14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCele mai importante inovaţii ale ultimilor 50 de ani

Cele mai importante inovaţii ale ultimilor 50 de ani

Telefonul mobil, testul ADN, fibra optică sau pastilele anticoncepţionale sunt doar câteva din inovaţiile din ultimii ani din medicină, energie şi tehnologie care au reuşit să ne transforme radical vieţile.

Inovaţiile din ultimii 50 de ani au îmbunătăţit calitatea vieţii, au condus la dezvoltarea unor industrii noi şi au schimbat modul în care oamenii interacţionează în societate. Site-ul cnbc.com a întocmit un top al celor mai importante inovaţii care ne-au schimbat viaţa în ultimii ani.

ATM-ul

Primele versiuni ale ATM-ului bancar au apărut în anii ’60, dar nu erau coordonate de un computer şi puteau furniza doar sume predeterminate de bani. Un deceniu mai târziu, după ce cardul magnetic a fost inventat şi ATM-urile erau legate la calculatoare, utilizarea acestor dispozitive a devenit un obicei.

Testul ADN

Primele molecule de ADN au fost prezentate de oamenii de ştiinţă la finele anilor ’70. În 1990, guvernul SUA a organizat un grup de studio care a reuşit să creeze harta genomului uman. A durat 13 ani până când au fost identificate toate cele 25.000 de gene din AND-ul uman.

Fibra optică

Ştiinţa din spatele fibrelor optice este studiată încă de la 1800, dar abia în 1970 calitatea acestora s-a îmbunătăţit suficient cât să permită utilizarea lor în telecomunicaţii. Viteza şi eficienţa fibrei optice în acest domeniu au făcut ca această inovaţie să devină mediul preferat în telecomunicaţii.

Laparoscopia

La începutul anilor ’80, oamenii de ştiinţă au descoperit că laserele pot fi utilizate pentru a tăia ţesutul organic. Roboţii au început să efectueze biopsii încă din 1985, iar prima operaţie minim invazivă fost realizată în 1987. În urma acestor descoperiri majore, chirurgia a devenit mai precisă şi mai sigură, iar timpul de recuperare a pacienţilor a fost cu mult redus.

Codul de bare şi scanner-ul

Primul cod de bare (cu cititor), a fost inventat în anii ’50, dar nu a fost utilizat pe piaţă până în 1960. Pe parcursul anilor ’70, inventatorii a fost dezvoltat un cod de bare standard care să poată fi folosit pe scară largă, iar în prezent industria de retail, dar şi producătorii de aplicaţii militare se bazează pe această invenţie.

Pilula contraceptivă

Anticoncepţionalele sunt hormoni sintetici care imită modul în care estrogenul şi progesteronul acţionează în corpul unei femei. Envoid, prima pilulă contraceptivă, a fost prezentată în faţa Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) în 1957 ca un tratament pentru tulburările menstruale şi infertilitate. Abia în 1960 aceeaşi pastilă a fost înscrisă la FDA ca un contraceptiv oral. Anticoncepţionalele rămân una dintre cele mai eficiente modalităţi de prevenire a sarcinii, cu o rată de mai puţin de 1 la sută eşec atunci când sunt utilizate corect, în comparaţie cu prezervativele (3 la sută), diafragma (6 la suta), spermicidele (6 la sută) şi bureţi (9 la sută), conform site-ului Edrugstore.

Telefonul mobil

Primele prototipuri de telefoane mobile au apărut în anii ’70, dar abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil disponibil pe scară largă: DynaTAC 8000x cântărea două kilograme şi costa aproape 4.000 de dolari. Între timp, tehnologia a avansat atât de mult încât telefoanele au devenit din ce în ce mai subţiri şi mai performante. În plus, oricine îşi permite în prezent să îşi cumpere un telefon mobil deoarece preţurile încep de la câţiva dolari.

GPS-ul

Precursorul GPS-ului, TRANSIT-ul, a fost dezvoltat la începutul anilor ’60 pentru a ghida submarinele nucleare. În 1978, SUA a lansat primul satelit din sistemul modern NAVSTAR Global Positioning, GPS, care putea fi utilizat doar de militarii americani. Abia în anul 2000, preşedintele Clinton a acordat acces utilizatorilor nonmilitari la semnalul GPS. În prezent, dispozitivele GPS pot fi încorporate în maşini, telefoane mobile, ceasuri de mână şi alte produse.

Biocombustibilii

Biocombustibilii sunt combustibili lichizi creaţi din transformarea chimică a plantelor şi a altor forme de biomasă. În prezent, există două tipuri de biocombustibili primari în producţia comercială: etanolul (o alternativă pentru benzină fabricată prin fermentarea zaharurilor din porumb, trestie de zahăr şi sfeclă) şi biomotorina (produsă prin prelucrarea uleiurilor vegetale din soia, seminţe de rapiţă şi palmieri). Inovaţia în producţia de biocarburanţi permite economisirea parţială a surselor convenţionale de combustibili fosili.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă