Pensia nesimțită a unui om deosebit | OPINIE

de Grigore Cartianu , 06 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:34, 06 octombrie 2017
Pensia nesimțită a unui om deosebit | OPINIE

În urmă cu câțiva ani, m-am trezit la redacție cu un pensionar aviator. Tânăr pensionar. Lucrase la Tarom. Afișa o formă fizică de invidiat, zicea că joacă fotbal și baschet de două-trei ori pe săptămână. Avea și timp.

Era un om cultivat, citit, plimbat. Își făcuse lecturile la timp, iar educația sa părea fără cusur. Bun vorbitor, jovial, carismatic ca un actor de succes.

Venise, totuși, cu o proble­mă. Boc îi tăiase pensia specială și-l adusese la vreo 6.000 de lei.

– Oho, 6.000 e o pensie bună, i-am zis. Cam 1.500 de euro.

– Da’ de ce, domnu’ Cartianu? Știți, eu vă apreciez foarte mult, vă citesc în fiecare zi, sunteți un om corect, țineți cu oamenii...

Îi dau un exemplu. Neinspirat.

– Maică-mea, după 20 de ani de navetă la fabrică, în trei schimburi, plus vreo 25 de ani în colectiv, are pensie 800 de lei.

– Sărutări de mâini mamei dumneavoastră! Ar merita și dânsa o pensie mai mare. Statu’ ăsta, care nu știe decât să-ți ia... Știți, domnu’ Cartianu, cât m-a enervat nesimțitu’ ăla de Giovanni Becali când v-a jignit?! Mamăăă, îmi venea să-i dau un pumn prin televizor.

Și a dat cu pumnul prin aer, larg, convingător. Eu l-am întrebat ce pensie avea înainte de tăiere. A spus mândru: 28.000 de lei.

– 28.000?! Pensionat la ce vârstă?

– 55 de ani.

– Înseamnă că ați avut un salariu de peste 35.000 de lei.

– Da’ de unde?! Am avut salariul de trei ori mai mic decât pensia. Au fost vremuri grele, domnu’ Cartianu... și știți că vă apreciez, altfel nici nu vă spuneam...

I-am zis că nu mi se pare corect să ia o pensie atât de mare. Mult mai mare decât salariul președintelui României. Cum să iei pensie 7.000 de euro într-o țară ca România?! Și pensionat la 55 de ani?!

– Știu cum ați ajuns la pensia asta: ați făcut o înțelegere cu șeful dvs., care v-a umflat de trei-patru ori veniturile în ultimele luni de activitate, iar dvs. i-ați întors vreo 10-15.000 de euro...

– Și ce-i rău în asta, domnu’ Cartianu? Așa făceau toți. Era și normal, dacă legea permitea. Dvs. n-ați fi făcut la fel?

– Nu.

– Și ziceți că nu mă susțineți, domnu’ Cartianu? V-am adus documente, puteți face o campanie, să dați pe pagina întâia... știți cât vă apreciez, altfel nici nu veneam...

– Nu implic ziarul în campanii incorecte. Nu pot susține aberații. Dimpotrivă, le voi combate. Și ca ziarist, și ca simplu cetățean.

– Poate nu scrieți dvs., dar dați-mi măcar un redactor, să-i explic lui...

– N-ați înțeles: ziarul nu susține cauze nedrepte. Știți câți oameni muncesc din greu ca să plătească o pensie de 28.000 de lei?

– Da, dar e un drept câștigat! Cum să renunț la un drept câștigat?! Știți, eu am avut mare încredere în dvs...

– E incorect ce faceți. Și cinic. Șantaj sentimental.

S-a ridicat să plece.

– Bine, domnu’ Cartianu... Dacă totuși vă răzgândiți, sunați-mă! Aveți telefonul meu.

Nu l-am sunat. Dar peste câteva luni m-a sunat el:

– S-a rezolvat, domnu’ Cartianu! Ne-a dat domnu’ Ponta drepturile înapoi. Erau pensiile noastre, un drept câștigat…

Apoi am și uitat de el. Dar și-a amintit el de mine luna trecută. Mă văzuse la televizor, combăteam pensiile nesimțite. Mi-a vorbit, la telefon, cu o voce gravă, pe care nu i-o cunoșteam:

– Auzi, bă, amărâtule? Ve­zi-ți dreacu’ de izmenele tale! Ia nu-ți mai tot da cu părerea, că numai prostii spui! Sperii copiii când apari la televizor...

– Gata, v-a dispărut aprecierea?

– Mă piș pe tine, bă, rata­tule! Bine ți-a făcut Giovanni, trebuia să te și scuipe! Uite, ca să mori de ciudă: mi‑au crescut pensia la peste 30.000!

– ...

– Și a zis doamna Olguța că nicio pensie n-o să scadă!

– Foarte rău.

– Du-te-n p... mea de prost! Săracule care ești!

Și a închis. Probabil, defi­nitiv. Păcat, părea un om deosebit...  

Comentarii

 • Costin Stefan

  23 octombrie 2017 15:40

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii, pe Capitala. Apoi, timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj din Capitala, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea acestei actiuni ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor jurnalistilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La intalnirea respectiva se hotaraste infiintarea AJDR, adica ASOCIATIA JURNALISTILOR DEMOCRATI DIN ROMANIA, in care nu trebuie sa patrunda niciun journalist care nu este de totala incredere. Apoi, AJDR va lua in discutie posibilitatea infiintarii unui post de televiziune ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. AJDR isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA, pe scurt AND. Al doilea obiectiv foarte important este ca, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti, cum este, de exemplu, CATALIN AVRAMESCU. Personal, as vrea ca AND sa fie condusa la alegeri de catre Basescu. Si daca vom castiga alegerile, Basescu sa fie premier si Catalin Avramescu sa fie ministrul Justitiei. Pe scurt, ce trebuie sa realizam ? SA AVEM TOATE FORTELE DEMOCRATE UNITE si IN URMATORUL PARLAMENT SA AVEM NUMAI OAMENI CU DEMNITATE, PATRIOTI SI COMPETENTI. Doresc ca aceasta postare sa fie citita de domnul GRIGORE CARTIANU.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 9:26

  HAI SA NE VAITAM ! Dragnea este deja stapanul CURTII CONSTITUTIONALE. Dragnea este deja stapanul CURTII DE CONTURI. Pana o s-o incheiem cu Dragnea este STAPANUL ROMANIEI si FIECARE DIN NOI AM DEVENIT SCLAV AL LUI DRAGNEA. De ce fratilor nu desfasuram si actiuni concrete ? De ce fratilor nu cautam o cale practica de unire a cetatenilor romani patrioti, competenti si constienti ca suntem latini, ca suntem europeni, ca numai in EUROPA suntem acasa la noi ? Am scris saptamani dupa saptamani, ca numai jurnalistii de incredere pot uni formatiunile politice opuse PSD-ului intr-o UNIUNE NATIONALA DEMOCRATA. Caci PNL-ul actual, singur, nu este o formatiune consistenta de patrioti gata de sacrificiu. Ba, dimpotriva, este intesat de multi penelisti atinsi de USL-ism si care isi urmaresc interese proprii inainte de interesele tarii, incat nu se deosebesc de pesedisti. Multi dinte ei au votat PSD pe 11 decembrie 2016 si au facut capanie ascunsa pentru ca oamenii sa voteze PSD. Numai jurnalistii patrioti se pot intelege la nivelul intregii tari, cum sa uneasca intreaga opozitie PNLsiUSRsiPMP=UND=UNIUNEA NATIONALA DEMOCRATA, pe care apoi sa o ajute sa se intareasca de graba cu oameni noi de incredere, care accepta sa participe cu sinceritate la salvarea tarii.

  raspunde comentariului
 • mihai

  10 octombrie 2017 23:49

  FELICITARI domnule Cartianu pentru articol!Nicaieri in lumea asta nu se intimpla cu pensiile si pensionarea ce se intimpla la noi.Cel mai elocvent exemplu este cel american.Mai bun exemplu ca acesta nu cred ca exista.Cumnatul meu a fost colonel in armata american PILOT .In America activitatea militara este contractuala.Dupa ce a vrut sa termine cu armata a solicitat incheierea misiunilor .Avea in jur de 50 de ani.A fost printre altele si atasat militar la Ambasada americana in RomaniaI s-a intocmit dosar de pensionare in armata dar nu a primit pensia decat anul acesta la implinirea varstei de ATENTIE 65 de ani .15 ani a muncit in diverve activitati.pentru care a fost retribuit si de unde va primi si pensie civila.CAM ASA AR TREBUI PROCEDAT SI LA NOI.Nu ii scoate la pensie , pe unii la 45 50 de ani cu pensii de lux nesimtite 6000 - 10000 leiiar pe civili ii hamaleste pana la 65 de ani cu PENSII DE MIZERIE ex. meu , ing.1400 lei ,dupa 36 de ani de munca.O mare rusine pentru tara asta , bataia de joc vis a vis pensionari .AUDE CINE TREBUIE ?????

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 octombrie 2017 17:13

  INFIINTAM ZIARUL ,,PATRIA ROMANA,, ! In numele miilor de romani cazuti pe campul de lupta, in primul razboi mondial pentru crearea Romaniei si in al doilea pentru reintregirea tarii cu teritoriile rapite de Rusia, trebuie infiintat, cat se poate de repede, un ziar al jurnalistilor patrioti, intitulat ,,PATRIA ROMANA,,-ziar de investigatii si stiri. Ziarul poate fi infiintat cu fonduri de la voluntari. COMISIA EUROPEANA ar putea de asemenea sa sprijine aceasta actiune, si chiar sa ne ajute cu fonduri europene nerambursabile. Ziarul ,,PATRIA ROMANA,, trebuie sa apara zilnic si sa informeze, prin articole cat mai multe si nu prea ample, stiri interne si stiri externe, incat cetatenii sa-l caute si sa-l citeasca, cu pasiune. De asemenea, eschipa de investigatie trebuie sa dispuna de oameni competenti si hotarati sa scoata la lumina marile ilegalitati care au tinut tara pe loc si marile acte de coruptie care nu au fost pedepsite, sau au fost pedepsite numai formal, fara recuperarea prejudiciilor cauzate de infractori. Daca se hotaraste infiintarea ziarului ,,PATRIA ROMANA,, ma inscriu sa particip cu bani, in mod voluntar.

  raspunde comentariului
 • coman

  10 octombrie 2017 10:11

  Asa cum a fost constitutional sa se taie salariile cu 25 , asa sa fie constitutional ca pensia sa reflecte strict contributivitatea iar PENSIILE SPECIALE SA DISPARA .3 mil de romani au pensii de sub 1000 lei ca o mana de ...speciali sa aiba pesnii intre 10.000 si 30.000 lei .Este inumal imoral si in final ilegal pentru ca nu reflecta contributivitatea.sunt favoruri ale celor care au condus tara pentru unele categorii , pe care sa-i aibe la mana si sa nu miste in frontAsta e tara in care se poate face totul si in afara legii.Am muncit CINSTIT 35 de ani tehn.chimist si m-am ales cu o mizerie de pensie , 950 lei.SUNT MURITOR DE FOAME in conditiile in care intretinerea este acum 400 lei, medicamentele 200, restul facturilor putin peste 2oo lei . Si , de restul .....mananc.Sa va fie rusine , nu va mai saturati.N-aveti parinti, rude, vecini , cunostinte care sa va impresioneze macar cu viata plina de greutati si foamea pe care o fac ca sa supravietuiascva.R U S I N E !

  raspunde comentariului
 • Tepus

  09 octombrie 2017 16:10
 • spartacus

  08 octombrie 2017 12:38

  PARTIDUL SAU PLATFORMA POLITICA CARE VA SUSTINE DE PE ACUM ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE PRINTRE MULTE ALTE MASURI VA CASTIGA ALEGERILE !!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 octombrie 2017 8:36

  CAND, MAI DUR, O SPUN PA DREAPTA, !! IMI TRANTITI IN NAS CENZURA, !! IAR CODRINII NE ASTEAPTA !! SI, LA PROPRIU, NE RUP GURA.

  raspunde comentariului
 • Ene

  07 octombrie 2017 22:48

  Tara este condus de Ti gani votati de voi...romanii

  raspunde comentariului
 • Tepus

  07 octombrie 2017 14:05
 • Costin Stefan

  07 octombrie 2017 12:14

  DNA SA SCOATA TARA DIN GHEARELE BANDITILOR ! Actuala conducere a SRI a luat niste masuri pozitive de curatire, si s-a angajat sa nu se mai amestece in treburile Justitiei. DNA este libera deci sa aresteze pe Dragnea si Tariceanu , pentru a elibera Romania de ocarmuirea a doi megainfractori nerusinati, care au adus prejudicii tarii de sute de milioane de euro, cu Tel Drum si respectiv cu afacerea STERLING. Trebuie urgentata arestarea celor doi pucisti, care se straduie de la inceputul anului, in mod neintrerupt, sa aduca JUSTITIA sub ordinele PSD, si care deja sunt ajutati de CCR si multi magistrati sa-si atinga acest tel. Trebuie avute in vedere si atacurile CCR si ale ministrului Tudorel Toader impotriva conducerii actuale a DNA, precum si eliberarea din puscarii, zilnic si pe spranceana, a politicienilor condamnati pentru marea coruptie. DNA poate sa ne scape de banditii Dragnea si Tariceanu, care ne indeparteaza de SUA si UE, de increderea aliatilor nostri si , in mod deosebit, de NATO. Nimeni nu a lovit cat Tariceanu in Justitie, mai ales in DNA. Nimeni nu i-a impiedicat pe Basescu si pe Iohannis sa-si exercite mandatele prezidentiale cat a facut-o cu nerusinare Tariceanu, care are si pacatul ca a dat petrolul si gazele de la Ins. Serpilor firmei STERLING, pe spaga. Nmeni nu a escrocat statul, cum a facut Dragnea cu Tel Drum, cu Hotelul Turris, cu Ins. Belina, cu CAP-ul din Salcia, cu restaurantele si magazinele din Tr Magurele pe care le-a luat cu japca in 2005, cu milioanele de euro sifonate de la Ministerul Dezvoltarii la Tel Drum, cu afacerile dubioase din Brazilia, unde credem ca si-a ascuns milioanele de euro in conturi bancare. Nu trebuie lasata tara, in continuare, pe mana acestor doi megainfractori, pe care ii banuiesc implicati si in savarsirea unor acte de inalta tradare.

  raspunde comentariului
 • Catalina

  07 octombrie 2017 12:01

  Nu e de vina avioatorul ca are aceasta pensie ci guvernul probabil PSD-PNL care a facut acele legi aberante de pensionare in anii 2004-2007 favorizand aviatorii,,politistii,,armata,si securistii.,functionarii.iar restul bataie de joc..aceste discrepante arata dispretul fata de cel ce munceste in economie si platesc impozite si pentru o pensie !

  raspunde comentariului
 • Nicolaie Apolzan

  07 octombrie 2017 11:06

  SA CREZI SI SA NU VEZI BANU OCHIUL ********.PUNCT.

  raspunde comentariului
 • pe-un picior de plai

  06 octombrie 2017 21:18

  Hai ca asta-i culmea! 30.000 de lei pensie pe luna asa reiese din articol la un aviator intr-o tzara cu GDP de 3 lei.

  raspunde comentariului
 • mitru

  06 octombrie 2017 20:30

  nu d-le.ei nu sunt infractori, ca nu "fura" pensia.de neconceput sunt aia care permit asa ceva

  raspunde comentariului
 • Oare...

  06 octombrie 2017 20:14

  Dupa marimea pensiei, ar putea fi Valer Dorneanu. Dar daca a lucrat in aviatie, nu poate fi el... Oh, pesedeul asta, este zana buna a unora. Doar a unora!!! JOS PSD !!!

  raspunde comentariului
 • Tepus

  06 octombrie 2017 16:58

  EU VAD IN DOMNUL CODRIN !! UN BIET CIOCLU-MANECHIN !! CE-SI DUCE SEFII LA FETE !! SI LE CARA SERVIETE.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 16:39

  NUMAI DE VOI MAI DEPINDE, SA IESIM LA LUMINA ! Numai de jurnalistii inimosi si patrioti de la Romania Libera. Sunt jurnalisti patrioti in intreaga tara, dar eu n-am cum sa-i indemn pe toti. In voi am cea mai multa incredere, fiindca ii stiu pe ORCAN, CARTIANU si GHERMAN si voi ii stiti pe restul jurnalistilor din tara, care va pot ajuta sa uniti toti oamenii de bine, ca sa ducem tara cu hotarare spre vest, vindecata de ciuma rosie. Numai o UNIUNE A JURNALISTILOR PATRIOTI, cu oameni inteligenti deja raspanditi in toata tara si care pot comunica usor intre ei, poate uni rapid formatiunile politice de centru-dreapta in UNIUNEA DEMOCRATA NATIONALA. Si poate, mai departe, sa inscrie oameni valorosi si de incredere in UDN. Tot ce avem de facut, este sa trimitem in viitorul Parlament vreo doua sute de oameni competenti, patrioti si sanatosi la cap, care sa indrepte Romania pe un drum bun si sigur pentru toti cetatenii tarii. Actualul PNL, necuratat de uscaturi, nu poate fi o alternative pentru viitorul Romaniei. Daca DUMNEZEU ar trimite maine PNL, sa guverneze singur si cu majoritate in Parlament, am ramane totusi cu situatia din tara care dainuie de 28 de ani, fiindca pandemia USL a atins o pate consistenta din actualul PNL, parte care si pe 11 dec. 2016 a pus stampila, cu limba scoasa ca lupii, pe PSD. NUMAI INTREAGA OPOZITIE DEMOCRATA UNITA si intarita cu oameni patrioti si competenti ne poate salva, incat sa fie bine pentru toti cetatenii Romaniei. De asemenea, trebuie sa sprijinim miscarea nonviolenta de strada, caci numai cu vaitatul, de 28 de ani, n-am rezolvat nimic.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 15:48

  SUNT INTREBARI MARI pana la Luna de pus in tara asta 1. DE CE NU AU FOST JUDECATI PANA AZI Ion Iliescu, pt crimele din dec. 1989 si cele din iunie 1990 ?? Dan Voiculescu, pt sutele de milioane de dolari delapidati de la CRESCENT si de la EXPORTURI ?? Nastase, pt ca a vandut Romania pe spaga ?? Dragnea, pt Tel Drum ?? Tariceanu, pt Sterling ?? si Ponta, pt 690 milioane de dolari lasate Cazahstanului ?? 2. DE CE NU S-AU UNIT PANA AZI toate fortele democrate intr-o singura UNIUNE DEMOCRATA, care sa ne scoata definitiv din ghiarele bandei securistilor deveniti miliardari si a progeniturilor acestora ?? 3. POATE REPREZENTA LUDOVIC ORBAN O ALTERNATIVA LA UNIREA FORTELOR POLITICE DEMOCRATE ?? Nici vorba !! Caci este progenitura unui fost ofiter de securitate, care a purtat epitetul de calaul Brasovului. Nici vorba !! Caci, impreuna cu banditul Tariceanu, care ne-a dat resursele din M. Neagra firmei Sterling, pe spaga, au fost slugile banditului Patriciu. Si, daca Ludovic ar ajunge in fruntea bucatelor, imediat Ludovic s-ar uni cu Tariceanu, care este chiar mai periculos,si mai tradator fata de tara, decat Dragnea. 4. UNIUNEA NATIONALA a fortelor democrate, trebuie sa se constituie imediat, sub conducerea lui BASESCU si sa trimita in viitorul Parlament numai oameni patrioti si competenti. Sa nu mai avem in Parlament nici o lichea politica, chiulangie si pusa pe capatuiala. Trebuie sa castigam viitoarele alegeri si sa formam un GUVERN patriot si competent, in frunte cu CATALIN AVRAMESCU. Alminteri, riscam sa devenim o tara dezmembrata intre rusi, maghiari , bulgari si turci.

  raspunde comentariului
 • Max

  06 octombrie 2017 14:01

  Cartianule nu e vorba Pacat,ci aia era adevarata lui fata...a interesului personal,s-ar putea ,intr-un viitor nu pera indepartat sa nu prea mai existe fraieri care cotizeaza si numa' pe imprumuturi...

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 13:03

  DRAGNEA NE FACE SCLAVII PSD. Dragnea cu Tariceanu desfasoara o activitate acerba de supunere a Justitiei. Deja, CCR raspunde comenzilor lui Dragnea, datorita lui Dorneanu. Pentru ca populatia sa-i sprijine, cei doi pucisti au promis mariri exagerate de salarii si pensii. Nu au reusit sa elibereze, in bloc, infractorii din inchisori, dar si-i elibereaza, unul cate unul, pe ai lor, aproape zilnic. In mod tacit, sunt inlocuiti continuu angajatii din institutiile de stat cu pesedei si se dubleaza sau se tripleaza numarul posturilor de decizie. Ca exemplu, noi avem cele mai multe ministere si avem de 4 ori mai multi secretari de stat ca Franta.Consilierii pesedeilor cu functii de decizie, sunt ca stolurile de lacuste. Se acorda salarii nesimtite si pensii nesimtite tuturor categoriilor de pesedisti si de simpatizanti ai PSD, care pot sa asigure si sa intareasca stapanirea tarii de catre PSD. Se vrea ca toti pesedeii si categoriile care le asigura stapanirea, sa aiba salarii si pensii nesimtite, iar restul cetatenilor sa trudeasca pentru a-i intretine pe pesedisti, ca sclavii.

  raspunde comentariului
 • mi argo

  06 octombrie 2017 12:12

  groaznic. iadul arata exact asa, este tara acestor impostori.

  raspunde comentariului
 • serpico

  06 octombrie 2017 11:56

  Cam astia sunt votantii psd-ului, inafara de analfabeti si romi.

  raspunde comentariului
 • adrian

  06 octombrie 2017 10:17

  Sa nu ne facem iluzii ca baza de votanti PSD este prostimea sau asistatii. Indivizi de genul asta care in plus au si influenta reusesc sa perpetueze jaful national sub diferite forme perpetuat in Romania. Excelent articol!

  raspunde comentariului
 • Ana D.

  06 octombrie 2017 10:15

  Patania imi aduce aminte despre mentalitatea tov. Elena Ceausescu care ii cosidera "viermi" pe cei care stateau inclusiv noaptea, la rand, sa prinda ceva csrne inferioara la alimentara de langa TVR. Era nevoita sa vada coada in fiecare zi, in drum spre CC. Acum s-au construit falnice sedii de banci in locul alimentarei. S-au inmultit cei care gandesc asemenea ei. O plaga. Inca o plaga pentru Romania.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design