29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăModificări la RO e-TVA. Amenzile se vor aplica de la 1 ianuarie...

Modificări la RO e-TVA. Amenzile se vor aplica de la 1 ianuarie 2025

În urma reacțiilor din partea mediului de afaceri, dar și a contabililor și experților fiscali, Ministerul Finanțelor modifică OUG 70/2024.

Astfel, RO e-TVA va fi amânat până pe 1 august 2025 pentru firmele care aplică sistemul TVA la încasare, iar amenzile sunt suspendate până la 1 ianuarie 2025, scrie Termene.

Alte modificări importante:

  • Nota de justificare privind diferențele de TVA va fi înlocuită de o notificare de conformare adaptată modului e-TVA, iar termenul de transmitere a răspunsului la notificare va fi data de 25 a lunii următoare, pentru luna precedentă;
  • Se stabilește un termen mai lung pentru transmiterea decontului precompletat, până la 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA;
  • Amenzile pentru cei care nu răspund la notificare vor fi în funcție de tipul de contribuabil și încep de la 1.000 de lei.

ANAF deja a pregătit modelul decontului precompletat RO e-TVA care ar urma să fie transmis firmelor. 

Cifre

39% este procentul cu care a crescut salariul mediu net în sectorul educației, în aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023. Salariul mediu net în acest sector a urcat de la 4.037 lei la 5.609 lei. Este cea mai mare creştere salarială din ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică.

2,6 milioane de lei este suma pe care poate ajunge să o genereze un angajat din retailul alimentar, arată o analiză realizată de Economica.net cu ajutorul datelor Termene.ro. Raportul analizează cifra de afaceri per număr de angajați și variază de la o companie la alta.

1,2 miliarde de lei a reușit să atragă statul de la populație, până în prezent, prin programul Fidelis din iunie 2024. Cele mai căutate titluri de stat au fost cele în moneda europeană.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă