4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialScumpiri inexplicabile la energia electrică. Cel mai mare furnizor de pe piața...

Scumpiri inexplicabile la energia electrică. Cel mai mare furnizor de pe piața românească solicită plafonarea prețului la kilowatt. Tarifele au crescut și în iulie

Prețul kilowattului a crescut alarmant de la începutul anului, iar efectele se vor propaga în lanț în economie, -astfel că poate ar fi cazul ca autoritățile să intervină ca în cazul RCA, avertizea-ză cel mai mare furnizor local de energie.

Situația de pe piața de energie electrică a devenit îngrijorătoare pentru toată lumea, din cauza prețurilor nejustificat de mari, pe care nu și le explică nici operatorii din piață. Deja efectele a ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului pe bursa de energie, unde s-a tranzacționat și la valori medii lunare de peste două ori mai mari decât cele din 2016, se reflectă în facturile populației, care de la 1 iulie plătește o electricitate în medie cu 8% mai scumpă la nivelul țării, în timp ce furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%.

Scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziția energiei, a declarat Cătălin Stancu, directorul general al companiei Electrica SA.

. În continuare, prețurile se mențin ridicate pe bursa de energie. „Problemele persistă, iar consecințele pe termen lung, dacă situația se menține așa, vor fi semni-ficative. Noi (furnizorii – n.red.) funcționăm ca un acordeon acum, nu transmitem imediat la client. Nimeni nu o duce bine în distribuție și furnizare”, a mai declarat Cătălin Stancu.

Potrivit acestuia, consecințele se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018, când Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei -(ANRE) trebuie să le recunoască din costuri. Potrivit acestuia, pentru consumatorii eligibili, care își negociază singuri contractele, deja ofertele de preț pentru contractele noi prevăd creșteri de 20-30%, indiferent de furnizor. Scumpirea îi afectează mai ales pe marii consumatori industriali, care au costuri ridicate cu electricitatea.  

Soluții de reglare a pieței

În opinia sa, creșterea de preț de pe bursa OPCOM ar trebui să reflecte o majorare a cererii, dar consumul nu a crescut, iar exporturile sunt similare cu cele din 2016. „Nu poți vorbi de un preț corect într-o piață care nu mai e echilibrată. Prețul corect e prețul de piață. Singura întrebare e dacă ce vedem acum e piață funcțională sau nu. Un preț care crește cu 70% arată un dezechilibru. N-a explodat cererea. Rămâne partea de ofertare în joc, iar aici trebuie o analiză serioasă pe fiecare producător”, a completat Cătălin Stancu.

În opinia sa, trebuie văzut ce nu a funcționat de la începutul anului, iar aici sunt trei aspecte de analizat. Primul: există echilibru între cerere și ofertă? Dacă nu, de ce? În al doilea rând, trebuie create produse de tip forward pe bursa OPCOM, ca furnizorii să se protejeze la riscul creșterilor de preț. „Apoi, probabil că pe termen scurt ar trebui și o măsură administrativă. Până înțelegem ce se întâmplă, trebuie cumva să ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie făcută o analiză serioasă.

De exemplu, anul trecut a fost la RCA aceeași problemă. O industrie a zis: nu mai suportăm costul și cineva a spus: «Hai să punem un fel de stop, ca să le dăm timp, să studiem problema și să vedem ce măsuri luăm»”, a completat reprezentantul furnizorului de energie. El  a adăugat că aceasta este o măsură pe care doar ANRE și Consiliul Concurenței, dacă o consideră justificată, o pot lua.

El a adăugat că pentru Electrica situația este extrem de serioasă și, dacă problemele sunt la fel de mari și pentru ceilalți operatori, dar și pentru industria care depinde de costul energiei, „se strâng elemente serioase” pentru o astfel de măsură de plafonare a prețului.   

Producătorii fac profituri mai mari

„Nu este o singură cauză pentru creșterea prețurilor pe bursa de energie electrică, ci sunt mai multe: indisponibilitatea unor capacități, o producție mai scăzută de energie regenerabilă, o piață pentru ziua următoare (PZU) nefiresc de mare sau o transparență extremă a tranzacțiilor care creează un mediu pentru marii producători de stat de a-și maximiza pozițiile și interesele. Înghețarea prețurilor este o soluție legală, care poate fi utilizată de autorități în situații extreme”, a declarat, pentru „România liberă”, Răzvan Nicolescu, consultant senior în cadrul Deloitte, fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie. 

În timp ce furnizorii de electricitate înregistrează pierderi  lunare de zeci de milioane de lei, principalii producători de energie anunță profituri tot mai mari.  Hidroelectrica, de pildă, care asigură circa un sfert din producția totală, a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane lei, cu 26% mai mare față de 2016, la o producție în scădere cu 7%. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, principalul producător, a înregistrat un profit de 250  milioane de lei în primele patru luni, deși anul trecut era pe pierdere. 

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă