22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Salariul mediu net, în creştere cu 37 lei

Salariul mediu net, în creştere cu 37 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.377 lei, în luna noiembrie 2010, în creştere faţă de luna anterioară cu 37 lei (2,8%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (804 lei).

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, în luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net a fost în creştere faţă de luna octombrie, conform Institutului Naţional de Statistică.

Motivele acestor uşoare creşteri s-au datorat a acordării de premii ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, cât şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat după cum urmează în extracţia minereurilor metalifere (16,2%) şi în industria metalurgică (4-5%). Faţă de luna iunie 2010, lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010, câştigul salarial mediu net din luna noiembrie a scăzut în sectorul bugetar cu 17,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 17,1% în administraţia publică, respectiv cu 16,5% în învăţământ.

Rata şomajului, în creştere

În trimestrul III 2010, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,2%. Această rată a avut un nivel inferior celui din trimestrul corespunzător din anul precedent (-0,2 puncte procentuale) şi superior celui din trimestrul anterior (0,1 puncte procentuale).

Rata şomajului BIM a fost de 6,9%, în creştere atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (ambele cu o rată a şomajului de 6,8%). Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă