16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăImobiliare stimulate de turism la Sibiu

Imobiliare stimulate de turism la Sibiu

Zilnic, la agenţiile imo­biliare apelează oameni de afaceri, fie români sau străi­ni, care sunt interesaţi să îşi construiască o pensiune în zonă sau să cumpere una. Peste toate acestea, tranzacţiile clasice de locuinţe sunt doar un bonus.
În Sibiu, atâta timp cât proprietatea este de calitate, atunci se vinde, indiferent de preţ sau de zonă. Clienţi sunt, ba chiar cu buzunarele pline şi planuri de investiţii mari, spun agenţii imobiliari sibieni.
„Au început să vină din afară să cumpere terenuri sau case. În principal, vin nemţii, 2-3 ­englezi şi mai sunt şi câţiva din Ungaria. Construiesc pentru agrement.”, spune Bogdan Zbihlea de la agenţia Proprietăţi ­Sibiu.
Acesta susţine că agenţia pe care o reprezintă are în acest moment 2-3 clienţi care au între 500.000-1.000.000 euro, bani pe care vor să îi investească în ­proprietăţi imobiliare în Sibiu sau împrejurimi. Dar totuşi, ei sunt excepţiile, clienţii ideali. Există şi situaţia în care un client nu are toţi banii cash, dar este dispus să ofere alte proprietăţi la schimb.
„De exemplu, avem câţiva clienţi interesaţi de o casă la 300 mp construiţi. La interior este lux în adevăratul sens al cuvântului: mahon, marmură, granit, sistem de supraveghere… Costă 350 mii de euro şi sunt clienţi. Doar că mulţi vor să dea o parte din bani plus ceva la schimb pentru diferenţă. Ar da cam 200 mii de euro şi două apartament la schimb”, explică Zbihlea.

Programul Prima Casă 2, un bonus pentru imobiliari
Dincolo de tranzacţiile mari, în Sibiu se vinde foarte bine şi prin programul Prima Casă.  „Cererea este mai mare decât oferta în acest moment. 80-90% dintre tranzacţiile noastre se fac prin programul Prima Casă. Iar tot ce se încadrează în acest program, s-a dat. Confort 1 nu prea mai sunt, decomandate au dispărut, iar cele care apar la un preţ bun pe piaţă se vinde în câteva zile”, explică Sergiu Dordea, directorul agenţiei sibiene Intermed Casa.
De asemenea, se vând şi terenurile, mai ales că preţurile lor au scăzut la jumătate faţă de acum câţiva ani. Preţurile pornesc de la 5 euro/mp, la 10 km de oraş şi urcă până la 30 euro/mp, la 2-3 km de oraş.  

Apartamentele scumpe, ­neinteresante pentru ­sibieni
Singurele proprietăţi care nu îşi găsesc cumpărători în Sibiu sunt apartamentele scumpe din complexurile rezidenţiale noi. „Mulţi constructori au făcut apartamente mari, deosebite, la 80, 100, 100 şi ceva mii de euro, dar astea nu se mai vând. Cu banii ăştia, oricine preferă să îşi facă o casă.”, spune Sergiu Dordea.
Mai ales în condiţiile în care, la preţurile actuale de pe piaţă, un teren de 500 mp chiar la marginea Sibiului poate fi cumpărat cu 14.000 euro, la jumătate de preţ, faţă de acum doi ani. Oportunităţi există deci la tot pasul în Sibiu, lucru care face ca piaţa imobiliară de acolo să pară că sfidează realitatea cotidiană.
„Eu zic că e ca în orice meserie: dacă te ţii de ea şi te ocupi, nu are cum să nu meargă. Pentru că imobiliarele sunt o necesitate.”, conchide Sergiu Dordea. 

Cele mai citite

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...
Ultima oră
Pe aceeași temă