15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialISIS a produs economiei Irakului pagube de peste 100 de miliarde de...

ISIS a produs economiei Irakului pagube de peste 100 de miliarde de dolari

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sâmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Stat Islamic (SI) în cei trei ani în care a ocupat mari teritorii din țară, transmite AFP citată de Agerpres.

'Pagubele ocupației Stat Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfânt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Și nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei și infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizând recucerirea ultimei localități din mâinile jihadiștilor, Rawa, precum și 'curățarea zonelor deschise din deșertul' din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă