30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportCCR: Art. 11 alin. 3 din Legea referendumului este neconstitutional

CCR: Art. 11 alin. 3 din Legea referendumului este neconstitutional

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, astazi, drept neconstitutional articolul 11, alineatul 3 din Legea referendumului, admitand exceptia ridicata de Avocatul Poporului.

Articolul se refera la numarul necesar de voturi cu care Parlamentul trebuie sa se pronunte fata de solicitarea presedintelui de a convoca referendum pe o problema de interes national.

CCR a fost sesizata de Avocatul Poporului cu privirea la neconstitutionalitatea acestui articol, aceasta fiind a treia oara cand Curtea a discutat prevederi din Legea referendumului.

Avocatul Poporului a criticat art. 11, care prevede ca "punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Avocatul Poporului a cerut Curtii sa se exprime asupra constitutionalitatii acestei prevederi prin raportare la alin. 2 art. 76 din Constitutie conform caruia "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Parlamentul, intrunit la 1 martie, nu a reusit sa dea un aviz la propunerea presedintelui Traian Basescu cu privire la organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal. In favoarea propunerii sefului statului s-au pronuntat 233 de parlamentari, fiind necesar votul favorabil al 234 de senatori si deputati pentru ca legislativul sa adopte un aviz. In acest context, presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a decis sa trimita Birourilor permanente reunite proiectul de hotarare pentru redactarea unei noi forme.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 14 februarie, in fata Parlamentului, ca va declansa un referendum prin care va solicita romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. In acelasi timp, seful statului si-a exprimat speranta ca Parlamentul va declansa procedurile, atat de necesare, pentru modificarea Constitutiei.

 

"Din pacate, partidele parlamentare nu au pus in aplicare angajamentul de a forma Comisia pentru revizuirea Constitutiei, cum nu s-au facut progrese nici in ceea ce priveste introducerea unui sistem de vot care sa duca la reformarea reala a clasei politice. Din acest punct de vedere, posibilitatile presedintelui de a impinge reformele constitutionale si politice sunt limitate de prevederile Constitutionale", a motivat Traian Basescu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă