Urzica este cel mai bun prieten al tău primăvara. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă şi tonică, este deosebit de bogată în vitamine şi minerale, în special vitamina C şi fier. Această supă-cremă de urzici este uşor de preparat, iar reţeta poate fi adaptată şi pentru post, înlocuind untul cu ulei de măsline şi renunţând la asezonarea cu iaurt sau smântână de la final.
INGREDIENTE:
- 150 g de urzici
- 30 g de unt
- o ceapă tocată
- un praz mai gros sau două fire mai subţiri, feliat
- două tulpini de ţelină, tocate
- un căţel de usturoi, tocat
- două linguri de orez
- un litru de supă de legume
- sare şi piper
- şase linguri cu vârf de iaurt gros sau smântână
- o legătură mică de arpagic (un soi de ceapă verde mult mai subţire)
MOD DE PREPARARE:
Curăţă urzicile şi spală-le bine în mai multe ape.
Pune untul la topit într-o tigaie mai largă, pe foc mic. Adaugă ceapa, prazul, ţelina şi usturoiul. Pune capacul şi lasă la foc mic pentru 10 minute, amestecând din când în când, până când se toate legumele sunt moi dar nu maronii. Adaugă orezul şi supa de legume şi lasă să fiarbă alte 10 minute, amestecând din când în când.
Acum adaugă urzicile şi lasă la fiert pe foc mic aproximativ cinci minute. Când orezul şi urzicile sunt moi, pune sare şi piper după gust. Pasează totul cu blenderul. La servire, adaugă în fiecare farfurie iaurt sau smântână şi arpagic tocat mărunt.
Poftă bună!