19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCât costă vacanţa la cort

Cât costă vacanţa la cort

Pentru buzunarul de criză al multor români, vacanţa la cort a devenit alternativa ideală pentru petrecerea unui sejur pe litoral. O noapte în camping ajunge, pentru o familie, la mai puţin de 100 de lei.

Considerate de mulţi drept locul ideal unde să-ţi petreci vacanţa, blamate însă de turiştii cu bani şi pretenţii, campingurile au revenit în atenţia românilor. În ultimii ani, campingurile de la malul mării s-au dezvoltat din punct de vedere a facilităţilor oferite turiştilor, dar şi la capitolul preţuri, iar acum, pe fondul crizei, constituie cea mai la îndemână variantă de a petrece câteva zile sau săptămâni pe litoral cu bani puţini.

De la sacul de dormit la wireless

De-a lungul litoralului puteţi găsi multe locuri unde să vă puneţi cortul. Începând din Năvodari şi până la 2 Mai, aproape în fiecare staţiune funcţionează câte un camping. „Merg de cinci ani în camping la Mamaia. Anul acesta preţurile sunt destul de mari, însă suntem mulţumiţi”, ne-a declarat Mirela P., venită cu familia la mare. Şi alţi turişti s-au declarat mulţumiţi de condiţiile de campare, mult îmbunătăţite faţă de anii trecuţi. Comparativ cu pensiunile sau hotelurile, o noapte în camping costă o familie sub 100 de lei. De aceşti bani, turiştilor li se asigură un loc unde poate fi parcată maşina sau rulota, racordare la curent electric, acces la apă caldă şi grup sanitar, spaţiu de joacă pentru copii, în unele cazuri chiar şi comexiune wireless internet. Reduceri nu se prea fac, însă pentru copiii sub 12 ani unii operatori nu percep nici un fel de tarife. 

Ce trebuie să ştiţi

Tarifele în zona Năvodari-Mamaia variază în funcţie de poziţionare şi facilităţi. Ca să vă cazaţi într-unul dintre campingurile de aici, trebuie să scoateţi din buzunar între 10 şi 13 lei pe zi pentru autoturism, la care se adaugă 17 sau 24 de lei pe zi pentru o persoană, 8,5-12 lei pe zi de fiecare  copil, între 15 şi 18 lei zilnic pentru energie electrică şi, dacă aţi venit cu rulota, încă 13 sau 22 de lei pe zi. În plus, de anul acesta unii dintre proprietarii de campinguri au introdus plata la terenul ocupat, respectiv 1 leu pe zi pentru fiecare metru pătrat, în timp ce alţii au preferat să taxeze cu 10 lei pe zi cortul.  În acelaşi timp, în sudul litoralului, la Neptun, preţurile sunt un pic mai mici, însă, după cum a precizat personalul campingului, acestea se modifică pe perioada vârfului de sezon.

La Neptun maşina vă costă 7 lei pe zi, adulţii plătesc 16 pe zi, iar cei cu rulotă trebuie să scoată din buzunar 20 de lei pe zi. Aşa cum am menţionat mai sus, doi adulţi şi doi copii veniţi cu autoturismul la mare nu plătesc mai mult de 100 de lei pe zi. Un alt avantaj al cazării la camping este faptul că magazinele din incintă sau vecinătate practică preţuri „decente”  comparativ cu zonele centrale ale staţiunilor, unde produsele alimentare cel puţin se vând la preţuri duble comparativ cu restul magazinelor. Pentru cei care nu vor să plătească chiar nimic, rămân variantele plajelor Corbu, Vama Veche şi 2 Mai, unde puteţi dormi direct pe nisip, dar unde nu aveţi nici o facilitate. 

Un avantaj al cazării la camping îl constituie şi faptul că magazinele din incintă sau vecinătate practică preţuri mai mici  comparativ cu  zonele centrale ale staţiunilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă