0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe fac afaceri pe bani publici și cu stâlpii de pe trotuare

Se fac afaceri pe bani publici și cu stâlpii de pe trotuare

Consiliul Municipal Galați a luat notă de Raportul de follow-up nr. 13.500/19.10.2018 al Curții de Conturi, conform căruia municipalitatea a fost păgubită cu sume destul de mari, de ordinul milioanelor de lei, la închirierea stâlpilor din oraș firmelor de televiziune prin cablu, internet și telefonie. Raportul menționat este o demonstrație a faptului că dincolo de imaginea banală a stâlpilor încărcați de cabluri sunt vehiculați foarte mulți bani, sunt contracte, tarife, termene de plată, penalități. Și cum avem și un prejudiciu de milioane adus banului public, concluzia vine de la sine: se pot face afaceri și cu stâlpii de pe trotuare.

 

Pe hârtie circuitul banilor e bine reglementat

 Stâlpii de la iluminatul electric sau stâlpii rețelelor de contact pentru alimentarea tramvaielor și troleibuzelor pot fi închiriați pentru amplasarea traseelor de cabluri sau a unor banere sau panouri publicitare, toate astea în baza unui tarif. Prin hotărârea nr. 306/05.07.2007, Consiliul Municipal Galați a aprobat tarifele pe care le percepe operatorul de transport de călători, Transurb SA, pentru închirierea stâlpilor rețelelor de contact ale traseelor de troleibuz și tramvai pentru instalarea cablurilor pentru TV, internet și telefonie. Chiriile sunt de 7 euro/stâlp/lună fără TVA dacă operatorul închiriază până la 299 de stâlpi, 6 euro/stâlp/lună dacă închiriază între 300 și 400 de stâlpi și 5 euro/stâlp/lună pentru închirierea a peste 400 de stâlpi. Cum stâlpii sunt proprietatea Consi-
liului Municipal și sunt preluați în concesiune de operatorul de transport local, 50% din sumele încasate lunar sunt virate la bugetul local. Chiriile pe stâlpi se indexează anual cu indicele de inflaţie comunicat de Institutul Național de Statistică.

 

Chiria pe stâlpi înseamnă tot bani publici

 Conducerea societății de transport a preferat să aibă o mai mare marjă de negociere cu firmele de telefonie mobilă și internet și la încheierea contractelor cu Vodafone, Telekom, Orange și RCS & RDS a practicat propriile tarife. La un control efectuat de Curtea de Conturi la SC Transurb SA Galați în anul 2014, inspectorii de audit au descoperit un prejudiciu de ordinul milioanelor de lei produs după ce în 2012 Consiliul de Administrație al societății nu numai că nu indexase tarifele cu indicele de inflație, ci hotărâse chiar o scădere a chiriei pentru stâlpi, în avantajul societăților de internet și televiziune prin cablu. Curtea de Conturi a emis Decizia nr. 13/22.03.2014, prin care obliga conducerea Transurb SA să recupereze prejudiciul. Directoarea de la vremea aceea, Genica Totolici, a atacat în instanță raportul de control, dar Curtea de Apel Galați a respins contestația. Prejudiciul trebuia recuperat, pentru că și chiria pe stâlpi înseamnă tot bani publici.

 

Prejudiciu de 1,3 milioane prin reducerea chiriei

Inspectorii de la Curtea
de Conturi au efectuat mai multe controale follow-up,
ultimul în februarie 2018, prin care au verificat cum sunt puse în practică măsurile de recuperare a banilor. De fiecare dată, a fost prelungit termenul. La începutul lui 2017, prejudiciul era de 1,3 milioane de lei. „Valoarea abaterii reprezentând diferențe de tarif dintre Hotărârea Consiliului Local Galați nr. 306, adoptată în ședință publică la data de 05.07.2007 și Hotărârea nr. 9 adoptată de către Consiliul de administrație al societății Transurb SA Galați în ședința din 29.02.2012, cât și penalitățile aferente, este, la data de 31.01.2017, în cuantum de 1.300.783 lei, după cum urmează: VODAFONE ROMANIA SA: debit 700.242 lei și 1.230 lei taxe; TELEKOM ROMANIA COMUNICATIONS SA: debit 173.439 lei și 4.666 lei taxe; TELECOMUNICATII CFR SA Sucursala Galați: debit 408.949 lei și 8.016 lei taxe; RCS & RDS BUCUREȘTI SA: debit 4.238 lei”, se spune în raportul Curții de Conturi.

 

Buni de plată, membrii CA și șefii Transurb

 Firmele de televiziune prin cablu și internet nu ar avea de ce să dea bani în plus, din moment ce aveau
contracte încheiate la o chirie convenită cu conducerea Transurb, concesionarul stâlpilor. În privința recuperării prejudiciului de 1,3 milioane lei, Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor de la cei 7 membri ai Consiliului de Administrație al Transurb și de la cei care au semnat contractele cu Vodafone, Telekom și Telecomunicații CFR, respectiv directorul general Genica Totolici, directorul economic și șefii de la „Juridic”, „Marketing”, „Exploatare – Comercial” și „Juridic”. A fost demarată acțiunea în instanță pentru tragerea la răspundere a administratorilor pentru prejudiciul produs, dar în dosarul 696/121/2016, Tribunalul Galați a respins acțiunea ca neîntemeiată, pentru lipsa documentului de reprezentare a celui care a deschis acțiunea în instanță în numele AGA Transurb și Consiliului Municipal. A fost deschisă acțiune într-un nou dosar, nr. 5066/121/2017, având ca obiect „despăgubire, disjungere din dosar 696/121/2017”. Pentru moment, judecarea cauzei e suspendată.

 

Peste 1.800 de stâlpi cu fibra optică „netaxată“

 Inspectorii de audit au constatat că exista o diferență între numărul de stâlpi pe care operatorul de transport îi are în concesiune și numărul de stâlpi pentru care existau contracte de închiriere și au cerut ca Transurb să inventarieze stâlpii cu cabluri pe ei. „În perioada 08.12 – 30.12.2015, entitea (Transurb SA – n. red.) a inventariat pe teren stâlpii utilizați ca suport pentru fibră optică de către SC Vodafone Romania SA, SC UPC Romania SA, SC Telecomunicații CFR SA Sucursala Galați, SC Orange Romania SA București, SC RCS & RDS București SA, SC Telekom Romania Comunication SA și a constatat în unele cazuri că au fost efectuate extinderi de rețea față de rețeaua de cablu fibră optică contractată. (…) Pentru extinderile rezultate ca urmare a inventarierii au fost identificați un număr de 1.823 de stâlpi suplimentari și pentru care au fost încheiate acte adiționale”, se spune în raportul Curții de Conturi. Pentru cei 1.800 de stâlpi Transurb SA ar fi trebuit să încaseze 879.512 lei, dar a primit doar o sumă modică, de numai 4.212 lei.

 

Praful de pe tobă

 Pentru încasarea restului de 875.229 de lei s-a ajuns la acțiuni în instanță, care au eșuat pentru că termenele de solicitare a chiriilor pe stâlpii „netaxați” s-au prescris. În concluzie, „stăpânul” stâlpilor s-a ales cu praful de pe tobă. În dosarul 990/121/2015, Transurb a dat în judecată Telecomunicații CFR, solicitând plata a 291.121 lei, dar instanța a respins acțiunea ca fiind prescrisă și nefondată. Același lucru s-a întâmplat și în dosarul 1031/121/2015, în care Transurb SA Galați a dat în judecată Vodafone România SA pentru plata a 441.500 lei. Instanța Tribunalului Galați a respins acțiunea ca nefondată. În dosarul 2915/233/2016, Transurb SA Galați a obținut o mică victorie, pentru că magistrații au obligat RCS & RDS să îi plătească 4.238 lei, dar e o sumă infimă. În dosarul 5499/233/2015 a fost dată în judecată Telekom Romania Comunications, Transurb SA solicitând plata a 115.192 lei. În acest dosar, operatorul de transport ar mai avea, cel puțin teoretic, o șansă, pentru că Judecătoria Galați a respins acțiunea, dar Transurb a făcut recurs, fiind stabilit un termen de judecare a acestuia pe 29 ianuarie 2019.   

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă