14.8 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSportVIDEO Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a demisionat, dar nu pentru că nu...

VIDEO Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a demisionat, dar nu pentru că nu are bani să plătească salariile militarilor. Controversatul Marcel Ciolacu îi ia locul. Ce amenințări face Mihai Tudose

UPDATE 23,59: Premierul Tudose a declarat marți seară, la postul Antena 3, că imediat după ce MApN a anunțat că nu mai sunt bani de salarii "au început să sune telefoanele" din partea unor aliați din NATO.

”Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

Tudose susţine că au trebuit date explicaţii privind situaţia creată. ”Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-şi primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom'le, dar chiar aveţi o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (…) Este evident foarte dificil să explici aşa ceva”, a declarat premierul.


UPDATE 23,30: Premierul Mihai Tudose a declarat, marți seară, la TVR, că faimosul comunicat al MApN, de unde a pornit demisia ministrului Țuțuianu, ar fi fost conceput cu atenție, de câteva zile, deși Adrian Țuțuianu i-a spus că acest comunicat a fost o "eroare de comunicare".

"Înțeleg că de vineri se cocea o comunicare de genul acesta", a dezvăluit Mihai Tudose.


UPDATE 21,40: Eliminarea lui Adrian Țuțuianu din Guvernul Tudose este rezultatul unor reglări de conturi în interiorul PSD, iar Liviu Dragnea este convins că fostul ministru al Apărării vrea să-i ia partidul, au declarat surse citate de HotNews.


UPDATE 20.35:  Premierul Mihai Tudose a amenințat, marți seară, la Antena 3, ministerele de forță ”să nu mai folosească mesaje care nu sunt adevărate”.

"Eu recomand la toată lumea, mai ales la aceste ministere de forță, care țin de siguranța națională, să nu mai folosească acest gen de mesaje, nu numai prin faptul că nu sunt adevărate, dar nu putem avea un stat puternic și să funcționăm ca un stat cu asemenea gen de mesaje. (…) Dacă cineva continuă să se joace cu acest gen de mesaje va trebui să mai și răspundă din când în când, fiindcă este vorba despre ce înseamnă imaginea României, stabilitatea României", a spus Tudose.


18.45: Propunerea ca vicepremierul Marcel Ciolacu să ocupe ca interimar postul de ministru al Apărării a ajuns, marți seara, la Palatul Cotroceni, informează surse oficiale citate de Agerpres.

18.00: Decizia privind numele viitorului ministru al Apărării va fi luată în Coaliție, a anunțat marți premierul Mihai Tudose, precizând că a discutat deja acest subiect cu președintele PSD, Liviu Dragnea.


17.45: Uniunea Salvați România cere Guvernului Tudose să plătească salariile și soldele militarilor printr-o rectificare bugetară "în regim de urgență".

"Este o situație gravă, fără precedent în ultimii 27 de ani, când un minister ajunge în incapacitate de plată a salariilor în ultimul trimestru al anului. Iată, se confirmă avertismentele date de parlamentarii USR încă de la aprobarea bugetului de stat când spuneam că sumele alocate nu acoperă cheltuielile până la sfârșitul anului", afirmă deputatul USR Dan Barna.


UPDATE 17,40: Președintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Tudose despre criza de la MApN, au declarat surse citate de Agerpres.

Discuția a avut loc în urma comunicatului transmis de MApN cu privire la plata eșalonată a salariilor în această instituție și în contextul demisiei ministrului Adrian Țuțuianu.


17.15: Conducerea Ministerului Apărării va fi asigurată, în mod provizoriu, până la numirea unui nou ministru, de către vicepremierul Marcel Ciolacu.

Vicepremierul PSD Marcel Ciolacu, care a preluat interimar portofoliul Apărării, are mai multe nereguli în declarația de avere: el nu poate să justifice un milion de lei și este un apropiat al controversatului Omar Hayssam, care ispășește o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru terorism. 



17.10: Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia lui Adrian Țuțuianu.

16.50: Adrian Țuțuianu s-a recunoscut vinovat de faptul că nu l-a informat pe premierul Tudose despre gravitatea situației în ceea ce privește drepturile financiare ale militarilor.

"Pentru că am facut greșeala de a nu-l fi informat pe premier de această situație i-am lasat demisia", a precizat Adrian Țuțuianu.

Ministrul demisionar a precizat însă că, deși "toată lumea a înțeles că nu există bani, bani sunt, problema este doar de natură tehnică".

MApN are un buget și execuția generală a bugetului, până la această oră, este de 39,5%. În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15. Am găsit soluții pentru ca toate drepturile aferente lunii septembrie să fie plătite integral până la sfârșitul acestei luni. Anul acesta, MApN a aplicat legea 115 și apoi legea152, ambele care au  prevăzut creșteri de salarii și solde cu 15%. Toate drepturile salariale se plătesc pe data de 15 septembrie, iar norma de hrană – în cursul acestei luni. Dacă rămân aici, voi lua măsuri ca această situație să nu se mai repete”, a spus Țuțuianu.


16.40: Adrian Țuțuianu și-a dat demisia, marți după-amiază, din funcția de ministru al Apărării Naționale, imediat după ce MApN a anunțat că nu are bani să plătească drepturile financiare ale angajaților săi.

Adrian Țuțuianu se recunoaște vinovat de "neatenție în comunicarea problemelor bugetare".

 


Ministerul Apărării Naționale nu mai are bani să plătească salariile militarilor. Motivul ar fi că MApN nu a primit fondurile din rectificarea bugetară, a anunțat Adrian Țuțuianu într-un comunicat de presă.




Soldele fără contribuții individuale și impozit, precum și diurnele militarilor aflați în misiuni internaționale vor fi plătite în 15 septembrie, Între 21 și 25 septembrie,  vor fi plătite sumele reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și impozitul pe venit. 

În 25 septembrie, militarii vor primi banii de chirie și de mâncare, după ce Ministerul Apărării va primi fondurile din rectificarea bugetară, mai precizează MApN.

Întârzierea la plata drepturilor cuvenite angajaților MApN este cu atât mai ciudată cu cât bugetul Apărării este, în anul 2017, de 2 la sută din PIB – adică mai mare decât în anii trecuți.

Față de anunțul oficial al MApN, comentariile militarilor au fost negative sau chiar ironice, unii dintre autorii acestora "invitând" MApN să discute problema salariilor militarilor direct cu băncile la care aceștia au credite.

O mare nemulțumire o produce și întârzierea plății normei de hrană (ordinul M 50), care se acordă militarilor, teoretic, pentru a-și cumpăra mâncare, deci n-ar trebui să fie amânată. Totuși, potrivit MApN, ea va fi plătită "în jurul datei" de 25 septembrie.



Ministerul Apărării Naționale derulează, în anul 2017, opt programe majore de înzestrare destinate Armatei Române, cu o valoare totală estimată la 9,3 miliarde de euro, MApN având alocat un buget de 2 la sută din PIB.

Cel mai scump dintre programele derulate în anul 2017 este în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro) și se referă la cumpărarea a șapte sisteme de rachete Patriot din Statele Unite.

Citește și ce spune Sabina Fati, senior editor România liberă: Cine aruncă în ridicol Armata Română. Sau despre modelul trădătorilor


Încă din mai 2017, în timpul mandatului fostului ministru Gabriel Leș, Comisiile de Apărare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achizționarea de sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimată de patru miliarde de euro.

Cu toate acestea, Departamentul american al Apărării a anunțat că, în cazul României, Statele Unite au aprobat o achiziție în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro), pentru a cumpăra șapte sisteme de rachete Patriot. Acestea vor fi rachete de tip HSAM. Acordarea acestei aprobări a fost confirmată, în 12 iulie, chiar de ambasadorul Hans Klemm, care a precizat că sistemele pentru care s-a aprobat achiziția vor fi de tip 3+.




Marți, premierul Mihai Tudose a declarat că rectificarea bugetară va fi una pozitivă şi o va prezenta până la sfârşitul lunii septembrie. „Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Întrebat ce fel de rectificare va fi, şeful Executivului a spus că aceasta nu va fi negativă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt, care se confruntă cu probleme de lichidități, pe fondul îngrijorărilor...

Naționala de fotbal feminin a României are un nou selecționer. Cine i-a luat locul lui Cristian Dulca

Federația Română de Fotbal a anunțat încheierea de comun acord a colaborarării cu Cristian Dulca, selecționerul naționalei de fotbal feminin a României în ultimii...
Ultima oră
Pe aceeași temă