27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPremierul Ianukovici, la Strasbourg

Premierul Ianukovici, la Strasbourg

Ucraina nu are motive pentru a organiza alegeri legislative anticipate si nu putem accepta convocarea acestora de catre presedinte din motive personale, a declarat premierul Viktor Ianukovici astazi, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

"Nu ne temem de alegeri, suntem siguri ca le vom castiga (…), dar nu vrem sa pierdem un timp pretios pentru reforme", a subliniat Ianukovici.

El si-a exprimat speranta ca negocierile in curs cu presedintele Viktor Iuscenko vor conduce la gasirea rapida a unei solutii la actuala criza, chiar inainte de decizia Curtii Constitutionale, care a inceput astazi dezbaterile asupra constitutionalitatii decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul tarii).

Daca nu vom ajunge la o astfel de solutie, iar judecatorii vor decide ca decretul respecta cadrul constitutional, atunci ne vom conforma, a mai spus Ianukovici, avertizand ca, in caz contrar, presedintele trebuie sa suporte consecintele.

"Pentru Ucraina, alegerea este intre a fi sau nu un stat de drept", a adaugat premierul.

El a salutat faptul ca, in pofida divergentelor si tensiunilor actuale, toate partile implicate au dat dovada de retinere, si a exclus orice recurgere la forta.

In discursul sau, Viktor Ianukovici a precizat ca actuala criza politica isi are originile in rezultatele scrutinului prezidential din 2004. In urma acestuia, presedintele Iuscenko a avut la dispozitie toate parghiile puterii, dar nu a putut asigura o coerenta intre actiunile presedintelui, guvernului si parlamentului, a explicat premierul.

Dupa alegerile parlamentare din 2006, procesul de reformare a Constitutiei si trecere de la un sistem prezidential la unul parlamentar nu l-a privat totusi pe seful statului de atributii importante, a precizat el.

Pe de alta parte, primul ministru s-a angajat in fata deputatilor APCE ca guvernul de la Kiev va continua eforturile de democratizare a Ucrainei si de indeplinire a cerintelor Consiliului Europei, in special in materie de reformare a Justitiei, un proiect al unui nou cod penal urmand a fi finalizat in acest an.

De asemenea, guvernul va introduce un pachet de legi care vizeaza lupta impotriva coruptiei, a afirmat seful executivului ucrainean.

Prezenta premierului Viktor Ianukovici la APCE a precedat dezbaterea de urgenta a situatiei institutiilor democratice din Ucraina, programata sa aiba loc joi, in plenul Adunarii de la Strasbourg.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă