0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSportUPDATE Premierul Tudose îi declară război lui Dragnea: Are în vedere o...

UPDATE Premierul Tudose îi declară război lui Dragnea: Are în vedere o remaniere guvernamentală în această săptămână. Sunt vizate și ”protejatele” șefului PSD. Cum se poziționează pesediștii

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni seară, că cel puțin trei membri ai Guvernului vor fi remaniați. Printre ei, se numără și ”protejatele” șefului PSD, Liviu Dragnea, care sunt cercetate în dosarul Belina.

UPDATE 13.20 Șeful PSD, Liviu Dragnea, anunță o ședință a Comitetului Executiv al PSD joi, la ora 17.00. 

”Din partea mea, relația cu premierul e de susținere”, a declarat Dragnea. 

13.05: Președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose au avut o întâlnire, la Cotroceni. 

”Domnul președinte a vorbit despre faptul că atunci când persoane cu funcții importante au probleme, ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase.” 



 

12.35: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că nu a sesizat CCR în dosarul Belina, pentru că nu este abilitat. Precizările sale vin în contextul în care, luni, Liviu Dragnea a declarat că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională privind posibilul conflict între Guvern și DNA. Tăriceanu, însă, a ezitat. 

12.10: Cei patru social-democrați care i-au cerut lui Mihai Tudose să nu demisioneze din funcția de șef al Guvernului sunt Niculae Bădălău, Marian Neacșu, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, susțin surse PSD, citate de Mediafax. 

Astfel, luni, Tudose s-ar fi întâlnit la sediul Guvernului cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Marcel Ciolacu şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu.

11.45: La ora 13.30, are loc o ședință la sediul PSD, la care vor participa șeful pesediștilor, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose, pe fondul declarațiilor de aseară ale premierului. 

De asemenea, la ora 13.00, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, va susține o declarație de presă. 


Citește despre jocul de culise din PSD AICI:  Culise. De ce l-a refuzat Tudose pe Dragnea în dosarul Belina

11.10: Vicepremierul Marcel Ciolacu va prelua funcția de ministru al Dezvoltării dacă Sevil Shhaideh va fi exclusă din Guvernul Tudose, au declarat, marți, surse citate de HotNews.

11.00: Preşedintele executiv al PSD Timiş, Călin Dobra, a afirmat că nu crede că Mihai Tudose îşi va da demisia din funcţia de premier, transmite Mediafax.

"Nu cred că domnul Mihai Tudose îşi va da demisia din funcţia de premier. Nu ştiu ce a declarat în ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Liviu Dragnea şi nu doresc să fac alte comentarii", a spus preşedintele executiv al PSD Timiş.

10.50: Deputatul PSD Mihai Weber, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, susține că premierul Tudose are sprijinul partidului și consideră că omul cel mai în măsură să evalueze activitatea unui reprezentant al Guvernului este premierul, iar dacă aceste vorbeşte de remaniere, înseamnă că ”are toate datele”, informează Mediafax.

09.00: Cei trei membri ai Guvernului care ar putea fi înlocuiți sunt Sevil Shhaideh (vicepremier), Rovana Plumb (ministru delegat pentru Fonduri Europene) și Viorel Ilie (ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul), a declarat premierul Mihai Tudose, la Realitatea TV. 

În plus, ar mai fi vizați de remaniere încă doi membri ai Guvernului.






"Aş minţi dacă aş spune că toate lucrurile sunt în ordine. Unele nu sunt în ordine deloc. Dar nu iese nimeni la pensie din această funcţie. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu ai cum să cazi în într-o lună 20 de procente. (…)

Dacă românii nu mai cred în ce facem, plecăm acasă toţi. Dacă lucrurile stau aşa, analizăm. Ori sunt eu de vină, ori sunt lucrurile din Guvern. Prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. (…)

Mai sunt cel puţin încă doi miniştri pe care o să-i rog să părăsească guvernul, pe lângă cei cu probleme penale, care creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi la nivel de Comisie Europeană", a spus Tudose, invitat la Antena 3, luni seară.

Premierul a precizat că sunt trei miniştri care creează "probleme şi le nivel de percepţie publică şi la nivel de Comisie Europeană". Primul ministru a mai spus că va lua o decizie în această săptămâna.





În cadrul ședințelor săptămânale de Guvern, premierul Tudose i-a apostrofat, în repetate rânduri pe Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, pe Liviu Pop, ministrul Educației, Florian Bodog, ministrul Sănătății și pe Petre Daea, ministrul Agriculturii. Ultimele două "ținte" ale șefului Executivului au fost Pop și Cuc. 

De asemenea, reamintim că miniştrii cu problemele penale sunt Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Viorel Ilie şi Lia Olguţa Vasilescu.

Amintim că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar deputata Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu de către procurorii anticorupție, iar DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa penală, în dosarul Belina. 

Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private. 





Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”. 

Viorel Ilie este acuzat într-un dosar privind organizarea unui concurs referitor la angajarea de funcționari publici. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul a fost audiat pe 13 septembrie la Comisia juridică a Senatului. Viorel Ilie s-a declarat "complet nevinovat" de acuzațiile aduse de procurorii DNA.

Pe 25 august, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

"Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant", își motiva DNA solicitarea.

DNA susține că, în perioada 20 — 31 iulie, Viorel Ilie, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă programată pentru 31 iulie.

Conform DNA, pe 28 iulie, Alexandrescu și Zaharia au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, arată procurorii, Felicia Elena Pop a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați, potrivit înțelegerii, ei au întocmit lucrările anterior examenului. În ziua examenului, urma ca lucrările scrise în sala de concurs să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, indică DNA.

"Potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", explica DNA.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei şi spălare de bani. DNA precizează că în anul 2014 Lia Olguţa Vasilescu ar fi cerut şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova suma de 568.291,37, respectivii afacerişti acceptând "solicitările formulate de Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor".

Vezi mai multe aici:

Cele mai citite

Călin Georgescu a transmis într-un interviu că NATO va ataca Rusia din România

Călin Georgescu răspândește din nou informații false. Într-un interviu, el i-a spus unui fost soldat american, fără a avea dovezi, că NATO va ataca...

Germania: Olaf Scholz este candidat principal al SPD în alegerile parlamentare din februarie

Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul Olaf Scholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează DPA. Doar câțiva delegați...

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă