13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Ministrul Sănătății, certat din nou de premierul Tudose, după raportul dezastruos...

VIDEO. Ministrul Sănătății, certat din nou de premierul Tudose, după raportul dezastruos privind vaccinările: Faptul că ați identificat cinci vinovați nu este nici măcar un început

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost certat de premierul Mihai Tudose, în ședința de Guvern, în urma concluziilor dezastruoase ale raportului privind vaccinarea. 

„Faptul că ați identificat doar cinci vinovați, eu cred că este doar un slab început, nici măcar un bun început, fiindcă nu trebuiau să moară niște oameni, niște copii și noi să ne enervăm toți, ca să descoperim că ceva nu merge. Cineva trebuia să vadă din timp că nu merge, domnul ministru", i-a transmis Mihai Tudose lui Florian Bodog, la începutul ședinței de Guvern de joi.

La rândul său, ministrul Sănătății a făcut referire la faptul că a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei naționale de vaccinare.

„Azi am convocat toți cei cinci directori de Direcții de Sănătate Publică, care au fost în discuție în ceea ce privește acoperirea foarte slabă de vaccinare", a spus Bodog.

El a continuat precizând că, în prezent, ce se întâmplă în Ministerul Sănătății ar putea să facă obiectul altor structuri ale ministerului, precum psihiatria.

„Vă rog frumos cât de curând, în două saptamni, să prezinte un proiect de lege pentru reducerea birocrației”, a mai spus premierul Tudose.

 „Hai să nu mai rezolvăm cazuri punctuale, să rezolvăm sistemul”, a mai spus el.



Raportul Ministerului Sănătății privind Programul Național de Vaccinare, publicat miercuri, relevă că, la peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până în prezent 32 de victime, România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situaţii de urgentă de acest tip şi nici personal care să intervină.

Sursa citată precizează să unii medici de familie reprezintă „ameninţare", pentru că refuză să vaccineze copiii. O altă primejdie este „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

În raportul de 13 pagini înaintat premierului Tudose, ministrul Sănătăţii enumeră următoarele cauze pentru izbucnirea epidemiei de rujeolă: scăderea continuă a acoperirii vaccinale în ultimii zece ani, declin accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzului vaccinării şi lipsei periodice a vaccinului.

Totodată, Ministerul Sănătăţii notează că „prezenţa unor categorii de populaţie vulnerabile, fără acces la servicii medicale, neînscrise la medicul de familie, migratorie la nivel naţional şi internaţional" a avut „o pondere importantă în răspândirea bolii".

Cu toate că a trecut mai bine de un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, fiind înregistrate 8.246 de cazuri confirmate în ţară, din care 32 de decese, Ministerul Sănătăţii admite, la capitolul „puncte slabe", că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie.

Mai mult, „nu există un buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă", „nu există personal antrenat pentru intervenţie (cu puţine excepţii)" şi nici „o procedură operaţională standard pentru situaţii de urgenţă", şi „nu există o evidenţă clară a copiilor eligibili la vaccinare".

În rândul ameninţărilor care pândesc populaţia, precum refuzul unor medici de familie de a imuniza copiii sau „deficitul de informare, la nivelul unor segmente din societate", Ministerul Sănătăţii invocă şi „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

Potrivit sursei citate, 2.277 de localităţi nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi populaţie de etnie rromă. În plus, totalul copiilor între nouă luni şi nouă ani nevaccinaţi este de 224.202, dintre care sunt 30.706 de copii între 9-11 luni din două categorii: 25.026- înscrişi la un medic de familie şi 5.680 – neînscrişi la un medic de familie şi 194.496 de copii cu vârsta între 1-9 ani, la fel din două categorii: 155.727- înscrişi la un medic de familie şi 37.769 – neînscrişi la un medic de familie.

În concluzia raportului, Ministerul Sănătăţii precizează că este necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.



Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, la prânz, că ministrul Sănătăţii l-a sunat şi i-a spus că raportul privind conştientizarea necesităţii vaccinării este gata.

„Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine. Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt acele vini. Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a replicat premierul.


Marți, Florian Bodog și Mihai Tudose au avut o întâlnire la Guvern, în cadrul căreia s-a discutat şi despre programul de guvernare pe sectorul de sănătate, după ce, în ultima perioadă s-a vehiculat, în spaţiul public, faptul că Florian Bodog ar putea fi remaniat din funcţia de ministru al Sănătţii.

La ultima şedinţă de Executiv, premierul Mihai Tudose l-a apostrofat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă: „Astăzi vom stabili în domeniul Sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitalele regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino. Nu daţi din cap foarte amplu, domnule secretar de stat, pentru că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi",a spus Mihai Tudose.

Pe 13 iulie, premierul Mihai Tudose i-a dat termen ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să pună la punct un procedeu prin care românii să fie informaţi despre importanţa vaccinării copiilor.  

 

Știre în curs de actualizare 

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă