18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn ''portret filmat'' cu un iPhone, printre creaţiile nominalizate la Turner Prize

Un ”portret filmat” cu un iPhone, printre creaţiile nominalizate la Turner Prize

Turner Prize este unul dintre cele mai prestigioase premii artistice atribuite în Marea Britanie.

Cei patru finalişti de pe lista scurtă sunt Luke Willis Thompson, Charlotte Prodger, Forensic Architecture şi Naeem Mohaiemen.

Luke Willis Thompson, în vârstă de 30 de ani, este autorul unui film mut alb-negru pe 35 mm despre Diamond Reynolds, cea care, în 2016, a transmis în direct pe Facebook momentul imediat următor după împuşcarea mortală a partenerului său, Philando Castile, de către un poliţist, la un semafor, în Statele Unite.

Lucrarea lui Willis Thompson a fost apreciată ca ”un studiu al durerii care impresionează profund” şi care ”pune în discuţie reprezentări ale rasei şi violenţei forţelor de ordine”.

Pe lista scurtă se mai află Charlotte Prodger, o artistă din Glasgow, ale cărei lucrări includ filmul ”Bridgit”, înregistrat în întregime cu un iPhone, ”pe care îl abordează ca o proteză sau extensie a sistemului nervos… Corpul şi dispozitivul devin unul extensia celuilalt”.

Forensic Architecture, un grup de artişti cunoscuţi pentru ”investigaţii ale încălcărilor de drepturi de către state şi corporaţii în lumea întreagă”, se află de asemenea printre finalişti. Cu sediul în Londra, grupul include arhitecţi, cineaşti, dezvoltatori din industria IT, jurnalişti de investigaţie, avocaţi şi oameni de ştiinţă.

Lista este închisă de Naeem Mohaiemen, în vârstă de 49 de ani, care realizează filme, instalaţii şi eseuri.

O expoziţie cu lucrările artiştilor nominalizaţi va fi găzduită de muzeul Tate Britain, începând cu 25 septembrie, iar câştigătorul premiului – care are ca efect propulsarea imediată a operelor de artă în atenţia publicului, aşa cum s-a întâmplat cu sculptura gigantică a unor fese sau cu o lucrare care reprezenta un pat nearanjat – va fi anunţat în decembrie.

Anul trecut, Lubaina Himid a devenit cea mai bătrână artistă care a primit distincţia Turner, la vârsta de 63 de ani, după ce premiile au fost deschise şi creatorilor mai în vârstă.

”Juriul de anul acesta a ales un grup de artişti remarcabili, care abordează cu toţii cele mai presante teme politice sau umanitare din ziua de astăzi”, a spus directorul Tate Britain, Alex Farquharson. 

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă