12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăApartamentele au ponderea cea mai mare

Apartamentele au ponderea cea mai mare

La nivel naţional, apartamentele reprezintă 69% din oferta rezidenţială, urmate de case (22%) şi terenurile intravilane pentru construcţii (8%). Aşa arată statisticile analizei efectuate de imobiliare.ro.

Ponderea apartamentelor cu trei camere a crescut semnificativ şi domină oferta de apartamente noi reprezentând 41% din totalul numărului de oferte pe acest segment, respectiv 35% din totalul apartamentelor vechi de pe piaţă. În ceea ce priveşte segmentarea pe intervale de preţ, aproape jumătate din oferta de apartamente vechi (48%) se încadrează în suma de 60.000 de euro.

În Bucureşti 83% din oferta rezidenţială este reprezentată de apartamente. Casele au o pondere de 14%, iar terenurile doar 3% din ofertă, reflectând blocajul în care se află acest segment. 64% din apartamentele scoase la vânzare sunt construite înainte de 1990. În ceea ce priveşte categoria apartamentelor noi, unităţile cu trei şi patru camere însumează 59% din totalul ofertei. În schimb, situaţia este diferită pe segmentul apartamentelor vechi, dominat de apartamentele cu două camere 39%, urmate de cele cu trei camere (33%). 85% din casele şi vilele scoase la vânzare pe piaţa imobiliară bucureşteană au un preţ de strigare ce depăşeşte 120.000 de euro.

În Braşov, 71% din oferta rezidenţială este reprezentată de apartamente. Casele ocupă 19%, iar terenurile 10% din ofertă. Oferta de apartamente este dominată de apartamentele vechi în proporţie de 90%. În Cluj-Napoca, proporţia caselor şi vilelor în oferta rezidenţială este mai mare decât în celelalte oraşe din ţară atingând 27%. Totuşi, cu un procent de 70%, apartamentele domină segmentul rezidenţial şi aici. Interesantă este ponderea apartamentelor noi care reprezintă 41% din totalul apartamentelor scoase la vânzare în Cluj, peste media pe ţară.

În Constanţa, 67% din oferta rezidenţială este reprezentată de apartamente. Casele ocupă 22%, iar terenurile 11% din ofertă. În Iaşi, apartamentele domină în mod covârşitor oferta rezidenţială: 87% din totalul ofertei este reprezentată de apartamente, casele ocupă 10%, iar terenurile doar 3%. În Timişoara, 78% din oferta rezidenţială este reprezentată de apartamente. Casele ocupă 17%, iar terenurile doar 5% din ofertă. Oferta de apartamente este compusă în cea mai mare parte din apartamente vechi care reprezintă 76%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă