12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRDiabetul, una din principalele cauze de orbire. Vezi ce complicaţii poate avea...

Diabetul, una din principalele cauze de orbire. Vezi ce complicaţii poate avea boala

Pe plan mondial, diabetul este una din principalele cauze de pierdere a vederii la pacienţii tineri şi a doua la pacienţii vârstnici, din cauza complicaţiilor ce pot apărea. Dintre acestea cele mai grave sunt cataracta, glaucomul şi retinopatia diabetică.

În ciuda progresului spre îmbunătăţirea tehnicilor chirurgicale, cataracta rămâne principala cauză pentru orbire cu un procent de 47.9%, glaucomul urmând cu 23.3% şi retinopatia diabetică cu 4.8%.

În prezent, 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). După 15 ani de diabet, un procent de 2% orbesc şi aproximativ 10% dezvoltă boli oftalmologice grave.

Operaţia de cataractă este una din primele cinci intervenţii cost-eficienţă

Pacienţii diabetici prezintă multiple modificări biochimice la nivelul cristalinului, astfel că riscul de apariţie a cataractei este de 2-4 ori mai mare faţă de pacienţii nediabetici, iar la persoane diabetice sub vârsta de 40 ani acest risc poate fi de 15-25 ori mai mare.

Cu toate acestea, operaţia de cataractă este una dintre cele mai eficiente intervenţii chirurgicale. Acesta durează aproximativ 10-15 minute şi în funcţie de tipul de implant de cristalin, le permite pacienţilor să dobândească o vedere bună la distanţă dar şi să renunţe la ochelarii de citit. Recuperarea postoperatorie depinde de tipul intervenţiei dar şi de stadiul evolutiv al cataractei.

Glaucomul, cea de-a doua cauză pentru orbire la nivel global

Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni în care se asociază în mod caracteristic trei elemente: presiune intraoculară crescută, afectare a nervului optic şi deficit al câmpului vizual”, a precizat dr. Horia T. Stâncă, medic primar oftalmolog la Centrul Medical Focus.

De obicei boala are o evoluţie silenţioasă până în stadiile avansate. De aceea, depistarea precoce este esenţială. Pe lângă examenul oftalmologic şi măsurarea tensiunii intraoculare, sunt necesare o serie de investigaţii asupra nervului optic, spun specialişti de la spitalul West Eye Hospital.

Tratamentul medical constă în principal, în administratrea unor picături în sacul conjunctival pe parcursul întregii vieţi. Pacienţii care nu răspund la tratament pot să apeleze la laser terapie şi ulterior, la operaţie. Aceasta are ca scop reducerea presiunii intraoculare şi durează în medie 20 de medie. Este foarte important de ştiut că vederea pierdută din cauza glaucomului, nu mai poate fi recuperată prin operaţie, aşa cum se întâmplă în cazul cataractei!

Retinopatia diabetică – diagnosticată în stadii târzii

Afectarea vaselor retinei se numeşte retinopatie diabetică. În stadiile incipiente retinopatia nu afectează vederea şi pacientul nu poate preveni evoluţia bolii decât prin examenul oftalmologic al fundului de ochi. În stadiile avansate ale retinopatiei pe retina cresc vase noi de sânge care produc hemoragii sesizate de pacient.

Cu cât retinopatia este dignosticată în fazele incipiente, terapia este mai uşoară şi probabilitatea că pierderea vederii să apară este mai mică. Laser terapia este eficientă metodă în prevenirea pierderii vederii dacă se practică înainte ca retina să sufere leziuni severe.

“Tratamentul retinopatiei este eficient în prevenirea, întârzierea şi reducerea pierderii vederii, dar nu realizează o vindecare. Ideal ar fi că tratamentul să se facă precoce în evoluţia bolii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor severe, decât să se încerece tratarea tulburărilor grave de vedere odată ce acestea s-au instalat”, explică medicul Horia T. Stâncă.

Operaţie de tratare a retinopatiei durează între 30 de minute şi o oră şi jumătate în funcţie de gravitatea bolii.

Sfatul medicului: Mergi la un consult oftalmologic periodic!

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă