25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn birou decorat cu plante îi face pe angajați mai fericiți și...

Un birou decorat cu plante îi face pe angajați mai fericiți și mai productivi – studiu

Folosirea plantelor la decorarea spațiilor de lucru crește productivitatea cu 15%, deoarece angajații au o percepție pozitivă asupra calității aerului, se pot concentra mai bine și sunt mai mulțumiți de mediul lor de lucru, arată un nou studiu, citat de Mediafax.

Cercetătorii spun că acesta este primul studiu care investighează diferențele dintre un spațiu de lucru "verde" și unul decorat minimalist, cu puțin mobilier și fără nicio plantă.

Oamenii de știință au studiat efectele includerii plantelor în spațiul de lucru asupra percepției calității aerului, concentrării și satisfacției la locul de muncă și au monitorizat gradul de productivitate timp de mai multe luni, în două clădiri de birouri din Marea Britanie și Olanda.

Potrivit cercetătorului Marlon Nieuwenhuis, șeful acestui proiect, studiul sugerează că investițiile în decorarea birourilor cu plante va fi recuperată prin creșterea calității vieții și a productivității angajaților.

"Simpla îmbogățire cu plante a unui spațiu anterior spartan a dus la o creștere a productivității cu 15%, o cifră care se înscrie în limitele observate cu ocazia altor studii efectuate în laborator. Această concluzie contrazice filosofia economică și politică actuală, dar și tehnicile moderne de management «simplu», însă cu toate acestea indică o cale către un mediu de lucru mult mai plăcut, mai confortabil și mai profitabil", a declarat Marlon Nieuwenhuis.

Studiul realizat de cercetători este primul pe această temă desfășurat în clădiri de birouri și spații de lucru reale, folosite zi de zi, spre deosebire de alte cercetări care au fost efectuate în condiții controlate, în laborator.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că angajații din spațiile de lucru decorate cu plante au fost mai satisfăcuți de munca lor, au raportat grade mai mari de concentrare și o percepție pozitivă privind calitatea aerului.

În prezent, oamenii de știință încearcă să dezvolte un model de spațiu de lucru cu adevărat inteligent. "Filosofia minimalistă a influențat o gamă variată de domenii organizaționale. Cercetarea noastră pune sub semnul întrebării ideea larg răspândită că 'mai puțin este mai mult'. Uneori, mai puțin este doar mai puțin", a spus şi profesorul Alex Haslam de la Facultatea de Psihologie din cadrul University of Queensland.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Takuto Oshima, mijlocaș japonez, a semnat cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a realizat al treilea transfer al verii prin semnarea mijlocașului japonez Takuto Oshima. Costel Gâlcă, antrenorul echipei, a insistat pentru aducerea acestui...

Reacții dure după penalty-ul primit de România cu Slovacia. “O pată neagră pentru fotbal”

România a reușit să se califice zn optimile campionatului european de fotbal, pentru a doua oară în istorie, după un 1-1 cu Slovacia. Trupa lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă