12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportRăzboi politic pe controlul DGPI. Președintele Iohannis și premierul Grindeanu, eliminați din...

Război politic pe controlul DGPI. Președintele Iohannis și premierul Grindeanu, eliminați din ecuație. Ministrul Carmen Dan, fidelă lui Liviu Dragnea, îl va numi și elibera din funcție pe șeful fostei ”Doi și-un Sfert”

DGPI va fi controlată exclusiv de ministrul de Interne, Carmen Dan, o fidelă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. ​

Șeful Direcției Generale pentru Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne va fi numit și eliberat din funcție de ministrul Afacerilor Interne, a decis Senatul. Modificările au fost votate cu 75 voturi „pentru”, 29 ”împotrivă” și două abțineri.

Legislația în vigoare prevede că șeful DGPI este numit de primul-ministru cu avizul CSAT. Acum, a fost eliminată atât nominalizarea de către premierul Dacian Cioloș, cât și avizul CSAT, instituție condusă de președintele Klaus Iohannis. Practic, DGPI va fi controlat de ministrul de interne, Carmen Dan, o fidelă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Modificările au fost introduse într-o ordonanță de urgență (76/2016) aprobată anul trecut de Guvernul Dacian Cioloș. De asemenea, senatorii au eliminat condiția ca șeful DGPI să fie cadru militar. Finanțarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii.

​Argumente ignorate

Senatorii Opoziţiei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de amendamentul adoptat de Comisia de apărare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a şefului DGPI avizul CSAT şi obligativitatea ca directorul acestei structuri să fie cadru militar în activitate.

”Desprinderea totală a acestui serviciu de CSAT nu este bună pentru că acolo se discută probleme legate de secrete de stat. Ce este totuşi interesant că practic prin lege noi spunem că tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevărat”, a afirmat senatorul PMP Traian Băsescu, fost președinte al României.

De asemenea, senatorul Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, a anunţat votul împotrivă al USR. ” Prin eliminarea avizului CSAT, cât şi prin lăsarea la dispoziţia ministrului de Interne numirea directorului acestei direcţii şi a obligativităţii ca acesta să fie militar, precum şi prin secretizarea întregii sale activităţi DGPI devine un serviciu secret pus la dispoziţia domnului Dragnea”, a spus Fălcoi.

La rândul său, senatorul Alina Gorghiu a precizat că PNL nu este de acord cu actul normativ în forma propusă de Comisia de apărare şi Comisia de administraţie a Senatului.

”Sunt două lucruri care ne deranjează la acest proiect. Că în privinţa şefului totul rămâne la cheremul ministrului de Interne, scoţându-se avizul CSAT şi renunţând la calitatea de militar pentru şeful acestui serviciu, deşi argumentele evocate de PMP şi USR sunt foarte clare – vorbind de un serviciu care operează şi gestionează informaţii cu caracter de stat care fac obiectul multor şedinţe CSAT şi în opinia noastră este de neînţeles de ce majoritatea doreşte eliminarea acestui aviz. (…) Opinia PNL este de respingere în form actuală", a spus Gorghiu.

​Critici de la Cotroceni

Senatul este camera decizională, proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea legii o singură dată.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat ieri că modificarea ordonanței privind organizarea DGPI reprezintă „un demers cu miză politică”, fiind îngrijorător pentru sănătatea statului de drept, în contextul eliminării avizului CSAT din procesul numirii şi eliberării din funcţie a şefului DGPI.

”Este un demers cu o miză politică, o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acţiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea Ordonanţă de Urgenţă şi urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri, de la Senat, practic, această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit al preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională”, a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Ea a subliniat că, potrivit Constituţiei, preşedintele este comandantul forţelor armatelor, argumentând că este importantă prezenţa şefului statului în procesul decizional al oricărei instituţii parte a forţelor armate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă