20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportTeo si Prigoană s-au lepădat de partid

Teo si Prigoană s-au lepădat de partid

Scorul foarte strâns cu numai opt voturi diferenţă arată că 16 parlamentari din cercul puerii au votat alături de opoziţie. Moţiunea a căzut cu 228 de voturi „pentru”, iar opoziţia are numai 212 parlamentari.

Razvratitii din PDL care promisesera ca voteaza motiunea de cenzura s-au tinut de cuvant in pofida incercarilor colegilor de a-i convinge sa se razgandeasca. Deputatul Daniel Oajdea, spre exemplu, a fost “sapunit” ieri intreaga zi de diversi pedelisti mai mari sau mici, promitandu-i chiar ca se va reveni asupra deciziei de excludere din partid. Fara succes insa. Daca votul acestuia pentru motiunea de cenzura nu a fost o surpriza, cel al lui Silviu Prigoana, proaspat demisionar din PDL, dar sustinator al masurilor anticriza, a picat ca un fulger peste liderii pedelisti. Vedeta tv, Teo Trandafir si-a pus si ea la bataie carnetul de membru de partid si chiar pe cel de deputat, explicand ca ia in calcul demisia din Parlament, de dragul pensionarilor. In momentul votului, ea a fost aplaudata si ovationata de sindicalistii din balcoanele plenului si mai apoi pupata de Crin Antonescu (PNL) si Aura Vasile (PSD).Deputatii  Mircia Giurgiu, Clement Negrut si senatorul Georgica Severin, toti trei de la PDL, Niculae Mircovici, de la minoritati, Tudor Ciuhodaru, Eugenia Barna, Ioan Munteanu si Adrian Mocanu, toti de la independenti au tradat arcul guvernamental, exprimandu-se impotriva taierilor de pensii si salarii. Cei patru din urma vor fi exclusi din UNPR, potrivit deciziei conducerii. Desfasurarea procesului de votare a fost supravegheata indeaproape de liderii formatiunilor parlamentare, sefii grupurilor PDL fiind dublati de Emil Boc si Radu Berceanu. Social-democratii s-au tinut de cuvant si au intocmit “lista rusinii”, cu numele si pozele celor care s-au pronuntat impotriva daramarii Guvernului.

S-au certat, au votat, tăierile se aplică

Dezbaterea pe marginea textului moţiunii s-a întins pe mai bine de şase ore, timp în care de la microfon membrii Guvernului şi reprezentanţii opoziţiei şi-au împartit acuzaţii dure, unele cu iz penal şi au facut schimb de replici, care mai de care mai ironice, ridicole si pe alocuri triviale. “Credeţi că nu mi-aş dori să pot da pensii de lux medicilor, credeţi că profesorii n-ar merita pensii de lux? Credeţi că muncitorii care lucrează la şaibă n-ar merita pensii de lux? Numai parlamentarii dvs merită pensii de lux? Da? Pe aceştia îi apăraţi”, a spus premierul in discursul de final, replicând fostului premier, Călin Popescu Tariceanu. Premierul a omis să-i răspundă însă şi lui Crin Antonescu care ceruse miniştrilor PDL să-şi dovedească prin apelul la justiţie acuzaţiile privind pagubele catastrofale provocate de guvernarea PNL: „ Ce face DNA-ul? Luaţi-i domnule. De ce nu pedepsiţi ilegalităţile fiind la putere? Ce vă reţine să acţionaţi corect şi legal, să nu faceţi publice şi să pedepsiţi eventuale încălcări ale legii? Doriţi numai şantaj? Am înţeles că o face preşedintele, sunteţi totuşi pentru ţara asta cam mulţi, un singur Băsescu şi multe caricaturi de ale lui”, declamase Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului.

Pe de altă parte, premierul l-a acuzat de ipocrizie pe Victor Ponta pentru că va contesta la Curtea Constituţională recalcularea pensiilor speciale, deşi susţine că doreşte desfiinţarea privilegiilor. Ponta afirmase anterior despre primul ministru ca este “realmente căzut în cap” pentru că vorbeşte despre proiectul pensiilor speciale, când moţiunea de cenzură s-a referit numai la tăierile de salarii şi pensii. Problema este însă foarte spinoasă şi pentru Guvern. Ministrul Oprea a declarat din nou că se luptă pentru păstrarea pensiilor militarilor şi poliţiştilor, în condiţiile în care acestea sunt pensii speciale şi potrivit reformei ar trebui recalculate.

Victor Ponta s-a exprimat foarte dur şi la adresa parlamentarilor PDL declarând că susţinerea lor pentru Emil Boc ar dovedi că sunt mai “optuzi decat minerii în 1990”, dar fără scuza ignoranţei şi sărăciei.

Crin Antonescu a făcut un apel moral la parlamentarii puterii, dar nu a fost deloc blând cu Guvernul. El şi-a atacat şi partenerii de opoziţie, cerându-i lui Ponta să nu se joace “de-a Che Guevarra”.

În finalul concluziilor sale de la dezbaterea moţiunii, premierul Emil Boc le-a mulţumit parlamentarilor care nu au votat moţiunea şi le-a promis ca în 2012 vor fi mândri de aceste decizii.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă