Interviu cu omul de afaceri american Don Lothrop: Putem crea aici un model de prosperitate pe care partea aceasta de lume nu l-a avut niciodată

de Claudiu Padurean , 04 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 09:51, 05 ianuarie 2016
Interviu cu omul de afaceri american Don Lothrop: Putem crea aici un model de prosperitate pe care partea aceasta de lume nu l-a avut niciodată

Omul de afaceri american Don Lothrop este unul dintre susținătorii democratizării României. El propune politicienilor români o serie de reforme care sunt pe contrasensul deciziilor luate în Parlament de PNL și PSD: renunțarea la sistemul votului pe liste de partid și introducerea votului uninominal inclusiv la alegerile locale. Don Lothrop crede că sistemul pe care îl propune va aduce un plus de democrație și adaugă că americanii vor sprijini crearea în România a unul model de prosperitate care nu a fost niciodată experimentat în partea aceasta de lume.

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră reforma sistemului politic din România?

Don Lothrop: Cred că cea mai bună modalitate de a emite o judecată asupra democrației este aceea de a privi consiliile locale și Parlamentul și cred că aceste două teste arată sănătatea sistemului. E la fel ca și când ai merge la medic: îți ia presiunea sângelui și îți măsoară bătăile inimii. Așadar, cele două întrebări care contează sunt: cum sunt alese consiliile locale, dacă oamenii votează pentru alți oameni, iar cea de-a doua întrebare este cine semnează contractele din partea autorităților: este un manager public profesionist, care are un contract pe termen lung cu Consiliul Local sau este un politician. Și oare putem să alegem consiliile locale, ca în Germania, unde vezi 70 de nume pe un bulletin și fiecare persoană alege trei personae oferite pe o listă de partid? Până când vom schimba lucrurile în acest fel și vom ajunge în faza în care primarii să nu mai fie abilitați să semneze contracte, nu vom fi o democrație. Motivul pentru care aceste lucruri sunt atât de importante este acela pentru care avem administrații locale și regionale și centrale. Ține de administrarea mai bună a comunităților: siguranța publică, deci locuri sigure pentru a merge pe jos, clădiri sigure, școli, siguranța oamenilor în școli, în parcuri și eliberarea de birocrație. Birocrația te sufocă. Toate aceste patru lucruri în orice democrație din lume sunt obținute de oameni aleși pe plan local. De aceea, mă deranjează să văd birocrația sufocantă, lipsurile din siguranța publică, indiferent că ești un copil care traversează strada, că încerci să mergi pe o pistă pentru biciclete sau că este vorba de ilegalități precum clădiri ilegale, materiale ilegale de construcție ori nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor. Toate acestea încep pe plan local. De aceea, în cele din urmă, trebuie să scăpăm de votul pe liste. Aceasta nu se întâmplă în nici o democrație. Într-o țară democratică și prosper, cu mai mult de 20 de milioane de oameni, niciodată nu votezi pe liste, pentru că nu poți să îi responsabilizezi pe aleși. Într-o democrație, trebuie să vii o data la câțiva ani între alegători și să spui: aceasta este ceea ce am promis acum patru ani, iar aceasta este ceea ce am făcut, iar apoi oamenii decid dacă te mai votează sau nu. 

Democrația are nevoie de democrați!

Reporter: Dar România a abandonat acest sistem de vot pe liste acum opt ani, dar actualul nostru Parlament nu este tocmai un succes. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

Don Lothrop: În primul rând, în România nu am avut niciodată cu adevărat acest sistem pentru alegerile parlamentare. Avem în continuare liste de partid în alegerile locale și județene. Pentru Parlament nu am avut un sistem bazat doar pe colegii, cu o metodă simplă de vot, ca în Anglia, Franța, Germania sau Australia. Acolo, primii, cei cu mai mult voturi, primesc mandatele, este vorba de o majoritate simplă; mai mult, aleșii trebuie să locuiască în comunitatea în care au fost aleși. În România, avem acest sistem de calcul a voturilor pe care nimeni nu l-a înțeles, iar dacă nimeni nu reușea să obțină mai mult de jumătate din voturi, ne întorceam la lista de partid. Și am avut și limitări legate de înregistrarea și funcționarea partidelor politice. Un lucru bun care s-a petrecut în ultimul an este liberalizarea procedurilor pentru a crea un nou partid politic. Cu trei oameni și cu 300 de lei, poți fonda un partid. Dar, în final, germanii au vorbă: democrația are nevoie de democrați. Orice german vă va spune că cel mai important lucru pe care l-au făcut atunci când i-au educat pe est-germani, după căderea comunismiului, a fost să îi învețe despre modul în care trebuie să funcționeze consiliile locale, care trebuie să servească cetățenii, nu o listă de partid. 

Nu este nimic democratic în sistemul politic din România

Reporter: Cum vedeți viitorul democrației românești? 

Don Lothrop: Mărturisesc că sunt optimist. Orice instituție care funcționează liberă de amestecul politicului, precum banca centrală, Banca Națională a României, dar și, din ce în ce mai mult, sistemul judiciar, structurile care se ocupă de combaterea terorismului, de cybersecuritate și așa mai departe, dovedesc tot mai multă competență și se bucură de tot mai mult respect. Dar nu avem democrație. Avem un sistem politic comunist, care este antidemocratic. Nu este nimic democratic în sistemul politic din România. Este total controlat de la nivel central, tocmai prin aceste liste de partid, nu există responsabilitate, în maniera în care cineva trebuie să stea singur în fața alegătorilor, cu excepția alegerilor prezidențiale. Este singura alegere democratică din această țară. 

Reportar: Dar nici primarii nu sunt aleși pe liste de partid…

Don Lothrop: Într-adevăr, și ei sunt aleși în mod democratic. Dar faptul că primarii sunt șefii locali ai partidelor, care decid cine să fie pe listă, este neproductiv. Iar primarii nu ar trebui niciodată să semneze un contract. Pentru mine, este de neînchipuit ca primarii să semneze contracte în această țară! Aceasta nu este democrație. Dar, în ultimă instanță, ar trebui să renunțăm să utilizăm cuvântul democrație, pentru că și-a pierdut semnificația. Trebuie să spunem care sunt comportamentul și caracteristicile libertății, pentru oamenii care trăiesc liber. Iar pentru a trăi liber, ei trebuie să aibă voința de a alege alți oameni, care să fie responsabili să îi reprezinte. Niciodată să nu votezi pentru o listă de partid. Aceasta se întâmplă în Rusia, în Turcia, în Albania, dar nu este pentru oameni liberi. 

Reporter: Cum ar trebui să fie făcută reforma electorală? Să introducem sistemul uninominal și la alegerile locale?

Don Lothrop: Acest lucru trebuie să se întâmple. Dar România s-a schimbat atât de rapid în ultimii 10 ani și am încrederea că se va schimba în continuare. Vă pot spune din punctul meu de vedere, de contribuabil american, că am învățat o lecție: să nu cheltuim miliarde și miliarde de dolari plătiți din banii contribuabililor americani pentru sprijini sisteme politice antidemocratice. De aceea, cred că vom vedea mai multe investiți politice aici. Prezența noastră militară crește, dar și investițiile noastre politice trebuie să crească în această țară. Și va crește! 

Românii și americanii au un ADN identic

Reporter: Credeți că partidele politice românești au suficiente resurse umane pentru a susține astfel de reforme politice?

Don Lothrop: Cred că vor fi partide noi și, de asemenea, cred că unele dintre partidele existente se vor reforma. Frumusețea acestei lumi este că neprevăzutul se întâmplă. Iohannis a fost ales, nu? Dacă nu ar fi loc pentru neprevăzut, pentru mici miracole, lumea ar fi un loc foarte rău. Și am văzut astfel de mici miracole în ultimii doi ani, când Iohannis a fost ales în turul al doilea, și în ceea ce s-a întâmplat aici. Motivul pentru care sunt atât de încrezător ține de modul în care vă raportați la cultură. Care sunt filmele la care se uită oamenii? Care sunt cărțile pe care le citesc? Care sunt site-urile web pe care merg? România este, din acest punct de vedere, aproape identică cu America. Așadar, în ADN-ul românilor sunt aceleași valori ca și în ADN-ul americanilor. Deci, este inevitabil. În mod special, această țară a devenit atât de importantă din punct de vedere strategic și geopolitic. România este cel mai angajat aliat al nostru între Polonia și Israel. Deci, cu acest ADN al românilor, este natural că cineva ca dumneavoastră va fi democrat în mod natural, doriți libertate, doriți mai puțină birocrație, doriți să vedeți pentru cine votați în locul unei liste de partid, doriți anticorupție, iar aceste lucruri se vor petrece aici. Și mai sper ca aceste partide noi care gândesc că vor fi înființate vor fi alcătuite din oameni care au trăit în libertate, care să știe că sunt în serviciul publicului, mai ales cei aleși în urma scrutinului local. În America, nu veți devea partide politice la alegerile locale, ci profesori pensionați, pompieri pensionați, mame care spun că le pasă de siguranța publică, iar oamenii votează pentru ei. Dar acest lucru se va întâmpla și aici. Emipiric, dacă ne uităm la nivelul prosperității din această țară, dacă ne uităm la birocrația sufocantă, la educație și la spitale, putem spune că actualele partide au eșuat. Dumneavoastră și oamenii din jurul dumneavoastră ați reușit în ciuda lor! În ciuda partidelor politice! Citiți Constituția noastră. În fiecare Constituție, primul articol este foarte important. La noi, articolul 1 stabilește domnia legii! Domnia legii este foarte importantă! Dacă luăm ceea ce s-a întâmplat în Colectiv, vedem că materialele de construcție utilizate au fost ilegale, folosința clădirii a fost ilegală, mărimea căilor de evacuare a fost ilegală, totul a fost ilegal. Trebuie să știți țara se poate prăbuși, iar America va pleca de aici, pentru că nu o vom susține în orice condiții. Nu cred că aceasta se va întâmpla, pentru că oamenii din această țară vor cere domnia legii, oamenii vor cere ca și celelalte instituții publică să funcționeze la fel de bine ca banca centrală sau instituțiile din domeniul cybersecurității, antiterorismului sau sau cel militar.

Reporter: Cum vedeți viitorul parteneriatului dintre Statele Unite și România?

Don Lothrop: Cred că viitorul acestuia este unul grozav. Și asta pentru că americanii îi văd pe români atât de capabili în domeniul militar, al securității, în lupta antiteroristă. Ceea ce sper cu adevărat este că vom obține reformele politice care să transforme această țară într-un loc minunat în care să trăiești. Oamenii, de fapt, nu vor să plece de aici, vor să stea aici, dacă orașele sunt sigure, școlile sunt bune, nu mor pe drumuri din cauza unor accidente stupide de mașină din cauza lucrărilor proaste de construcție… Cred că putem crea un model de prosperitate. Am vorbit despre aceste lucruri în Congresul SUA, în 8 decembrie. Este pentru prima dată când Ziua României este marcată în Congres. Le-am cerut liderilor noștri să fie un frate înțelept și grijuliu, nu un frate mai mare… Pentru că putem crea aici un model de prosperitate, un model pe care partea aceasta de lume nu l-a avut niciodată. Și, de asemenea, le spun oamenilor din Congres că România va le va oferi cea mai plăcută experiență din viață din domeniul politicii externe. Atunci când veți întâlni români, vă vor plăcea. Vă vor plăcea mult și America are nevoie de o experiență pozitivă din acest punct de vedere. Deci, sunt optimist, deși sunt atât de trist de ceea ce s-a petrecut în Colectiv. 

Comentarii

 • Dinu

  06 ianuarie 2016 8:36

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • perfect curat murdar

  05 ianuarie 2016 17:14

  Agamita Dandana propus de becheru, seful de partid al prefectului Fanica se alege, pe liste sau nu. Avocatul poporului se schimba. Votat! Muzica!

  raspunde comentariului
 • Constantin

  05 ianuarie 2016 13:24

  Cine de pe acest pamant numit ROMANIA ,nu doreste sanatate sociala,siguranta ,prosperitate???Doar jefuitoriii,plagiatori si excroci,nu!!POate pentru afacerile lui,desfasurate aici,in Romania!!Altfel,D le Zbaganu,curand ,vom fi toti lustragii!!Ori poate d-ta esti deja pe "bicicleta"?De esti cu adevarat,ceace spui,stabileste,matematic,traseul de urmat,de toti romanii sprea ceace doresc fara prezenta unui investitor straia!!!Asta asteapt milioane de romani!

  raspunde comentariului
 • laur22

  05 ianuarie 2016 6:59

  si il vetzi creea mereu mereu si mereu pe acest model mereu mereu isi mereu exclusiv in vitor in prezent mai la vara cand s-o coace nu asa ?ci v-a impoidicat sa aducetzi mai latrailor cu spume aceasta prosperitate in prezent ?hahahahahaCat depsre faptul ca in Frantza ori Germania nu e democratzie deoarec este vot pe liste ...... Mda, n-am lamurit .Democrat esti doar tu si au tai restul sunt cah nu asa?cat despre " Le-am cerut liderilor noștri să fie un frate înțelept și grijuliu, nu un frate mai mare"intzelept si grijuliu ... da nu mai mare .... adica cum ?blaaaa blaaaaa blaaaaa

  raspunde comentariului
  • abraham

   05 ianuarie 2016 7:12

   A spus ca america nu baga bani unde nu are rost si in loc sa se foloseasca la ce s-a inteles initial, se vireaza in alte locuri, mai ascunse. Frate, frate dar branza e pe bani nu e zicala numai in america.

   raspunde comentariului
 • eugen raduca

  05 ianuarie 2016 2:07

  fara doar si poate ca don e bine intentionat si multe din ce spune despre reforme este benific pentru Romania ,insa ca in toate oricit de bun ar fi constituit sistemul factorul om e cel care il ucide ....mi se pare comic cind se voteaza in parlament cu vot secret.....votul secret e pentru votanti din circumscriptii care isi aleg candidatii preferati pentru motivele lor.......alesii nostril din parlament voteaza diferite legi si decizii administrative si votul lor este unul din criteriile dupa care sint evaluate ca performanta .....nu pot sa ascunda electoratului pozitia lor in diferite domenii sub votul secret .......e aberrant ma mir ca don n-a sesizat asta ......unul din aspectele negative ale sistemului democratic este tradarea ascunsa in ......compromise.....din pacate .....in America individual care l-a inlocuit pe Obama in senat din partea ilinois mark kirk , a spus ca motivul pentru care el a candidat la senat a fost sa fie sigur ca israelul v-a supravietui sec. 21.....a primit 628000 de dolari israelieni pentru visul lui de senator de ilinois.....

  raspunde comentariului
  • abraham

   05 ianuarie 2016 7:09

   Transparenta e solutia in folosirea banului public. Orice e ascuns, complicat, birocratic, ascunde o spaga.

   raspunde comentariului
 • Fane Englezu

  05 ianuarie 2016 0:09

  Scapi America de la prabusire. Astepti ca ea in schimb sa reformeze Romania, sa intareasca Europa si sa sprijine celelalte continente. In loc de asta, America submineaza Europa, stimuleaza comportamentul Romaniei si ataca cu ajutorul ei alte continente. Si atunci te intrebi de ce?

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  04 ianuarie 2016 21:55

  Votul proportional pe liste de partid a fost introdus de Karl Marx in manifestul partidului comunist. Este singurul democratic. Karl Marx pe atunci reporter la New York Times a observat corect ca nu poate fi numit "democratic" sistemul din Anglia sau SUA si el nu este democratic nici azi. George Bush a fost ales presedinte cu toate ca Al Gore a luat 500 000 de voturi in plus. Azi Republicanii sunt la putere cu toate ca Democratii au luat mai multe voturi atat pentru senat cat si pentru camera. Americanii se duc la vot ca sa schimbe situatia in care traiesc. Politia le ucide copiii inclusiv unul de 12 ani din Cleveland. Evident orice politician American care ar promite macar sa opreasca assasinatele politiei ar fi imediat ales dar vine separatia puterilor in stat si constata primarul ales Bill de Blasio ca nu poate schimba politistii nealesi de nimeni deci nu poate decat sa astepte linistit sa fie si fiul lui assasinat caci e Afro-American. Vad ca domnul Don vrea sa schimbe sistemul din Romania astfel incat politia sponsorizata de aliatii NATO Americani sa ucida pe orice Roman il vreas domnul Don ucis cum se intampla deja in SUA. In Israel Americanii nu au schimbat sistemul proportional si acolo ci doar au assasinat primul-ministru Itzic Rabin si acum sistemul proportional din Israel a devenit convenabil Americanilor. La fel in Suedia sistemul a ramas acelasi dar au fost assasinati Olof Palme si Ana Lindh ca prea erau de stanga.

  raspunde comentariului
  • abraham

   05 ianuarie 2016 7:07

   Votul prop pe liste permite aranjamente mafiote, este netransparent, cine face listele are puterea si ia spaga. Tre sa cunosti persoana aleasa, mai mult inca la locale, in care sunt mai putini si poti sti direct pe ales, il vezi ce-ti face in mandat il controlezi si nu-l mai alegi dupa daca nu e OK, nu te trezesti cu neica nimeni de fiecare data..

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    05 ianuarie 2016 16:46

    Ai jumatate de dreptate. Accept ca pe lista sa poti selecta un anume candidat si apoi candidatii sa intre in parlament in ordinea voturilor primite nu in ordinea in care au fost scrisi pe lista dar in nici un caz nu accept votul ne-democratic din SUA care l-a scos pe Bush presedinte cu 500 000 de voturi in minus. De asemenea nu accept campania de arestari in Romania si in SUA si Mexic arestari si assasinate care schimba componenta parlamentului ales democratic. Guvernul Mexican s-a plans mereu ca toti assasinii din Mexic sunt cetateni Americani unii cu dubla cetatenie altii doar cu cetatenie Americana si toate armele lor sunt cumparate din SUA caci in Mexic nu se vand arme si le e interzis civililor sa aiba arme. DNA, SRI si CCR duc in Romania o tentativa de re-instaurare a Basismului caci toti cei arestati sunt anti-Basisti cu toate ca si Basistii au furat cel putin la fel daca nu chiar mai mult. Si in SUA politicieni Afro-Americani si Sarbul Blagojevici sunt arestati cica pentru coruptie si in caz ca vina nu poate fi dovedita sunt assasinati.

    raspunde comentariului
   • victorie...

    05 ianuarie 2016 12:27

    Votul pe lista este bun dar depinde cine face lista. De aceea trebuie trecut in constitutie ca organizatia locala sa aleaga candidatul si apoi candidatii sa se adune in congres pe judetz de unde sa se aleaga intre ei si sa propuna o lista pe tra si apoi sa se3 faca congres pe tzara unde sa se stabilesca lista votata pe tzara. Adica cam ca la americani.Altfel un grup de trei persoane poate fi partidul si sa nu mai dea voie la altii sa ajunga la putere gen Becalii, gen Vadim tudor si Dan Diaconescu.

    raspunde comentariului
 • titirica

  04 ianuarie 2016 20:37

  Singura solutie care ar fi bine venita si la voi la americani ar fi SPONSORIZARE DE CATRE GRUPURI MAFIOTE ZERO. Omul politic sa fie sponsporizat numai de partidul lui din cotizatie de partid si eventual ajutat de stat.Atunci o sa avem politicieni si nu MARIONETE ale mafiei.

  raspunde comentariului
 • Greu de crezut

  04 ianuarie 2016 20:15

  Politicienii nostri sunt cei mai primitivi hoti ai Europei.Au dezmembrat economia si fiinta nationala pentru spagi de cativa euro.

  raspunde comentariului
 • parere

  04 ianuarie 2016 19:56

  Democratia este dictatura majoritatii asupra minoritatii. Si atunci ce facem cu LIBERTATEA. hai sa vorbim despre DEMOCRATIE LIMITATA care se inbina cu LIBERTATEA DE ALEGERE.

  raspunde comentariului
 • barbu florea

  04 ianuarie 2016 19:02

  F. S. N PDSR PSD ACEIASI MIZERIE !CA SI OPOZITIA PARLAMENTARA ACTUALA P.N.L. PNLPDL SOLUTIE LUSTRATIA ELECTORALA DUPA 2012, A VENIT 2015, CU O NOUA ATITUDINE ANTIDEMOCRATICA, cat timp credeti dvs. ca MARII , nostrii prieteni U.E. si N.A.T.O. vor ACCEPTA SI SUBVENTIONA ACESTE HOTII SI TRADARI amanunte in www.barbu-florea.ablog.ro DUPA 25 de ani de ASA ZISA DEMOCRATIE , CARE A FOST o DEMOCRATIE impusa, datorita INTERESULUI MARELUI MONOPOL CAPITALIST, care devenise in anii 1985 1989 MONOPOLIST - de STAT si MONDIAL, cu TENDINTA OBLIGATORIE DE GLOBALIZARE SI ACAPARARE DE PIETE, pentru a evita O CRIZA DE SUPRAPRODUCTIE , care ar fi FALIMENTAT ECONOMIA MONDIALA CAPITALISTA , datorita LIPSEI PIETELOR DE DESFACERE SI VANZARE, SI A CONCURENTEI NELOAIALE, DAR PATRIOTICE a ECONOMIILOR SUBDEZVOLTATE din ESTUL EUROPEI si nu numai. CRIZA care a generat anterioarele DOUA RAZBOAIE MOMDIALE , ASTFEL, ESTUL EUROPEI , mai putin RUSIA , a acceptat, SATUI DE SCLAVIA SOVIETICA, cu GRADE DIFERITE DE NEGOCIERE, . ACEASTA SCHIMBARE PASNICA , CU GRAD MARE DE RISC COMERCIAL SI DE CONCURENTA, PE PIATA LIBERA, IMPUSA monopol DAR ABSOLUT NECESARA. AICI A INTERVENIT TRADAREA DE NEAM SI DE PATRIE , MANA IN MANA CU SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE s.a. din partea EMANATILOR revolutiei , ALESILOR SI NUMITILOR LOR, din ROMANIA, prin TRAFICUL DE INFLUIENTA TRADATOR, departe de SEPARAREA PUTERILOR IN STATUL DEMOCRAT . Si astfel AVUTIA NATIONALA A INTREGULUI POPOR ROMAN a trecut in mana STATULUI MAFIOT si apoi in manaa STRAINILOR si AUTOHTONILOR hrapareti, care, pentru scop, au dat SPAGI SI COMISIOANE , care la un loc cu PRETUL OFICIAL , al obiectivului, ERA mult sub valoarea ACTUALA a OBIECTULUI VANZARII sau PRIVATIZARII . ASTFEL s-a ales praful de AVUTIA NATIONALA A INTREGULUI POPOR, AU DISPARUT LOCURILE DE MUNCA, deoarece INVESTITORII aceia STRAINI . asa de cautati de CLASA POLITICA MAFIOATA interesat, la fel ca si ROMANI MIZERABILI, CARE AU CUMPARAT DE LA F.P.S. intreprinderi, fabrici, banci, IAS-uri si CAP-uri s.a. PENTRU A LE DISTRUGE, NU PENTRU A LE DZVOLTA conform CONTRACTULUI INITIAL DE PRIVATIZARE , care LASA LA DISPOZITIA INTREPRINZATORULUI 50 DIN VALOAREA INTREPRINDERII PENTRU DEZVOLTARE . IAR ACUM, IATA UNDE AM AJUNS - am devenit o COLONIE CA TARA SI CA POPULATIE sclavagismul modern - ce nu au reusit NEMTII prin cele doua RAZBOAIE MONDIALE au reusit in 1989, dar nu singuri , prin SPAGI SI COMISIOANE date TRADATORILOR de neam si de patrie , din Romania si nu numai . - NU MAI AVEM industrie, agricultura, exploatari de resurse minerale, banci romanesi, sanatate, invatamant si cercetare performante . DAR AVEM minciuna, coruptie, mafia, traffic de influienta, mita, mita politica, prosteala, analfabetism, lipsa de bun simt si de patriotism, credinta s.a. BUNA SEARA ! IMI ESE RUSINE CA M-AM NASCUT si TRAIESC, IN ACEASTA ROMANIE , definita prin CORUPTIE, TRADARE, SUBMINAREA ECONOMIEI NARTIONALE, TRAFIC DE INFLUIENTA ORDINAR si MAFIOT s.m.a. care au adus ROMANIA in situatia de METASTAZA . LEGEA IN ROMANIA , contrar CONSTITUTIEI ROMANIEI , nu mai este EGALA PENTRU TOTI CETATENII EI , este PARTINICA, COMPLICE CU INFRACTORII POLITICI SI ACOLITII LOR . DOVADA EVENIMENTELE GENERATE DE D.N.A. in ultimii ani , sub presiunea marilor CLUBURI DEMOCRATICE LA CARE ROMANIA A ADERAT U.E. si N.A.T.O. . EXEMPLE DE TRADATORI . TOTI POLITICIENII ROMANI SI ACOLITII LOR DIN ULTIMII 25 DE ANI, CARE AU OCUPAT FUNCTII DIVERSE IN AUTORITATILE CENTRALE SI LOCALE din ROMANIA .. nu pot sa nu nominalizez pe victor viorel ponta, Iliescu, roman, basescu si alianta lui de MAFIOTI, CARE NU SUNT NUMAI DE LA PUTERE . SUNT SI DIN OPOZITIE , care, sunt LA FEL DE PENALI CA SI fratii lor PSD-isti si LE PLACE dezordinea si apa tulbure, PENTRU CA SA L-I SE PIARDA URMA de FURAT si TRADAT. ORDINE IN ROMANIA 2015, NU SE VA FACE, DECAT PRIN ALEGERI ANTICIPATE PARLAMENTARERE , CU BAZA LUSTRATIA ELECTORALA , alesilor si numitilor lor din ultimii 25 de ani aici PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS , poate cnform CONSTITUTIEI sa INITIEZE REFERENDUM NATIONAL pentru 1 ALEGERI ANTICIPATE PARLAMENTARE SI NU NUMAI cu LUSTRATIE ELECTORALA pentru TOTI ALESII SI NUMITII LOR din ultimii 25 de ani , 2 INSTAURAREA unui nou system democratic spre ideal MERITOCRATISMUL cu o noua ordine MERITOCRATIA . SI REINTRODUCEREA IN CODUL PENAL A PEDEPSEI CU MOARTEA , PENTRU ABATERILE GRAVE DE MAI SUS SI MULTE ALTELE, DE LA AUTORITATILE CENTRALE SI LOCALE PANA LA MAFIA LOCALA, INTERLOPI SI TALHARII, CRIMINALI ORDINARI . BARBU FLOREAP.S. - ACUM PENTRU CA MAI TARZIU .. VA FI PREA TARZIU ! STRADA TREBUIE SA CEARA - 1 - 300 DE PARLAMENTARI, - NU 580 , SAU MAI MULTI.- 2 ALEGERI UNINOMINALE, la toate SCRUTINURILE locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale si toate IN DOUA TURURI DE SCRUTIN .- 3 LEGIFERAREA LUSTRATIEI ELECTORALE pentru ALESII PENALI si COMPLICII LOR DIRECTI din ultimii 26 de ani coplici directi = alesii si numitii lor din Autoritatile Publice din ultimii 26 de ani, complici indirecti = noi Romannii din tara si din diaspora, prin NEPASAREA NOASTRA. Este vorba de Reactualizarea PROCLAMATIEI DE LA TIMISOARA - punctual 8 referitor la LUSTRATIE . - 4 ELIMINAREA PRAGULUI ELECTORAL pentru a asigura accesul partidelor mici si necorupte.- 5 ELIMINAREA SEMNATURILOR NECESARE PENTRU A CANDIDA INDEPENDENT cine are cu ce cumpara, castiga, CHIAR DACA NU IL DUCE CAPUL DECAT LA furt, coruptie, subminarea ec. Nat. tradare, talhrie, traffic de influienta s.a. ADEVARATII CETATENI ONESTI ai ROMANIEI, nu isi pot permita aceste CHELTUIELI, pentru ca apoi sa se lupte cu PORCII IN BALTA LOR NOROIOASA . AL DVS. NEICA NIMENI .. barbuflorea BLOG www.barbu-florea.ablog.ro EMAIL barbu.florea1952yahoo.com TELEFON 0723911380

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  04 ianuarie 2016 17:55

  bine ca au venit ameri-coni, dupa rusi, e invers ca pe Luna, se vede prosperitatea in TOP-ul globalist, nivelul de trai al mari majoritati al populatie, bunastarea natiuni, nu a unei maini de talibani saltimbaci, greierasi si elita atoconducatoare, a organizatilor stat in stat.Cu Basescu a vostru, COPRUTIA SI JUSTITIA SI-AU DAT MINA AU FACUT HORA, AU DAT MINA CU MINA , MAFIOTI NOSTRI CU ALTI.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  04 ianuarie 2016 17:52

  Guru asta ameri-con vine le vorbeste sarmanilor,de American Dream, versiunea globalizata.Ameri-coni astia numai aroganta, tiparitul hirtilor verzi fara valoare, si profeti si rele pravaduiesc omeniri.

  raspunde comentariului
  • abraham

   05 ianuarie 2016 7:01

   Verzi, fara valoare? N-ai vazut niciodata, daca singurul verde al tau e cel ce-l tai la caini!

   raspunde comentariului
 • Popartzak T.

  04 ianuarie 2016 17:26

  PROSPERA ca si Amerika = adica 1 bogatii corporatisti....si 99 saracimea proletara ce doarme prin parcuri ca in Detroit si alte orase fantoma ! visul amerlok s-a dus de muuuult !

  raspunde comentariului
  • criss

   05 ianuarie 2016 1:05

   Daca esti asa de destept rusncule ia lumineazane si zi de ce toti vin in USA, aici includ bogati si saraci, cati americani ai vazut tu muncind in UE la negru s-au prin restaurante si fabrici?..... concluzia este ca bati campii ca si colegii tai trolii care infestati toate forumurile.

   raspunde comentariului
 • Paul

  04 ianuarie 2016 17:00

  Partidele romanesti sunt total compromise si singurul lucru bun ce se poate face cu ele este ...sa fie desfiintate. Un popor, un guvern, un presedinte ! Ajunge atat ! nimeni din exterior , oricat de binevoitor ar fi, nu are caderea de a ne da sfaturi, pentru ca NIMIC din exterior nu poate fi aici aplicat si nici , vorba lui Petrica tomnatecu` amorez, IMPLEMENTAT. Partidele din Romania sunt, asa cum perfect si curajos a afirmat public dl. Viorel Catarama, cele mai redutabile centre mafiote din tara. Nimeni din istoria tarii nu a facut atat rau economic natiunii , caci raul facut de comunisti a fost preponderent uman, ideatic si anti-ecumenic si anticonfesional. Nimeni din istoria tarii nu a jefuit asa tara precum TOATE partidele de dupa 1990, unele mai mici vor fi fost poate vinovate doar de colaborationism dar pana la urma ajungem tot la acel climat vascos in care si membrii de partid care n-au furat ii aparau pe fruntasii lor de parca erau ...injectati mental cu serul pro-partid sau aveau poate alte interese decat bani , de ex, functii. Iar inainte de a vorbi despre implementarea unor idei din SUA poate ar trebui sa vorbim despre cum e acolo tratata devalizarea bugetului de stat cu sute de milioane de dolari, pentru ca acolo si in occident si nordul Europei aceste fapte nu ajung sa se intample, institutiile statului pazindu-si averea si integritatea. Iar daca totusi apar fenomene din acestea, pe sume mai mici, din cauza lacomiei vreunui ministru sau parlamentar, ele sunt asimilate cu `criminalitate economica` `asociere la un grup infractional in vederea savarsirii de criminalitate economica in forma sporadica sau continuata` `atentat la siguranta nationala` s.a.m.d.In aceste conditii, poate ne spune orice brav sfatuitor de taina din vest care vine cu idei de REFORMA cam cum ar intui el, dragalitza doamne, sa faca reforma cu ajutorul hotzilor din parlament care se feresc de reforma ca aghiutza de tamaie ? ! Si poate ne mai spune cineva cam ce mare pas inainte am facut in 2015 dpdv politic, pentru ca inafara de lupta eroica a procurorilor altceva nimic bun n-am avut ! judecatorii i-au iertat adesea pe cei condamnati sau arestati, daca au dat pedepse ele au fost mici si nesemnificative in raport cu gravitatea faptelro iar fiscul , de care insasi Procuroarea sefa a DNA se plangea, nu a recuperat nici 15 procente din ...spagile primite de cei condamnati, darmite din pagubele facute de ei bugetului de stat, care de multe ori sunt ....de sute de ori mai mari ca spaga primita sau suma deturnata !!! Asa ca, dragi oaspeti ai Romaniei,cand va ganditi la partidele politice din Romanai, simtiti-va ca la toaleta, usurati-va in pace, amin !

  raspunde comentariului
 • Dan

  04 ianuarie 2016 16:42

  Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pauldan.2010gmail.com

  raspunde comentariului
 • dorin valeriu

  04 ianuarie 2016 16:15

  La "locale" alegerea pe "liste de partid" e o aberatie ! Trebuiesc formate circumscriptii comunale, judetene, municipale sau de sector si candidaturi uninominale cetatenii trebuie sa-si cunoasca alesii iar acestia sa stie ca sunt raspunzatori in fata alegatorilor. Nu mai spun ca in sistemul actual multe localitati sate0 nu sunt reprezentate in Consiliul Comunal iar partidul majoritar ia hotariri in interesul clanurilor si nu al cetatenilor !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design