22 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialBisericile evanghelice din Teaca și din Jelna se dărâmă sub privirile autorităților

Bisericile evanghelice din Teaca și din Jelna se dărâmă sub privirile autorităților

Două dintre cele mai frumoase biserici evanghelice din județul Bistrița-Năsăud se dărâmă sub privirile autorităților. Comunitățile săsești care au construit aceste lăcașuri de cult, practic, nu mai există. Lipsa unor comunități capabile să susțină financiar reabilitarea bisericilor este completată de lipsa de disponibilități financiare ale consiliilor locale.

Biserica Evanghelică din Teaca e considerată „o pată” pe obrazul comunei, vizibilă din drumul naţional. Deşi Primăria Teaca a făcut un proiect să o reabiliteze prin Programul Operaţional Regional, nu a mai primit finanţare, aşa că monumentul de interes naţional se degradează de la o zi la alta, scrie publicația bistrițeană timponline.ro.

Primarul Iustian Muntean a declarat pentru această publicație că „proiectul de reabilitare a Bisericii Evan­ghelice Teaca este de 1,8 milioane de euro. L-am depus pe axa 5 din Programul Operațional Re­gional (POR). Din păcate, nu am primit finanţare, iar acum suntem în discuţii să o trecem din clasa A în clasa B să vedem ce putem face, dacă nu cumva Ministerul Culturii va decide să investească în biserică. ­Proiectul e terminat. La cum arată, biserica e acum o pată pe obrazul comunei”.

Biserica evanghelică din Teaca, monument istoric, este atestată documentar din 1332. Pe atunci, sașii care au ridicat biserica erau romano-catolici, apoi au devenit lutherani. Biserica fost construită în secolul al XIV-lea în stil gotic. Turnul bisericii a fost înălţat în secolul al XV-lea, când au construit şi un zid de incintă, în contextul tot mai deselor năvăliri otomane în Transilvania. Zidul a fost demolat în 1870, în perioada austro-ungară. Este o biserică de tip bazilică, cu trei nave şi un turn. Nava depăşeşte lungimea de 15 metri, lăţimea este de 14 metri, iar absidele laterale au câte 2,5 m.

Cealaltă biserică evanghelică aflată într-o stare foarte proastă este cea din satul Jelna, comuna Budacu de Jos. Şi primarul acestei comunități, Florin Simionca, recunoaşte că felul cum arată biserica din Jelna nu face cinste comunei pe care o conduce. „Biserica Evanghelică din Jelna este o lucrare foarte frumoasă şi mi se pare trist că aşteptăm să intervină şi să ne spună alţii ce avem. Noi, la bugetul comunei, nu avem bani pentru reabilitarea ei. Ştiţi că Budacu de Jos e o comună săracă în ce priveşte bugetul. Este destul de greu pentru noi. Din păcate, nu putem depune nici un proiect de finanţare pentru reabilitarea ei fiindcă e monument de categoria A – atât biserica, cât şi turnul – şi nu putem decât dacă proprietarii, adică cultul, vrea să ni le predea nouă. Nu ştiu dacă cineva vrea să ni le predea. Dacă va exista însă această dorinţă, noi avem toată disponibilitatea să depunem un proiect de finanţare”, a spus primarul Florin Simionca, pentru timponline.ro.

Unii cercetători susțin că în biserica din Jelna s-ar afla un spin din coroana de spini a lui Isus Cristos. Și biserica din Jelna este monument istoric de categoria B. Acest lucru înseamnă că responsabilitatea financiară pentru întreținerea monumen­tului este cea a autorită­ților locale și județene. Dacă monumentale ar fi trecut în categoria A, ar putea primi finanțare de la bugetul de stat.  

 

Cele mai citite

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

Ministerul de Externe confirmă că două fete decedate în inundațiile din Italia sunt cetățeni români. A treia persoană încă este căutată

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că două fete care au murit în inundațiile din Italia erau cetățeni români. Confirmarea din partea MAE a...

Se construiește Centura Verde București – Ilfov. Premierul Ciolacu asistă la semnarea Memorandumului

În cinstea Zilei Mondiale a Mediului, în România se semnează un Memorandum pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Ziua Mondială a Mediului se serbătorește în data...
Ultima oră
Pe aceeași temă