Leurda este o rudă sălbatică a usturoiului şi este folosită atât ca aliment, cât şi ca plantă medicinală. Proprietăţile ei terapeutice ajută la ameliorarea multor afecţiuni, între care indigestia, hipertensiunea arterială sau arteroscleroza. Această reţetă savuroasă de supă de leurdă cu cartofi este uşor de preparat şi, desigur, extrem de sănătoasă.
INGREDIENTE:
- două linguri de ulei
- o ceapă tocată
- 600 g de cartofi, tăiaţi cubuleţe
- 1,5 l de supă de legume
- frunzele din două legături de leurdă, rupte în bucăţele mici
- pătrunjel proaspăt tocat pentru ornat
- smântână, opţional (dacă nu posteşti)
- sare şi piper
MOD DE PREPARARE:
Încinge uleiul într-o tigaie mare. Adaugă ceapa tocată şi coace-o la foc foarte mic pentru aproximativ opt minute, până devine moale, dar nu maronie.
Adaugă cartofii şi supa de legume. Dă focul mai tare, iar când începe să clocotească supa, fă focul foarte mic. Apoi lasă la fiert aproximativ 20 de minute, până când se înmoaie cartofii.
Opreşte focul şi adaugă bucăţile de frunze dc leurdă, dar păstrează câteva pentru ornare. Amestecă bine şi pasează supa cu blenderul. Apoi încălzeşte supa şi potriveşte-o de sare şi piper.
La servire, decorează fiecare porţie cu bucăţele de leurdă şi pătrunjel verde tocat şi adaugă smântână, dacă nu posteşti.
Poftă bună!