27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCum se modifică creierul celor care vorbesc mai multe limbi

Cum se modifică creierul celor care vorbesc mai multe limbi

Persoanele care vorbesc cel puțin două limbi văd lumea diferit, arată rezultatele unor studii noi menționate de mashable.com. Mai mult, bilingvii se angajează mai repede, înțeleg mai ușor și au o rezistență mai mare la boli.

Astfel, cunoașterea mai multor limbi face creierul mai flexibil. De aceea, îmbătrânirea mintală se produce mai târziu la bilingvi, iar boli precum demența sau Alzheimer-ul apar, în medie, cu cinci ani mai târziu decât la persoanele ce vorbesc o singură limbă.

Există o relație strânsă între construcțiile gramaticale specifice unei limbi și frecvența cu care vorbitorii menționează anumite detalii despre o acțiune. Spre exemplu, germanii se concentrează asupra scopului unei acțiuni, în timp ce englezii sunt interesați strict de proces. Dacă englezul va spune ”femeia merge” sau ”bărbatul pedalează”, germanul va tinde să spună ”femeia merge spre mașină” și ”bărbatul pedalează spre supermarket”.

Vorbitorii unei limbi străine împrumută perspectiva vorbitorilor nativi și se concentrează pe aspectele predominante în felul lor de a comunica atunci când comunică: sunt fie mai ideațiști, precum germanii, fie preciși, precum englezii.

De aceea, persoanele care vorbesc mai multe limbi își schimbă percepția asupra subiectelor de discuție în funcție de trăsăturile principale ale limbilor pe care le cunosc. Dacă limbile sunt folosite alternativ în comunicare, vorbitorul va avea, alternativ, concepții și implicații diferite în comunicare. Testați în afara țării lor, în Regatul Unit, germanii vorbitori de engleză s-au dovedit la fel de concentrați asupra acțiunii precum nativii englezi.

Abilitatea de a vorbi mai multe limbi influențează și planul emoțional. Prin urmare, exprimarea și resimțirea anumitor emoții depind de limba vorbită.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă