30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialDieta Paleo scade riscul de cancer intestinal

Dieta Paleo scade riscul de cancer intestinal

Dieta Paleo, care se bazează pe alimente proaspete și neprocesate, scade cu până la 50% riscul de cancer intestinal, informează Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea Emory din oraşul Atlanta au analizat obiceiurile alimentare ale unui număr de 2.301 persoane, cu vârstele cuprinse între 30 şi 74 de ani. Participanţii la studiu au fost catalogaţi în funcţie de cât de "paleolitică" era dieta lor. Voluntarii au fost rugaţi apoi să încerce şi dieta mediteraneană, care permite consumul moderat de lapte, iaurt, cereale şi alcool. Apoi, datele despre dietele lor au fost comparate cu dosarele medicale ale participanţilor.

În total, 564 dintre voluntari au dezvoltat un adenom colorectal – o tumoare benignă care este un precursor al cancerului intestinal.

Pentru femeile care respectau cel mai mult regulile dietei Paleo, riscul de apariţie a tumorilor a scăzut cu 29 de procente, iar cele care au adoptat dieta mediteraneană au prezentat un risc cu 26% mai scăzut. În cazul bărbaţilor, dieta Paleo a avut beneficii şi mai mari: riscul de cancer intestinal a scăzut cu 51%.

Oamenii de ştiinţă au afirmat în anii 1970 că organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Însă această idee a devenit una în mare vogă abia după ce a fost publicată de nutriţionista americană Loren Cordain, în 2010. Criticii ei spun că dieta Paleo nu ţine cont de felul în care au evoluat oamenii şi că un astfel de regim ar putea duce la malnutriţie.

Adepţii acestei diete au renunţat la alimentele procesate, precum preparatele servite în restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, pâine şi paste. În schimb, ei mănâncă doar acele alimente care erau disponibile pentru populaţiile de vânători-culegători din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, seminţe şi carne slabă.

Jucătorul de crichet englez Andrew Flintoff şi vedetele de cinema Megan Fox şi Matthew McConaughey se numără printre vedetele care au reuşit să slăbească foarte mult cu ajutorul acestei diete.

Cele mai citite

Modificări la RO e-TVA. Amenzile se vor aplica de la 1 ianuarie 2025

În urma reacțiilor din partea mediului de afaceri, dar și a contabililor și experților fiscali, Ministerul Finanțelor modifică OUG 70/2024. Astfel, RO e-TVA va fi amânat...

Primul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top și Zelensky, pe masa discuțiilor

Liderii UE s-au adunat la Bruxelles joi și vineri pentru primul summit după scrutinul de alegeri în care să numească oficiali de rang înalt...

Medic militar acuzat de luare de mită, 29 de acte materiale

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au decis să trimită în instanță acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul lui Alexandru-Florin Săvulescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă