Băncile locale sunt mai pline ca niciodată de titluri emise de Ministerul Finanţelor şi au început deja să-şi piardă apetitul pentru împrumuturi suverane
România va trebui să caute bani mai mulţi pe pieţele externe şi să lase o perioadă de respiro băncilor locale care au ajuns deja la limitele de sus ale expunerilor faţă de stat. „Se pot face şi trebuie făcute noi emisiuni de obligaţiuni pentru că acesta este mecanismul de finanţare a deficitului bugetar, parţial din resurse externe prin emisiuni de obligaţiuni pe piaţa externă şi parţial pe piaţa internă”, a declarat, ieri, la Forumul Financiar- Bancar, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României. În opinia acestuia băncile se află ,deocamdată, la un nivel optim în privinţa expunerilor faţă de titluri ale statului român însă se apropie deja de limita de sus a intervalului. ” Băncile din România au ajuns la un nivel al tilturilor de stat în bilanţ de 14-15%. Nivelul optim este cuprins între 10 şi 18%”, a menţionat Georgescu.
Sunt bani dar nu prea sunt
În ultimele săptămâni mai mulţi analişti dar şi reprezentanţi ai BNR au avertizat asupra faptului că băncile locale dar şi investitorii străini şi-ar putea pierde aptitul pentru împrumuturi acordate statului. ” Sunt şi nu sunt bani.”, spunea guvernatorul Mugur Isărescu referindu-se la posibilitatea ca statul să se mai poată finanţa de pe piaţa internă fără o reducere substanţială a deficitelor. Alte voci, printre care şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, au ridicat un semnal de alarmă chiar mai clar. ” Investitorii deja au o oarecare reticenţă în a se mai expune pe titluri suverane. Dacă statul continuă aşa poate ajunge în situaţia de a se împrumuta doar pentru a achita dobânzi”, spune Anghel.