvernul trebuie să le asigure pentru întreţinerea, reparaţia şi exploatarea infrastructurii feroviare sunt de aproximativ 1,4 miliarde de lei pe an.

Pentru acest an, CFR SA estimează că Guvernul ar trebui să aloce un minim de 400 milioane lei, ca sume în completarea veniturilor proprii, astfel încât să asigure funcţionarea infrastructurii la parametrii similari de anul trecut.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, MTI arată că această subvenţie socială se va constitui ca o completare a veniturilor proprii ale companiei CFR SA obţinute din taxa de utilizare a infrastructurii şi va fi utilizată pentru suportarea contravalorii întreţinerii şi menţinerii funcţionalităţii infrastructurii feroviare.

Dacă CFR SA nu va putea să menţină infrastructura la parametrii de siguranţă, va introduce noi restricţii de viteză şi vor apărea noi puncte periculoase, ceea ce va conduce la creşterea timpilor de mers şi întârzieri.

 

Cele mai citite

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...
Ultima oră
Pe aceeași temă