20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎntreţinerea căilor ferate, finanţată şi de Guvern

Întreţinerea căilor ferate, finanţată şi de Guvern

Guvernul a decis că întreţinerea infrastructurii feroviare, aflată în administrarea CFR SA, va fi finanţată şi de la bugetul de stat, nu doar din veniturile proprii ale companiei, atrase prin colectarea taxei de utilizarea a infrastructurii (TUI), potrivit Mediafax.

Decizia a fost luată în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

În prezent, veniturile din TUI acoperă aproximativ 35% din cheltuielile pentru întreţinerea infrastructurii, astfel că sumele pe care Guvernul trebuie să le asigure pentru întreţinerea, reparaţia şi exploatarea infrastructurii feroviare sunt de aproximativ 1,4 miliarde de lei pe an.

Pentru acest an, CFR SA estimează că Guvernul ar trebui să aloce un minim de 400 milioane lei, ca sume în completarea veniturilor proprii, astfel încât să asigure funcţionarea infrastructurii la parametrii similari de anul trecut.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, MTI arată că această subvenţie socială se va constitui ca o completare a veniturilor proprii ale companiei CFR SA obţinute din taxa de utilizare a infrastructurii şi va fi utilizată pentru suportarea contravalorii întreţinerii şi menţinerii funcţionalităţii infrastructurii feroviare.

Dacă CFR SA nu va putea să menţină infrastructura la parametrii de siguranţă, va introduce noi restricţii de viteză şi vor apărea noi puncte periculoase, ceea ce va conduce la creşterea timpilor de mers şi întârzieri.

 

Cele mai citite

Tarom este salvat. Compania primește 100 de milioane de euro, aprobate de Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi...

Soțul candidatei PSD la Primăria Izvoarele-Giurgiu, striptease și show pornografic în stradă

Lupta electorală pentru fotoliul de primar a atins cote greu de imaginat într-o comună din județul Giurgiu, unde soțul candidatei PSD a făcut,...

Julen Lopetegui, înapoi în Premier League! Formația preluată de tehnicianul spaniol

Spaniolul Julen Lopetegui este „urmașul” lui David Moyes în funcţia de antrenor principal al formației engleze West Ham United. Lopetegui revine astfel în Premier...
Ultima oră
Pe aceeași temă