25.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăGDPRMS: Numărul de paturi pentru spitale va scădea cu peste 4.000, până...

MS: Numărul de paturi pentru spitale va scădea cu peste 4.000, până în 2016

Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea cu peste 4.100, până în 2016, când se urmăreşte atingerea mediei europene la acest capitol, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS), relatează Mediafax.

Numărul total de paturi, aprobat anual la nivel naţional şi detaliat pe judeţe, reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele publice şi private din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în 2010 la 123.127 pentru 2013, însă datele înregistrate arată că România se menține la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, spun iniţiatorii proiectului, în numărul total de paturi contractabile sunt incluse şi paturile destinate internării pacienţilor care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

Potrivit MS, datele privind internările din ultimii ani indică faptul că o pondere importantă a cazurilor de internare continuă (30-40%) puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi condus inclusiv la o mai eficientă cheltuire a fondurilor publice.

Pe de altă parte, în ce privește structurarea și organizarea spitalelor, se constată diferențe semnificative, în funcție de specialități, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidență. Astfel, unele secții, pe anumite specialități, sunt supraaglomerate, iar altele subutilizate sau deficitare. Aceleași diferențe se constată și în cazul ratei de ocupare a paturilor, care în cazuri frecvente coboară
sub 60%, la nivel anumitor secții, în condițiile în care rata optimă este considerată 80%.

O altă raţiune pentru scăderea numărului de paturi este aceea că România s-a angajat prin acordurile cu organismele europene și internaționale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) să revizuiască structura spitalelor și să continue restructurarea acestora, reflectată în Planul național de paturi, pentru a crea cadrul necesar creșterii numărului de pacienți care sunt monitorizați și tratați în ambulatoriul de specialitate și în internare de zi, concomitent cu scăderea numărului de cazuri tratate în spitalizare continuă, se mai precizează în nota de fundamentare.

Prin actul normativ al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, se propune aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2014-2016.

Astfel, pentru 2014, se propune o reducere cu 2.177 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital.

Pentru 2015 și 2016 se propune o scădere cu câte 1.000 de paturi, pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi acute la 1000 de locuitori, care reprezintă atât o medie la nivel european, cât și o țintă asumată de România în cadrul Acordurilor cu Banca Mondială.

"Numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital, nu fac parte din numărul total de paturi aprobat la nivel naţional şi se contractează separat, cu casele de asigurări de sănătate', mai prevede proiectul.

Conform aceluiaşi document, numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, se aprobă anual, prin ordin al ministrului Sănătăţii. Proiectul se află în dezbatere publică până la 20 mai.

Cele mai citite

România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024 de pe primul loc al grupei E

România s-a calificat pentru a doua oară în istorie în optimile campionatului european de fotbal.Toate cele patru echipe au terminat la egalitate de puncte,...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Slovacia se alătură inițiativei Cehiei pentru achiziția de obuze destinate Ucrainei

Preşedintele slovac Peter Pellegrini a anunţat miercuri în timpul unei vizite în Republica Cehă că iniţiativa gestionată de aceasta din urmă pentru achiziţia de...
Ultima oră
Pe aceeași temă