PMP și PNL contestă la CCR o lege privind folosirea limbii materne în spitale. Reacția UDMR: Este o atitudine ostilă

de Iulia Iancu , 21 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 13:18, 21 aprilie 2017
PMP și PNL contestă la CCR o lege privind folosirea limbii materne în spitale. Reacția UDMR: Este o atitudine ostilă

Parlamentarii liberali și din cadrul PMP au depus o sesizare la Curtea Constituțională a României, privitoare la o lege UDMR care instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%, dar include şi un nou prag alternativ, de cel puţin 5.000 de persoane, potrivit News.ro. UDMR, însă, critică obiecţia ridicată la CCR, acuzând un comportament "ostil" al opoziţiei, în condiţiile în care PNL şi PMP au votat proiectul în Parlament.

Legea criticată a fost iniţiată de UDMR şi prevede că în unităţile administrativ-teritoriale unde populaţia minoritară este de cel puţin 20%, în spitale şi centrele de asistenţă socială vor fi asiguraţi cunoscători ai limbilor minorităţilor naţionale. Totodată, este introdus şi un prag alternativ, de minimum 5.000 de cetăţeni ai minorităţilor pentru ca spitalele şi centrele de asistenţă să angajeze cunoscători ai limbii materne respective.

"Această reglementare depăşeşte cadrul asigurat minorităţilor naţionale şi este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv faţă de cetăţenii români de alte etnii. În plus, contrar jurisprudenţei Curţii Constituţionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare necesare punerii în aplicare a acestuia. Menţionăm cu acest prilej că actualul cadru legislativ în vigoare privitor la minorităţile naţionale asigură un grad de protecţie ridicat al acestora în raport cu exigenţele europene în materie, faţă de care PNL şi-a adus contribuţia de-a lungul timpului", se arată într-un comunicat al PNL.

În replică la acţiunea PNL şi PMP, UDMR a transmis că este vorba despre o atitudine "ostilă".

"O astfel de atitudine demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere şi respect  pentru minorităţile naţionale, deşi se folosesc adesea de aceşti termeni în retorica pe care o adoptă în apariţiile publice. (...) În documentul înaintat Curţii Constituţionale, semnat de 124 de deputaţi, aceştia afirmă că proiectul de lege iniţiat de UDMR nu asigură egalitatea tuturor membrilor societăţii în faţa legii. Obiecţiile constituţionale depuse de PNL, USR şi PMP sunt, în mod clar, anti-minoritare", se arată în comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Comentarii

  • Ella

    21 aprilie 2017 14:38

    Pai cam au dreptate cei din PNL ca aceasta lege e discriminatorie fata de alte minoritati si nu numai asata dar mai mult de atit face rau insasi bolnavului respectiv in sensul ca pina se aduce pers care e conoscatoare a limbii daca bolnavul este adus in urgenta de noapte ce face ? se intirzie instotuirea tratamentului si deci viata pacientului este pusa in pericol ! Asa ar trebui angajate nu doar pers cunoscatoare a limbii maghiare ci si ruse dau sirbe sau bulgare sau ale altor minoritati in toate spitalele din Romania si asta chiar si in turele de noapte ? Mai treziti-va la realitate domnilor din UDMR ca asa ceva nu e nici posibil nici normal ! Stau si ma intreb oare in Ungaria unde traiesc destui romani acestia au asemenea facilitati cite au maghiarii din Romania ?

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design