15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialTurnarea şapei din ciment şi nisip

Turnarea şapei din ciment şi nisip

Turnarea şapei din ciment şi nisip este o operaţie pe care o întâlnim relativ rar în reamenajările apartamentelor de bloc.

Hotărârea de a întreprinde acest lucru trebuie luată în funcţie de utilitatea lui. Funcţia de izolaţie termică o putem exclude de la început, deoarece apartamentele păstrează foarte bine căldura în timpul iernii, o suprafaţă cum este pardoseala fiind încălzită în ambele planuri.

La capitolul „De ce să nu turnăm şapă în apartament” mai trebuie să adăugăm costurile necesare pentru materiale şi mâna de lucru, întârzierea lucrărilor de renovare, dar şi încărcarea blocului cu o greutate suplimentară deloc de neglijat.

Singurul motiv care ar justifica această operaţie ar fi planeitatea defectuoasă a pardoselii. De obicei, în situaţia unei singure camere, această problemă se poate rezolva cu şapă autonivelantă. Atunci când avem de-a face cu deschideri spaţiale ample însă, situaţia se schimbă radical, deoarece aproape întotdeauna apar diferenţe de nivel între 4 şi 10 cm.

Or, cum într-un astfel de caz finisajul pardoselii este unitar, o asemenea diferenţă de nivel ar prejudicia major aspectul estetic al acestuia. De aceea, într-o situaţie ca aceasta se impune turnarea şapei din ciment şi nisip.

Cazul particular pe care îl descriem aici face parte din categoria menţionată mai sus.

Etape de lucru:

1
Înainte de începerea lucrărilor propriu-zise, în planşeu se sapă şanţuri în care sunt introduse cablurile electrice şi conductele instalaţiei de încălzire.

2Este dat nivelul cu ajutorul furtunului de nivel sau a nivelei cu laser şi sunt construiţi stâlpii-reper. După ce este fixată cu rigurozitate înălţimea lor, pe suprafaţa superioară sunt montate plăcuţe de gips-carton.

3După întărirea stâlpilor, între aceştia se toarnă şiruri de mortar care împart pardoseala în suprafeţe cu lăţimea de 1,5 m. Acestea au rolul să uşureze munca de turnare propriu-zisă a şapei.

4Reperele longitudinale sunt meticulos verificate cu polobocul. Acolo unde planeitatea nu este perfectă se intervine pentru remedierea ei.

5Între şirurile-reper se aplică amorsa, după care se trece la turnarea mortarului în fiecare porţiune în parte. Mortarul trece printr-o primă fază de nivelare cu ajutorul mistriei.

6Se fixează un dreptar pe plăcuţele de gips-carton de pe stâlpii-reper, după care este tras dreptarul, rezultând o pardoseală cu grosimea dorită şi cu o planeitate perfectă.

Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă