22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăTechPNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului. Care sunt condițiile

PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului. Care sunt condițiile

Liberalii au depus în Parlament o inițiativă legislativă care modifică Legea de organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, a anunțat Viceliderul deputaților PNL, Mircea Toader, conform Mediafax

Propunerea, semnată de deputații PNL, a introdus drept condiție pentru revocarea din funcție a Avocatului Poporului situația în care acesta refuză să conteste Ordonanțe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale.

”Am prevăzut două obligații ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui număr de 15 senatori sau 20 de deputați, și de asemenea a 2.000 de cetățeni, care sesizează Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituțională a unei ordonanțe de urgență, motivând și opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred și ce condiții cred că ordonanța respectivă a încălcat Constituția”, a explicat deputatul PNL.

Citește și: Băsescu: Avocatul Poporului e o marionetă

De asemenea, Toader a reiterat faptul că PNL va începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

Toader a justificat modificarea propusă prin faptul că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze ordonanțe ale Guvernului care s-au dovedit în cele din urmă neconstituționale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali.

Deputatul a menționat că în situația în care, în urma a două astfel de solicitări, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituțională și nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.

El a explicat că această procedură se aplică în cazul în care ordonanțele vizate sunt ulterior declarate neconstituționale în urma contestării la Curtea Constituțională pe procedura parlamentară sau în instanță.

Deputatul a susținut că proiectul prevede și faptul că un Avocat al Poporului revocat din funcție nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primește în mod normal, asimilat celei de judecător al Curții Constituționale.

Toader a subliniat faptul că, potrivit normelor constituționale, singura instituție care poate sesiza Curtea Constituțională imediat după adoptarea unei ordonanțe a Guvernului este Avocatul Poporului.

Citește și: VIDEO. Raportul MCV: Parlamentul este reticent în aplicarea hotărârilor instanţelor. Reacțiile politicienilor și instituțiilor

De asemenea, el a precizat că proiectul prevede că eventualii candidați pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.

În actuala lege de funcționare a instituției Avocatului Poporului se menționează că ”revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă