4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportCulise. De ce a fost, de fapt, mazilit Adrian Țuțuianu

Culise. De ce a fost, de fapt, mazilit Adrian Țuțuianu

Recunoașterea problemelor financiare ale MApN a venit pe fondul unui conflict cu Liviu Dragnea, după ce Țuțuianu refuzase să părăsească șefia Comisiei SRI. Acum, va pierde și această funcție.

Adrian Țuțuianu a demisionat din fruntea Ministerului Apărării, iar plecarea i-a fost acceptată rapid atât de premierul Mihai Tudose cât și de președintele PSD Liviu Dragnea. Și aceasta în condițiile în care atât Dragnea cât și Tudose s-au arătat indulgenți față de alți demnitari care au comis gafe.



De fapt, Țuțuianu pare să fi reușit să îi enerveze atât pe Tudose cât și pe Dragnea. Ca ministru, Țuțuianu a gândit un artificiu financiar pentru a rezolva situația salariilor MapN. Ministerul a cheltuit banii pe primele trei trimestre, iar în absența rectificării bugetare, amânate în repetate rânduri, Țuțuianu intenționa să folosească banii alocați pentru trimestrul patru. Însă, acest lucru este intezis de Legea responsabilității fiscale. ” În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15”, a explicat Țuțuianu.

Banii pentru salarii s-au consumat pentru că MapN a avut de plătit majorări, introduse atât prin legea salaizării unitare, cât și prin acte normative specifice, fără ca Guvernul să opereze rectificarea bugetară. Însă, comunicatul MapN privind întârzierea plății salariilor l-a lăsat în ofsaid pe premierul Tudose, acuzat de PNL că nu va mai avea bani să plătească salariile. O recunoaștere chiar din interiorul PSD a dat greutate acuzațiilor PNL și ale presei.


 

A vrut două posturi de șef

Anterior acestui scandal, Țuțuianu își stricase relația cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Obsedat de controlul PSD, Dragnea a evitat, în permanență ca vreunul din locotenenții săi să acumuleze prea multă putere. În aceste condiții, după ce Țuțuianu a preluat șefia MApN, Dragnea a dorit ca el să se retragă din fruntea Comisiei SRI. Șefia acestui for urma să fie preluată de Claudiu Manda, sprijinit de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. De altfel, pe același model, Mihai Fifor a reunțat la șefia Comisiei pentru anchetarea alegerilor  din 2009, pentru a deveni ministru al Economiei. Țuțuianu, însă, a refuzat să părăsească șefia Comisiei SRI. El a obținut un document din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI) potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcția de ministrru și cea de șef de comisie parlamentară. Solicitarea lui Țuțuianu către ANI a fost cel puțin ciudată, ținând cont că Liviu Dragnea nu ridicase problema legalității (nu există interdicții în acest sens) ci nu era de acord ca o singură persoană să cumuleze ambele funcții.

Însă, Țuțuianu își dorea și șefia Comisiei SRI, unde se lucrează la modificarea legislației în domeniu, cu efecte pe termen lung. Refuzul lui Țuțuianu l-a făcut pe Dragnea să-l bănuiască că are ambiții pentru a promova în interiorul PSD. Acum, Țuțuianu va rămâne și fără șefia Comisiei SRI, Liviu Dragnea afirmând că nu îl mai susține pentru această funcție. ”Nu, pentru că, aşa cum era firesc de mai mult timp, au început procedurile pentru înlocuirea dumnealui de la comisia SRI, pentru că eu nu cred că cineva se gândea că poate să fie şi ministru şi preşedinte la Comisiei SRI şi secretar al Senatului”, a explicat, ieri,  Dragnea.

 

”Recunosc că am fost şocat, eram chiar cu vicepremierul şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Dragnea la masă. În timp ce eram la masă, toţi trei am aflat că există această alertă în România, că nu mai sunt bani pentru apărare. Prima dată l-am sunat pe ministrul de Finanţe care era la fel de şocat şi el. Apoi l-am sunat şi pe ministrul Apărării. Ştiţi, că cineva a greşit într-o comunicare şi înţeleg că de vineri se tot cocea o chestie de genul acesta. Am lăsat baltă masa şi am venit toţi la serviciu. L-am rugat pe domnul ministru să vină să-mi explice, i-am solicitat demisia”,  a spus și Mihai Tudose premierul României.



 

Bubele pentru care alți miniștri au fost iertați

  • *Ministerul de Interne, Carmen Dan, nu a gestionat venirea românilor în țară, provocând cozi la pașapoarte
  • *Ministerul Educației, Liviu Pop, i-a lăsat fără manuale pe copii de clasa a V-a
  • *Ministrul Sănătății, Florian Bodog, este menținut în ciuda crizei vaccinurilor, deși ministerul nu  avut stocurile necesare limitării epidemiei de rujeolă
  • *Viorel Ilie rămâne la Relația cu Parlamentul, deși este acuzat de trucarea unor concursuri de angajare în instituție

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă