33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSmartphone-urile cu Android amenințate de un virus de tip Ransomware

Smartphone-urile cu Android amenințate de un virus de tip Ransomware

Simplocker este primul virus inteligent de tip ransomware pentru Android care sechestrează fişierele foto, video și mp3 folosind algoritmi de criptare, potrivit betanews.com. 

Mallware-ul generează chei unice de criptare pentru fiecare dispozitiv infectat, făcând imposibilă crearea unui program care să permită recuperarea fişierelor criptate pentru toţi utilizatorii. Potrivit unor estimări, virusul Simplocker a infectat până acum aproximativ 5000 dispozitive.

Simplocker se instalează în telefoanele clienților sub forma unei false actualizări pentru programul Adobe Flash, și îi determină pe aceștia să insteleze falsul update. În mod normal, dispozitivele cu Android blochează instalarea programelor nesemnate, provenite din afara magazinelor de aplicaţii oficiale, dar dacă ignori toate semnalele de alarmă și dai ok, virusul nu mai poate fi înlăturat.

Odată instalat, malware-ul Simplocker dispune de privilegii la nivel de administrator asupra sistemului de operare, folosind mai departe tehnici de inginerie socială pentru a convinge utilizatorii să plătească taxa de răscumpărare cerută pentru deblocarea dispozitivului şi recuperarea fişierelor criptate.

În funcţie de locaţia utilizatorului, aplicaţia imită un reprezentant FBI și avertizează utilizatorii că au fost descoperite fişiere mp3 care încalcă legea dreptului de autor. Clientul este somat și speriat cu închisoarea federală dacă nu achită în 48 de ore într-un cont o amendă de 200 de dolari.  

Pentru a scăpa de virus trebuie aplicat un hard reset telefonului și dacă aveți card și acesta trebuie formatat. În urma operațiunii veți pierde toate aplicațiile instalate, salvările de jocuri dar și date personale precum fotografii, melodii, clipuri video dar veți scăpa fără să plătiți.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă