33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăTechPartidul Național Liberal, pe avarie la Primăria București

Partidul Național Liberal, pe avarie la Primăria București

Marian Munteanu este candidatul susţinut de liberali pentru scaunul de primar al Capitalei, potrivit unei decizii a comisiei de unificare a PNL, decizie care a fost confirmată de Biroul Politic Naţional. Fostul lider al Pieței Universității abia urmează să se înscrie în Partidul Național Liberal. Hotărârea a fost luată după ce Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu și Răzvan Sava au evitat să candideze, iar Nicușor Dan a refuzat să se înscrie în PNL.

Liberalii au întors ieri pe toate părțile subiectul candidaturii la Primăria București, încercând să găsească un candidat cu șanse, dar care să mulțumească și taberele din partid. Misiunea s-a dovedit complicată.

După retragerea lui Ludovic Orban, liderii liberali Alina Gorghiu și Vasile Blaga i-au propus lui Cătălin Predoiu să își asume o candidatură, în calitate de președinte al PNL București, dar acesta a declinat oferta, în condițiile în care își dorește să fie premier al României după alegerile parlamentare din luna noiembrie. De altfel, foștii membri PDL din noul Partid Național Liberal îi suspectează pe vechii liberali că vor să îl scoată pe Predoiu din ecuația pentru postul de premier.

PNL a luat, prin urmare, în calcul candidatura prim-vicepreședintelui Adriana Săftoiu. Aceasta provine tot din fostul PDL și a fost puternic susținută de copreședintele Vasile Blaga (fost președinte al democrat liberalilor). În schimb, varianta nu avea și susținerea co-președintelui Alina Gorghiu, care provine din vechiul PNL. Pe de altă parte, Adriana Săftoiu (care vrea să candideze pentru Parlament) a explicat conducerii formațiunii că va accepta cursa pentru Primăria București doar dacă este ultima soluție a partidului. Atât Predoiu, cât și Săftoiu au fost măsuraţi în sondajul PNL din februarie (efectuat pentru desemnarea candidatului) şi au obţinut scoruri apropiate de cel al lui Ludovic Orban. O altă variantă luată în calcul a fost Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei, care însă și-a păstrat decizia de a candida la Primăria Sectorului 4.

Predoiu a găsit soluția

În aceste condiții, unii dintre liderii liberali au pus pe tapet varianta unui candidat din afa­ra partidului, respinsă, inițial, de conducerea PNL. Varianta Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul), vehiculată anterior, a fost exclusă pentru că acesta a refuzat să se înscrie în PNL.

În aceste condiții, Cătălin Predoiu a găsit „soluția salvatoare”, avansând numele lui Marian Munteanu, fostul lider al manifestațiilor din Piața Universității din anul 1990. Condiția pusă de liderii libe­rali a fost ca Marian Munteanu să se înscrie în PNL și, potrivit unor surse liberale, acesta ar fi acceptat solicitarea. La închiderea ediției, Marian Munteanu era așteptat să participe la ședința conducerii PNL, în care urma să fie validată candidatura sa.

Copreședintele Alina Gorghiu, și-a manifestat satisfacția pentru alegerea făcută. „Mie mi se pare că am făcut alegerea perfectă. Marian Munteanu pornește de la un nivel de notorietate și credibilitate foarte ridicat. Am ales să optăm pentru un reprezentant al societății civile care va fi sprijinit de PNL. Avem nevoie de împrospătare, de bătut palma cu societatea civilă, de un parteneriat real cu ONG-urile din România”, a comentat Gorghiu. În acelaşi timp, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că în PNL existau, „evident”, persoane în stare să ducă această bătălie, dar că liberalii s-au gândit foarte bine şi au decis să se orienteze spre un om „care numai de PSD-ism nu poate fi acuzat”.

Tăriceanu se încălzește pe margine

Pe de altă parte, în cursa pentru Capitală ar putea intra și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), fiind vehiculată și o eventuală susținere a sa din partea PSD. Misiunea lui Tăriceanu: să rupă din electoratul PNL.

Informații neoficiale despre o eventuală candidatură a lui Tăriceanu circulă de mai multă vreme, dar subiectul ar fi fost repus pe tapet la o recentă reuniune a ALDE, la care a participat și fostul premier Victor Ponta (PSD). Acesta ar fi avansat ipoteza unei candidaturi a lui Tăriceanu, cu sprijinul ALDE și al PSD, urmând ca Gabriela Firea (candidatul actual al PSD) să fie aruncată în cursa pentru sectorul 2, unde stânga are șanse reduse după retragerea lui Neculai Onțanu (UNPR), cercetat de DNA.

Însă, varianta retragerii Gabrielei Firea a fost respinsă, ieri, de președintele PSD, Liviu Dragnea, printr-o declarație de presă. „Partidul Social Democrat își reafirmă sprijinul total pentru candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria Municipiului București și respinge categoric toate încercările de dezinformare din ultimele zile cu privire la acest subiect. Gabriela Firea este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, iar susținerea sa nu a fost nici un moment pusă în discuție în interiorul partidului. Toți membrii PSD o susțin 100% pe Gabriela Firea în competiția electorală pentru Capitală”, se arată în declaraţia de presă. Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea mai spune că PSD respinge „speculaţiile politice” şi „încercările de politizare” a campaniei pentru municipiul București, prin care se dorește deturnarea atenției de la problemele de fond. În aceste condiții, ce mai probabil scenariu ar fi ca Tăriceanu să candideze din partea ALDE, variantă pe care acesta nu o exclude. „Nu vă ascund că sunt mulţi colegi de-ai mei din ALDE care consideră că intrarea mea în cursa pentru Primăria Capitalei ar fi un plus pentru partid şi eu analizez foarte serios aceste lucruri, dar mai ales din perspectiva obiectivului strategic pe care îl avem şi care e intrarea în Parlament. ”, a declarat Tăriceanu.

CAPITALĂ. Retragerile candidaților PNL

Ludovic Orban s-a retras luni din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce a fost audiat la DNA și pus sub acuzare. DNA a anunțat că Ludovic Orban este cercetat sub control judiciar pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite după ce i-ar fi solicitat unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania electorală.

Pe 22 februarie, PNL a luat decizia de a-l retrage pe Cristian Bușoi din cursa pentru candidatura la Primăria Capitalei și de a-l înlocui cu Ludovic Orban. Decizia ar fi fost luată după ce sondajele interne au arătat că Orban este mai bine plasat decât Buşoi să câştige alegerile. Retragerea a fost făcută cu acordul lui Bușoi.

CV. Cine este Marian Munteanu

– Născut la 19 iunie 1962

– Predă cursuri de etnologie, folclor și istoria religiilor ca profesor asociat la Facultatea de Litere București

– În 1990, în calitate de lider al Ligii Studenților, a fost principalul coordonator al demonstrației anti-FSN din Piața Universitității (aprilie-mai)

– În 14 iunie 1990 a fost bătut de către minerii care au reprimat Piața Universității

– Arestat de regimul FSN pe 18 iunie a fost eliberat pe 13 iulie în urma unor manifestații de stradă

– A fost primul președinte al Alianței Civice (1990)

– Între 1992 și 1995 a condus orga­nizația Mișcarea pentru România

– În 2000, Alianța Națională (PUNR-PNR, partidul înființat de Virigil Măgureanu) l-a desemnat candidat pentru președinție. A acceptat dar, ulterior, s-a retras

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 852: Țara vecină anunță întreruperi de curent pe întreg teritoriul

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de astăzi în întreaga ţară, a anunţat operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte...

Începe Evaluarea Națională. Calendarul și regurile examenului

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2024) încep marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura...

VIDEO. Incendiu în apropiere de Moscova. Mai multe persoane au murit

Problemele în Rusia par din ce în ce mai dese. De curând, două persoane au sărit în gol de la ultimele etaje ale unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă