Patronul OTV, Dan Diaconescu, şi colaboratorul său Doru Pârv au primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Acuzaţiile care li se aduc celor doi sunt de şantaj şi ameninţare. Verdictul a venit miercuri dimineata, după încă o noapte de audieri la Judecătoria Sectorului 1. Avocaţii celor doi au făcut deja recurs împotriva deciziei de arestare preventivă, care va fi judecat la Tribunalul Bucureşti, în termen de cel mult trei zile.
„Am avut la dispoziţie dosarul doar de la ora 20 la 21. Judecătoarea s-a pronunţat după ce a citit şapte volume într-o jumătate de oră. Decizia de arestare este susceptibilă de a fi neserioasă”, a declarat Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu.
Cei doi au fost reţinuţi ieri de procurorii DNA sub acuzaţiile de şantaj şi ameninţare la adresa unui primar din judeţul Arad.
Procurorii spun că Dan Diaconescu l-ar fi şantajat pe primarul Zărandului, Ioan Florin Moţ, prin intermediul colaboratului său Doru Pârv – clarvăzător, realizator de emisiuni paranormale la OTV -, că dacă nu plăteşte suma totală de 200.000 de euro, va difuza un film compromiţător la adresa sa. Până la data şantajului prin postul OTV, Moţ i-ar fi plătit lui Pârv, în două tranşe, 30.000 de euro şi 4.200 de lei, bani care i-ar fi fost destinaţi lui Dan Diaconescu. Cu toate acestea, la circa o lună de la aceste plăţi, Diaconescu a anunţat în emisiunea sa că va difuza informaţii senzaţionale despre primarul Moţ. În seara în care la OTV erau anunţate dezvăluirile, primarul l-ar fi sunat pe Pârv ca să blocheze difuzarea filmului deoarece ar fi plătit banii. Atunci, Pârv ar fi plusat şi ar fi cerut şi alte sume, în total aproximativ 200.000 de euro. Primarul ar fi promis banii, iar filmul nu a mai fost difuzat.
În apărarea sa, Diaconescu a declarat ieri noapte la DNA că nu a mai difuzat dezvăluirile deoarece nu erau suficient documentate de realizatorul anchetei jurnalistice, reporterul Mihaela Moise. Patronul televiziunii a mai spus că la fiecare emisiune „Dan Diaconescu Direct” pe care o moderează, sunt anunţate trei-patru dezvăluiri, dar că nu se epuizează toate subiectele în fiecare emisiune din lipsă de timp. Acesta ar fi al doilea motiv pentru nedifuzarea filmului compromiţător despre primarul Moţ, a susţinut Diaconescu. Nedifuzarea casetei ar reprezenta proba implicării lui Dan Diaconescu în şantaj, deoarece patronul OTV (nu Doru Pârv) hotăra ce casete se difuzează pe post, spun surse judiciare. La percheziţiile de luni dimineaţă, procurorii au găsit caseta cu emisiunea în care Dan Diaconescu a promovat filmul despre primarul Moţ. În plus, la dosar există şi declaraţia de martor a Mihaelei Moise, potrivit căreia i s-a spus că filmul ei nu a mai fost difuzat deoarece nu era suficient documentat.
În dosar au mai fost audiaţi şi alţi angajaţi ai OTV, între care se numără administratorul postului, Diana Voiculescu, precum şi Gabi Piersic, producătorul emisiunilor lui Dan Diaconesu. Ei au fost întrebaţi, printre altele, cine decide difuzarea sau nedifuzarea unei casete filmate. Se pare că decizia de a nu difuza filmul despre primar i-a aparţinut lui Dan Diaconescu. În următoarele zile vor fi audiaţi mai mulţi angajaţi ai OTV şi ai primăriei Zărandului, care ar fi fost martori ai şantajului.
„Relaţie financiară complicată”
În declaraţia sa dată noaptea trecută, Dan Diaconescu a negat că ar fi autorul şantajării primarului Moţ. El a susţinut că Doru Pârv nu-i era apropiat, ci doar colaborator. Din interceptările convorbirilor dintre Dan Diaconescu şi Pârv nu ar exista o înţelegere prealabilă a acestora pentru a-l şantaja pe primarul Moţ, susţine avocatul Daniel Fenechiu. „Din interceptări rezultă doar o relaţie financiară complicată între Pârv şi primar, dar care nu-l implică şi pe Dan Diaconescu,” ne-a declarat avocatul Fenechiu. Dan Diaconescu nu a încheiat cu primarul Moţ nici un contract de prestări servicii. Astfel de contracte ar exista doar între Pârv şi Moţ, pentru prestări servicii care constau în descântece şi şedinţe de spiritism.
Potrivit lui Fenechiu, clarvăzătorul Pârv l-ar fi avut client pe primarul Moţ încă din 2008, când i-a făcut descântece pentru a câştiga alegerile locale. De asemenea, l-ar fi descântat şi pe fiul acestuia, căruia Pârv îi prevestise nişte nenoriciri. După ce i-ar fi asigurat succesul în alegeri şi l-ar fi salvat de nenoriciri pe fiul primarului (care deţine o cârciumă în Zărand), Moţ ar fi refuzat să-i plătească integral prestaţiile. Ca să scape de datorii, Moţ l-ar fi denunţat pe Pârv, acuzându-l de şantaj.
Istoricul dosarului
Primarul Moţ ar fi făcut plângerea penală încă din luna iulie 2009. Timp de mai multe luni, DNA ar fi avut mandate de interceptări ale convorbirilor telefonice ale lui Dan Diaconescu, Doru Pârv şi ale altor persoane. Iniţial, procurorul de caz de la DNA ar fi început urmărirea penală doar împotriva lui Doru Pârv pentru trafic de influenţă pe care l-ar fi exercitat la Dan Diaconescu pentru a stopa difuzarea dezvăluirilor.
În luna februarie 2010, Diaconescu a fost audiat ca martor. În luna aprilie, Doru Pârv urma să fie trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Rechizitoriul procurorului a fost însă infirmat de procurorul ierarhic superior, care, reevaluând probele din dosar, a cerut începerea urmăririi penale şi pentru Dan Diaconescu. Pârv a fost reprezentat la DNA chiar de avocatul personal al patronului OTV, ceea ce i-a permis lui Diaconescu să afle din timp tot ce a declarat acesta procurorilor. Astfel, cei doi au avut timp să-şi pună de acord declaraţiile, eliminând orice eventuală contradicţie.
Băsescu, de patru ori în emisiunea lui Diaconescu
Deşi a fost în 2009 postul TV cu cele mai multe amenzi CNA (27 ), OTV s-a bucurat de prezenţa în direct a celor mai importanţi lideri politici ai ţării, tendinţă perpetuată şi în 2010. Actualul preşedinte Traian Băsescu a apărut de patru ori la emisiunea lui Dan Diaconescu, în campania electorală. Exemplul a fost urmat de premierul Emil Boc şi de miniştri precum Elena Udrea sau Radu Berceanu. Susţinut la OTV în campanie de nu mai puţin de 11 colegi, Mircea Geoană l-a ocolit pe Dan Diaconescu. Dar absenţa a fost compensată de mai tânărul lider Victor Ponta. Cea mai recentă vizită a sa la OTV a avut loc într-un moment politic major, în noaptea de 14 iunie, în timp ce PSD şi PNL se opuneau din răsputeri la Parlament numirii la Curtea Constituţională a unui judecător PDL. Nici PNL n-a rezistat magnetului „televiziunii poporului”. Potrivit CNA, Crin Antonescu a făcut act de prezenţă în două rânduri la OTV, în campania electorală, urmat fiind de un singur coleg şi fără materiale promoţionale. (E.V.)
Cum s-a prăbuşit audienţa OTV
Anchetarea lui Dan Diaconescu a dus la dublarea audienţei emisiunii acestuia de luni seară, însă ratingul acestui post de televiziune este în cădere liberă de câteva luni. Potrivit site-ului paginademedia.ro. luni seară, între orele 19.00 şi 24.00 ratingul a fost de 1,7 în mediu urban (198.000 telespectatori pe minut), iar vârful audienţei a fost atins la ora 22.56, cu 3,5 rating (416.000 telespectatori). În iunie, pe acelaşi interval orar, emisiunea a avut o medie de 0,9. „Audienţele OTV sunt în scădere de câteva luni”, ne-a declarat Petrişor Obae. „OTV s-a dus constant uşor în jos. În primul rând, din cauza schimbării sediului. Telespectatorul OTV era obişnuit cu alt mediu, cel înghesuit, cu o imagine spălăcită, prăfuită, avea asigurată o senzaţie de familiaritate. «Era de-al nostru», cum zice românul. Apoi s-a mutat şi totul s-a transformat ca la ceilalţi, s-a creat o distanţare între OTV şi publicul său care era din altă categorie. Pe de altă parte, după Elodia nu a mai avut subiecte tari care să atragă audienţă. Dacă îmi amintesc corect, în cazul elevului care s-a sinucis din dragoste pentru o profesoară a avut una dintre audienţele cele mai mari, de la 5 spre 6 puncte rating”, spune analistul media. (manuela. golea@romanialibera.ro)