Absurdistanul PSD, pe înțelesul tuturor: De ce l-a ”executat” Liviu Dragnea pe Sorin Grindeanu, după numai cinci luni și jumătate | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Romulus Georgescu , 23 iunie 2017 - stire actualizata la ora 18:16, 23 iunie 2017
De ce l-a ”executat” Liviu Dragnea pe Sorin Grindeanu, după numai cinci luni și jumătate

Luptele pentru putere din interiorul PSD nu sunt o noutate. Însă, pentru prima dată în politica românească, PSD și-a dărâmat propriul guvern prin moțiune de cenzură.

Sorin Grindeanu a apărut din neant în politica la nivel central, fiind, practic un necunoscut atunci când Liviu Dragnea l-a propus conducerii PSD pentru postul de premier. După cinci luni și jumătate la Palatul Victoria, Grindeanu este alungat de același Liviu Dragnea printr-o moțiune de cenzură, votată de 241 de parlamentari PSD, ALDE și ai minorităților.

După această nebunie fără precedent, ”România liberă” încearcă să răspundă principalelor întrebări pe care le-au pus oamenii care, de obicei, schimbă canalul atunci când sunt știri politice.

De ce s-au certat Dragnea și Grindeanu?

Informațiile neoficiale vehiculate în PSD par să contureze un scenariu în care Liviu Dragnea a fost deranjat de semnele de independență ale lui Sorin Grindeanu.

 

Amânarea adoptării legilor privind justiția (unde Dragnea avea un interes direct la pragul pentru abuzul în serviciu) și faptul că premierul nu a susținut Legea salarizării, prin care Dragnea vrea să cumpere bunăvoința bugetarilor, par să fi umplut paharul răbdării șefului PSD. 
De aici a început un adevărat teatru al absurdului. Săptămâna trecută, Liviu Dragnea a convocat un Comitet Executiv Național al PSD în care l-a pus la zid pe Grindeanu, reproșându-i că are 236 de restanțe în programul de guvernare. Social-democrații nici nu au apucat să citească raportul de 161 de pagini redactat și prezentat de Darius Vâlcov, dar au votat în unanimitate retragerea sprijinului politic pentru premier. 

Cum s-a ajuns la moțiunea PSD contra PSD?

Grindeanu a anunțat că își va da demisia doar dacă președintele Iohannis oferă garanții că numește premier de la PSD și Liviu Dragnea demisionează și el de la șefia PSD. După ce a pus condiții imposibil de îndeplinit, Grindeanu s-a baricadat la Palatul Victoria, în timp ce demisiile miniștrilor PSD (mai puțin Augustin Jianu) veneau în valuri. Inițial, PSD a trimis o scrisoare la Cotroceni, anunțând că i-a retras premierului sprijinul politic. Însă, potrivit Constituției, președintele nu îl poate revoca pe premier.

Articolul respectiv a fost eliminat în 2003 de Adrian Năstase, de teamă că va fi revocat de Ion Iliescu. Debarcarea întregului guvern este posibilă doar prin moțiune de cenzură. În rest, premierul își pierde mandatul în condiții similare cu ale oricărui ministru – demisie, pierderea drepturilor electorale, incompatibilitate, deces (situație puțin probabilă, chiar și în cazul unei bătălii interne în PSD). Grindeanu a refuzat să demisioneze, deși Dragnea i-a oferit, rând pe rând, șefia ASF, a Curții de Conturi și a SIE. Confruntat cu refuzul fostei sale marionete de a demisiona, Dragnea a convocat din nou Comitetul Executiv, unde s-a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern, singura soluție legală de a schimba pe Grindeanu. 

De ce a apărut iarăși Victor Ponta la guvern?

Criza i-a dat o gură de oxigen și fostului premier Victor Ponta, adversar declarat al lui Liviu Dragnea. Acesta a primit din partea lui Grindeanu postul de secretar general al Guvernului, ridicând numărul membrilor Executivului la trei: Grindeanu-Ponta-Jianu. Tupeist și priceput în negocierile politice, Ponta a încercat să atragă de partea sa nemulțumiții din PSD.

Conștient că pierde teren, Dragnea s-a grăbit să convoace Parlamentul într-o zi de duminică pentru citirea moțiunii de cenzură. 

Ce s-a întâmplat între PSD și UDMR?

Nesigur pe cele 246 de voturi PSD-ALDE, după ce unii parlamentari au trecut în tabăra Ponta-Grindeanu, Dragnea a încercat să parafeze o înțelegere cu UDMR. În schimbul voturilor UDMR pentru moțiune, PSD a promis că vor fi votate mai multe proiecte privind drepturile minorității maghiare, ținute în sertarele Parlamentului.

Până la urmă, înțelegerea a căzut. Dincolo de detaliile tehnice (controversa legată de pragul pentru folosirea limbii maghiare în administrație), problema principală a fost neîncrederea UDMR în Liviu Dragnea. Liderii UDMR s-au temut că vor fi trași pe sfoară și i-au cerut lui Dragnea un vot în plen pentru legile dorite, înainte de votul la moțiunea de cenzură.  Parlamentarii PSD din Ardeal au explodat când au aflat că Dragnea îi lasă în ofsaid.

Cum a trecut moțiunea de cenzură?

Până la urmă, moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 de voturi, față de cele 233 necesare. Așa cum menționam, PSD și ALDE au 246 de parlamentari, dar nu toți au votat moțiunea de cenzură. Unii dintre ei au mers pe mâna lui Victor Ponta și nu au votat-o. Parlamentarii din Timiș l-au susținut pe Grindeanu, fost șef al județului.

Alții au acționat în baza bunelor relații cu Victor Ponta – Nicolae Bănicioiu, prieten de distracții. Lui Remus Borza (ALDE), Ponta i-a promis postul de ministru al Energiei, apăsând cu abilitate pe centrii lăcomiei din cre-ierul fostului administrator al Hidroelectrica. Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a enervat rău după ce a fost trădat de un om pe care l-a ajutat să fure de la stat și a anunțat că îl va da afară din partid. Borza ar putea fi, astfel, primul penal exclus din ALDE.  Dragnea a compensat diferența cu voturi de la Grupul Minorităților, deputați aleși cu câteva mii de voturi. 

Dar cu Putin când ne împrietenim?

În raportul PSD de evaluare a Guvernului, realizat de Darius Vâlcov, cabinetul este criticat și pentru faptul că nu a dezvoltat relațiile economice cu Federația Rusă. Pentru a enumera 236 de restanțe, Vâlcov (acuzat de DNA că a luat mită în cimitir) le-a măsluit pe unele dintre ele, trecând inclusiv măsuri care aveau ca termen anul 2018. Un exemplu este reducerea TVA de la 20% la 18%, care este trecută la nerealizări deși avea termen 1 ianuarie 2018. De asemenea, lui Grindeanu i se reproșează că nu a implementat programul prin care toate taxele să poată fi plătite online, deși și acesta avea termen 1 ianuarie 2018. 

La cine merge șpaga de 30 de miliarde?

La începutul acestui an, Guvernul Sorin Grindeanu a aprobat un program pentru comunitățile locale în valoare de 30 miliarde lei, așa-numitul PNDL 2. PNDL este un program controversat. Însă un raport anterior al Curții de Conturi demonstra că banii s-au dus într-un sac fără fund – nu a existat un control al banilor cheltuiți de către primării și consiliile județene. În februarie, Guvernul Grindeanu s-a confruntat cu o moțiune de cenzură a PNL și USR, după Ordonanța 13.

Dragnea, Grindeanu și Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltării) au apărut împreună în fața baronilor PSD și le-au promis că vor avea prioritate la banul public dacă își țin parlamentarii în frâu. La moțiunea PSD, Grindeanu a devenit fată mare. Invocând pericolul ca Shhaideh să comită nereguli, el i-a trimis demisia rapid la Cotroceni și a demis 12 oameni-cheie din minister – secretari de stat, subsecretari de stat, secretar general.   

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Comentarii

 • Negro

  24 iunie 2017 19:08

  Tatucul talharilor din PSD-FSB-AVO-ALDE a dovedit acum, pe langa faptele cunoscute de toti, dar negate cu cinism de el insusi si mustacind de ciracii lui, ca este un josnic tradator de tara. Pentru cel 30 de voturi ale UDMR a vrut sa marcheze autonomia teritoriala a asa zisului Tinut Secuiesc, a acceptat santajul UDMR de a folosi maghiara ca limba oficiala in zonele unde traiesc 10 la suta maghiari, iar ziua nationala sa fie 15 martie cand Transilvania si-a pierdut statutul de principat autonom si a fost incorporat de Ungaria. Asta este Liviu Dragnea cu ciracii lui, astia sunt si zombii PSD-FSB-AVO-ALDE din Transilvania, care inghitisera galusca tatucului lor penal, dar au fost trasi de pulpana de alegatori. Ce faceti ba, cu Tara? Pardon, dar asa a spus seful! Va place ticalosilor unde v-a dus nebunul? Probabil ca inca mai vreti iar guvernarea. La pielea voastra rea si rapanoasa... nu simtiti rusinea... Si-apoi, prostul daca nu-i fudul... Dar mai puneti-va si pofta-n cui, ticalosilor, ca nu meritati sa iesiti din nou ca paduchii in frunte. Lasati-i pe altii, ca daca nu sunt mai buni sunt mai cinstiti ca voi.

  raspunde comentariului
 • Retractari flegmatice

  23 iunie 2017 11:54

  In fata devizei ''linge unde ai scuipat'' nici versetele Coranului nu mai au putere.

  raspunde comentariului
 • Szekeres Ferenc (Francisc )

  23 iunie 2017 11:47
 • Firul de praf

  23 iunie 2017 11:39

  In partea aialalta a Romaniei, un alt pusca-n luna, pe nume Catalin Ivan, dupa ce a vazut ca nu i-a iesit fenta cu pucistii, a zis ca se retrage in codrul Dobrovatului, sa se faca haiduc, la organizatia de baza. Sa-i uram succes-uri multe, insa si acolo e o problema, fiindca-i padurea statului. Prin urmare...o sa cam haiduceasca clandestin, si ilegal pe deasupra, iar daca-l prinde potera pesedista, o sa-l umfle, pentru braconaj... politic.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  23 iunie 2017 11:26

  Banuiesc ca disperatii aia, de la filialele PSD, care faceau manifestatii de sprijin prin Cimisoara, de i-au filmat televiziunile, vor avea de produs niste explicatii. Spre exemplu, ce au avut in vedere, care e motivul, care e folosul, fasonul, care va sa zica. Si ca, data viitoare, cand va mai fi vorba de banateni, pentru niscai functii de top, unii se gandeasca, si mai apoi sa se razgandeasca. Cat de Dinu Paturica sa fii, sa te puna unii in capul mesei si tu sa-ti sufli mucii in oala de supa, apoi sa vrei sa fugi pe fereasta, cu tot cu argintarie ?! Eihaaaa. Banatuleeee...

  raspunde comentariului
  • Dragnea trebuie sa dea explicatii tarii!

   24 iunie 2017 8:26

   A castigat alegerile pe baza unui "program de guvernare" penibil, lipsit de logica, lipsit de suport bugetar! A mintit si continua sa minta fara rusine si vrea sa schimbe legile prin interpusi, ca sa isi scape pielea de inchisoare! A facut circ despre o imaginara "gaura de 10 miliarde de lei in buget", chipurile, lasata de guvernul tehnocrat. A creat chiar si o comisie parlamentara de ancheta, dupa care, tacere! Nu recunoaste ca gaura respectiva era doar in creierul lui. A creat o alte comisie parlamentara pentru anchetarea imaginarei incercari de fraudare a alegerilor, din 2009, doar ca sa abata atentia de la mizeria pe care a produs-o, cu programul lui! Isi rezolva treburile murdare prin interpusi, ca Dorneanu de la CCR, Iordache, Nicolicea, Firea, Vasileasca, etc. Ar mai fi multe de zis, dar ajunge si atat! Jos PSD !!! Jos Dragnea !! Vrem o Romanie curata, fara fire de praf!!

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  23 iunie 2017 11:13

  Se mira poporul penelist ca ce-a avut cu baietasul de la Timisoara. Simplu, foarte simplu. L-au dibuit ca nu era de-al lor. Ca umbla cu cioara vopsita. Ca era omul Sistemului, ca se ardea in secret cu institutii, la fel de secrete, care fac politica anti-PSD. L-au cautat pesedistii, sa stea de vorba cu el, a fugit ca scolarii, cand i-a prins diriginta fumand, la toaleta. L-au sunat ca disperatii, bai, vino incoace, sa stam de vorba. S-a dat la fund, iar aia era cea mai buna dovada ca se simtea cu musca pe caciula. INTREGUL sau comportament, de dupa ruptura oficiala, a intarit aceasta convingere. Sa ma iertati, TOT ce a zis si ce a facut a dovedit ca-i cam tont. Se iarta, a terminat la universitatea de pe Bega, bietul om. Sa mearga in pace in Banat, si sa se reinscrie in PSD, de cate ori nu-l poate da Dragnea afara, ca atat i-a mai ramas. Morala fabulei lucreaza cu Sistemul, daca vrei sa ai soarta lui grindeanu. Te pune sa faci prostii, te baga in rrahhatt pana la gat, apoi se face ca nu stie nimic, aruncandu-te la gunoi. Cine stie, poate data viitoare or sa intepe alt fraier.

  raspunde comentariului
 • Vilculescu Ioana

  23 iunie 2017 10:59

  Motiunea de cenzura poate fi considerata un test sociometric pentru aflarea gradului de desteptare a romanilor.O "lebada neagra"pozitiva poate fi un cabinet Grindeanu 2 ,dupa modelul BOC 2 3 .Pentru desavarsirea actiunii dorita prin indemnul Imnului National actual,e bine sa urmam morala proverbului arab"Cine nu stie si nu sie ca nu stie e un prost.Ocoleste-l!Cine nu stie si stie ca nu stie e un novice. Invata-l!Cine stie si nu stie ca stie e un adormit .Trezeste-l! Cine stie si stie ca stie e un intelept .Asculta-l!"In sase zile Dumnezeu a facut LUMEA .PSD-ul si-a luat sapte zile sa-si limpezeasca menirea! "MARETUL HAR M_A MANTUIT sa rasune in inima romanilor

  raspunde comentariului
 • dusu

  23 iunie 2017 10:08

  incercarea de cooptare a UDMR a fost un bun turnesol ce arata cum a evoluat societatea rominilor chiar si neamtul rominesc o profitat sa si faca campanie printre romini cel mai liberal romin,orban ludovic, i o cerut lui grindeanu demisie de onoare sa nu lase UDMR sa santajeze psd ha ha!,iar restul rominilor verzi, tovarasi de drum ai lui tudor vadim,or iesit sa cinte din tulnic totul confirma ce inseamna romin, cultura romineasca

  raspunde comentariului
  • Scrii ca un analfabet!

   24 iunie 2017 8:31

   Nu exista cuvantul "romini",se scrie "romani"! Iar te dai ironic, chiar sarcastic, in legatura cu noi, romanii! Asta este lipsa de bun simt!

   raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  23 iunie 2017 9:50
 • Nelu Stiuca

  23 iunie 2017 9:00

  CAZUL EXCLUDERII LUI GRINDEANU SEAMANA FOARTE MULT CU CEEA CE SE PETRECEA IN FOSTUL P.C.R.Sedinta de excludere a tovarasului Bula din Partid.Ia cuvantul tovarasul Prim-secretar si spune Tovarasul Bula este un lenes, nu munceste, este recalcitrant, se cearta cu toti colegii, isi terorizeaza familia, isi terorizeaza vecinii, bea, fura, deci propun excludrea din Partid a tovarasului Bula. Tovarasul Bula, daca aveti ceva de spus luati va rog cuvantul.Se ridica tovarasul Bula si spune Tovarase Prim-secretar cititi va rog Caracterizarea mea la primirea in Partid.Sigur, i se indeplineste dorinta.Dupa terminarea Caracterizarii spune Bula Ei, vedeti tovarasi ce a facut Partidul din mine?Cam asa stau lucruriule si acum, la PCR, rebotezat PSD-ul ca organizatie infractionala de crima organizata.Altfel era tovarasul Grindeanu cand a fost numit Prim-ministru, si cu totul altul este acum.Vedeti stimati tovarsi ce a facut PSD-ul din el?IN LUMEA ASTA PROST FACUTA KKTII CONDUC IN LOC SA PUTA , IAR CONDUCATORII ADEVARATI NU POT CONDUCE DE KKTI!

  raspunde comentariului
 • vandam

  23 iunie 2017 8:57

  Mai tineti minte lista lui baroso aia cu care a venit ponta de la bruxel.......e lista aia a venit si cu ,multe fonduri europene care au acoperit intrucatva promisiunile electorale de atunci.....in decembrie s-a venit cu noi promisiuni si mai mari in raport de nevoile penale ale liderilor psd numai ca la bruxel nu a mai fost de gasit uin alt baroso si promisiunile raman neacoperite ....in acest caz ce e de facut....facem ambuscade....daramarea propriului govern a fost una dintre ambuscade...vor mai fi si altelepentru ca promisiunile electorale ale psd suntb o mare tampenie nu pot fi realizate....si suntb sigur ca baroso a primit bani frumosi de la psd pentru asazisa lui lista

  raspunde comentariului
 • GP

  23 iunie 2017 6:48

  Dragnea si PSD sunt rezultatul democratiei originale create de Iliescu si FSN. Un experiment nereusit, un Frankenstein al politicii ca si Ponta de altfel care se scalda neobrazat in ignoranta romanului de rand. PSD tine populatia infricosata cu aceleasi minciuni comuniste - nu votati capitalism ca n-o sa va fie bine, mai bine luati aici o poamana electorala, mai carpim la pensii si restul impartim noi la partid - asa cum comunistii mancau icre negre si beau coniac la cantina partidului. Romania ar avea o sansa sa creasca daca si-ar reforma economia rapid, in conditiile in care are un gradient mare fata de economiile EU si poate beneficia de un inlfux net pentru zeci de ani. Dar voteaza vamesii astia corupti de la PSD in care nimeni nu are incredere pentru nu fac decat sa ia o dijma mare si sa arunce cateva oase la popor. Toti niste ticalosi, toti o apa si un pamant. Si mai este si propaganda asta - nu votati alte partide ca toti sunt corupti, macar pe ai nostri ii stiti, sloganuri nationaliste, 1 Mai cu mici si bere... Intr-adevar, sunt multi penali in politica romaneasca dupa standardul DNA, pe care toti sa chinuie sa il corupa. Dar nu inseamna ca nu exista speranta, ca nu pot apare si partide mai serioase. Pacat ca nu putem decat comenta, ca romanul pe toate canalele, Macar de iesirea in strada producea ceva pe termen lung, asa e mai mult un acces de febra din cand in cand dupa care Omul bolnav al EU, Romania zace mai departe in nestire.

  raspunde comentariului
 • Parizianu

  23 iunie 2017 6:39

  Doamna Balteanu in cateva propozitii ati facut perfect portretul tradatorilor de ei cu tara n-au nicio legatura. Felicitari!

  raspunde comentariului
 • GP

  23 iunie 2017 6:38

  Dragnea si PSD sunt rezultatul democratiei originale create de Iliescu si FSN. Un experiment nereusit, un Frankenstein al politicii ca si Ponta de altfel care se scalda neobrazat in ignoranta romanului de rand. PSD tine populatia infrocosata cu aceleasi minciuni comuniste nu votati capitalism ca n-o sa va fie bine, mai bine luati aici o poamana electorala, mai carpim la pensii si restul impartim noi la partid asa cum comunistii mancu icre negre si beau conia la cantina partidului. Romania ar avea o sansa sa creasca daca si-ar reforma economia rapid, in conditiile in care are un gradient mare fata de economiile EU si poate benefecia de un inlfux net pentru zeci de ani. Dar voteaza vamsei astia de PSD in care nimeni nu are incredere pentru nu fac decat sa ia o dijma mare si sa arunce cateva oase la popor. Toti niste ticalosi, toti o apa si un pamant. Si mai este si propaganda asta nu votati alte partide ca toti sunt corupti, macar pe ai nostri ii stiti, sloganuri nationaliste, 1 Mai cu mici si bere... Pacat ca nu putem decat comenta, ca ramanul pe toate canalele, Macar de iesirea in strada producea ceva pe termen lung, asa e mai mult un acces de febra din cand in cand dupa care Omul bolnav al EU, Romania zace mai departe in nestire. SI MAI FILTRATI REPETENTII ASTIA CARE AU AJUNS SA TIPAREASCA TOATE CRETINITATILE CARE LE TREC PRIN CAP. PUTINA DECENTA ...

  raspunde comentariului
 • un cititor

  23 iunie 2017 2:21

  Băh ăștia de la România Liberă, voi glumiți când cereți bani pentru a putea să vă citească lumea online ?Voi să ne plătiți pentru a vă citi gunoiul. Marș la coteț !

  raspunde comentariului
  • Esti pesedist!

   23 iunie 2017 7:51

   Decat sa insulti RL, mai bine intra tu in cotet, ca de acolo ai iesit! RL nu este ziarul PSD, nu e platit de acesta. Trebuie sa aiba un venit, este explicabil!

   raspunde comentariului
  • d

   23 iunie 2017 7:25

   Olgutza! Potoleste-te!

   raspunde comentariului
 • Inamicul Public

  23 iunie 2017 1:28

  Dracnea e Inamicul Numarul 1 al Natiunii. Asta va distruge tara daca e lasat. E multa asemanare intre acest mafiot si liderul Coreei de Nord. Amindoi duc natiunile la pierzanie pentru asi scapa pielea.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design