Educația, în moarte cerebrală. Ministrul cum se simte? | OPINIE

de Răzvan Orășanu , 01 august 2017 - stire actualizata la ora 11:11, 01 august 2017
Educația, în moarte cerebrală. Ministrul cum se simte? | OPINIE

Începem bătrânește cu actualul ministru al Educației, nemailuând-o de la Adam și Eva pentru a termina cu tavanul prăbușit la școala din Rahova. Vă mărturisesc public, spășit, rușinat, credința mea inițială că avem de-a face cu un om de bună-credință, un maramureșean autentic, poate lipsit de o anumită șlefuială, care încearcă să facă bine. Când am auzit regionalismul „genunche“ – din propoziția „Sunt accidentat la genunche“ – mi-am amintit de bunica mea din Bihorul alăturat Maramureșului, care tot „genunche“ spune, însă draga mea bunică are patru clase și nu e ministru al Educației.

Lucrurile au luat-o însă generos la vale. Nu insist aiurea pentru a critica o persoană, în sistemul hipercentralizat din România ministrul dispărut ieri de pe Facebook are o putere foarte mare, în special de a înrăutăți lucrurile.

O primă etapă a fost episodul sinistru al decapitării CNATDCU, organism legal pe cale de a da o decizie legală. Toată chestiunea era croită pentru a salva, în chiar ziua verdictului, pe atunci premierul Victor Ponta de verdictul de plagiat, care până la urmă tot îi șade atârnat frumușel de gât, chiar dacă a fost dat vreo doi ani mai târziu. Domnul Pop a intrat cu bocancii într-o instituție -care, de bine, de rău, func-ționa, dărâmând unul dintre puținele ziduri nesparte ale integrității academice, restul zac precum ruinele de la Sarmisegetuza. Este adevărat că pe domnul Andruh pot să-l susțin doar cu niște rezerve și amendamente serioase după comica decizie că 4% este un grad de plagiatură acceptabil dacă e vorba despre doamna Kövesi, însă demolarea acelei instituții și-a pus ștampila definitiv pe cariera domnului Pop. Mai târziu, domnul Pop a revenit ca secretar de stat. Prima faptă de vitejie la revenirea în minister a fost co-semnarea unei circulare de pe 7 ianuarie 2017, contrară dispozițiilor unui ordin de ministru semnat de Mircea Dumitru, ministru tehnocrat. Așa e la Partidul Social Democrat și nu numai – circulara bate legea, altminteri partidul a beneficiat de-a lungul timpului de expertiza unui profesor în drept internațional, de cea a unui doctor în drept și tot așa cu lucratul pe „genunche“... Ordinul a repolitizat liceele, directori care au ratat concursul pe criterii de competență revin cu blagoslovirea partidului. Dumitru a spus, supărat la vremea aceea, că legea „nu e formă fără fond“. Ba da, pentru unii este.

Mai nou, domnul Pop a -luat-o la vale în mod accelerat. Primul lucru pe care Pop l-a făcut ca ministru: a îmbrățișat tandru mafia manualelor, ba chiar o oblojește ocrotitor. Caracatița își extinde tentaculele în toate zonele – s-a făcut dirigenție 27 de ani fără manual, pe principiul chelului îi lipsește tichia de mărgăritar, atunci musai (e un regionalism, înseamnă „neapărat“ sau „obligatoriu“, domnul ministru pricepe sigur) să mai inventăm unul, deși elevii din gimnaziu sunt deja cocoșați de dimensiunea manualelor. Nu e suficient că avem manuale făcute cu picioarele, plătite scump, în licitații cu dedicație, în care în general se înscriu pe persoană juridică inspectorii principali din sistem, pentru că, nu-i așa?, sistemul de educație din România este pentru inspectori, nu pentru elevi. Acum vom avea manuale și pentru toate disciplinele posibile de pe planetă: manual de dirigenție, manual de -yachting, manual de educație fizică și sport, aștept sincer și un manual despre cum poți deveni ministru competent la Educație sau despre civilizația extraterestră, pentru că nivelul actualmente atins de sistemul de educație din România e pe cale să părăsească planeta, bubuind de competență în stratosferă, cu un boom sonic.

De vreo 10 ani încoace, România nu-și revine cu calitatea miniștrilor la Educație. De pildă, tot pe mâna PSD-ului, domnul Mang și doamna Mang, îl plagiau pe Chin Cheng Chang – am publicat investigația chiar eu, «Nature» doar a preluat-o, citându-mă. Acest domn fost șef la PSD Bihor, plagiator la tot ce mișcă în domeniul său de activitate (criptografie), a plagiat până și pe cineva care lucra la Fujitsu din Japonia, Fujitsu fiind, evident, compania care produce inclusiv fotocopiatoare. După aceea, PSD-ul a scos de la naftalină pe sinistra doamnă Corina Dumitrescu, zisă „StanDford“ pentru că ea așa știa, sărăcuța, să scrie universitatea la care cică fusese pentru a se educa... Apăruse un domn Robert Deutsch, năpârlit după afacerea Mega Power din anii ’90, să spună minciuni mitraliate în cascadă, despre capacitățile uluitoare ale doamnei rector de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“. Min-ciunile au curs în valuri – a fost la StanDford (cu d!!!) în „ținutul“ Hoover, a făcut cursuri cu Joseph Stiglitz. Stiglitz era la Casa Albă în perioada respectivă, am confirmat cu purtătorul lui de cuvânt, minciuna străbătea tot continentul american, de pe o coastă pe cealaltă. L-au mai băgat în ciorba minciunii și pe domnul Paul Brest, decanul de la Facultatea de Drept, mințind pur și simplu că i-ar fi predat ceva, domnul Paul Brest comunicându-mi clar că nu o cunoaște.

Nici cu Pavel Năstase nu am avut foarte mult noroc, el fiind, la rândul lui, acuzat de plagiat în cadrul alegerilor pentru rector al Academiei de Studii Economice. Dacă îl adăugăm și pe un domn, tot ministru, care nu cunoștea legenda fondatoare a Romei, despre lupoaică, respectiv despre Romulus și Remus, precum și pe domnul ex-ministru Cristian Adomniței (puternic susținut de ex-pușcăriașul Relu Fenechiu), care nu știa să numere stelele de pe steagul Uniunii Europene (sunt 12), avem o imagine aproape completă a delăsării aproape incredibile pe care acest sistem hipercentralizat o suferă de aproape 15 ani, ca să nu mai spun de 65 de ani.

Paradoxal, ajungi să-ți dorești ca PSD-ul, aflat la guvernare în jumătatea timpului cel puțin, să mai vină cu oameni de genul Liviu Maior (tatăl e mai deștept decât fiul, aș adăuga), un ministru din Guvernul Văcăroiu care măcar a făcut primul Congres al Educației, ceva ce Ministerul Educației nu a mai făcut din 2013. Să spunem, după cum ne învață dl Pop, când mai demolează o instituție, „cu subiect și predicat“ – România merită mai mult.    

Comentarii

 • Teodorescu Mihai

  05 august 2017 17:35

  Ministrul nu poate simti. Este doar o unealta.Executa comenzi.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  01 august 2017 20:44

  O fata din Romania a invatat foarte bine la scoala. A terminat facultatea de calculatore. In 1990 lucra la o fabrica de calculatore din Bucuresti. Castiga bine. Proiecta calculatore. Cu tote ca nu fusese nici-o-data casatorita avea o fiica adolescenta pe care se straduia sa o educe bine ca sa invete chiar mai bine decat ea. A venit insa Basescu si Boc si ei au cumparat calculatore de import de 2 000 000 000 de dolari mituiti de Microsoft. Ca rezultat al achizitiei fabrica de calculatoare s-a inchis si toti angajatii au devenit shomeri. Fiica inginerei a refuzat sa mai invete caci a vazut ca asta nu i-a folosit mamei ei. Fiica a plecat sa se prostitueze in Germania. Mama ei a innebunit si este internata intr-un ospiciu din Romania. Am dat acest exemplu pentru a intelege ca nu sunt devina profesorii ca Romanii nu mai invata ci Basescu si dezastrul Basist care a distrus viitorul Romanilor scoliti. De ce ar invata tinerii de azi ? Sa spele mashini cum le cere domnul Hagi in articolul de mai sus ? Sa se prostitueze prin Germania unde cica toate bordelurile sunt pline de programatore Romance absolvente de facultate ? Dezastrul Basist e de vina pentru criza educatiei si cat timp Romanii nu vor avea incredere ca pot gasi un loc de munca in uzine Romanesti producatore de avioane, calculatore, etc. Romanesti nu vor invata. Educatia cere sacrificii si e prea mult ca ele sa fie irosite spaland mashini dupa absolvirea facultatii.

  raspunde comentariului
  • H2O

   04 august 2017 7:49

   Domnule Murieta,va intreb asa,din simpla curiozitate,spuneti va rog NUMAI BASESCU ET COMP sunt vinovati de actualul dezastru din Tara ?Nu cumva mai sunt si altii dintre cei care va indeamna sa scrieti multe postari aci nu mentionati pe nimeni,ceva din PSD de exemplu ? Mentiomez ca nici eu personal nu-l agreez pe Dl Basescu,ca sa fie clar !

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    04 august 2017 18:28

    Va multumesc pentru aprecieri domnule H2O ! Ma bucur ca suntem amandoi de acord ca in Romania e dezastru pe care eu il numesc "dezastrul Basist". Desigur si altii au facut rau Romaniei dar raul facut de Basescu intrece cu mult tot ce au facut toti ceilallti impreuna. Dupa ce am fost de acord ca in Romania e dezastru trebue sa fim si de acord ca acest dezastru nu e "de stanga" sau "de dreapta" ci este dezastrul Basist. Basescu a fost "de stanga" in FSN apoi "de dreapta" dar mereu a facut rau Romaniei. Nu stiu care Basescu a fost mai rau, cel "de stanga" sau cel "de dreapta". Basescu ala "de stanga" pe care azi Basescul "de dreapta" il condamna era cinic. Cand a vandut flota Basescu "de stanga" a spus la TV. "Singurele nave pe care comandantii Romani de nava le vor mai putea conduce sunt barcile din Cishmigiu caci pe toate celelalte le-am vandut strainilor care m-au mituit pentru asta" Cand Basescu tot ala "de stanga" a primit mita de la Renault a spus. "Dacia este cea mai proasta mashina din lume dupa Trabant". Cand a luat mita de la Microsoft pentru a achizitiona calculatore de 2 000 000 000 de dolari Basescu devenit intre timp "de dreapta" nu a mai spus nimic caci noul Basescu "de dreapta" fura la fel ca cel "de stanga" dar nu mai este cinic ca-n trecut.

    raspunde comentariului
  • Razvan Orasanu

   02 august 2017 9:26

   Comentariu usor neverosimil, dar e adevarat ca uneori viata bate filmul.

   raspunde comentariului
 • ??????

  01 august 2017 10:32

  Probabil la bunica în Maramureș și ai ajuns la "nivelului" la care , probabil, îi trăiți cu "pasiune" "frustrrile" referitoare la educație ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  01 august 2017 10:28

  Unde v-ați obținut "doctoratul" de "doctor în educație"?

  raspunde comentariului
 • ??????

  01 august 2017 10:28

  Unde v-ați obținut "doctoratul" de "doctor în educație"?

  raspunde comentariului
  • Razvan Orasanu

   02 august 2017 9:25

   Eu nu am doctorat plagiat, asta au altii. Eu sunt cel care a demonstrat plagiatul ministrului educatiei, Mang, alminteri mare doctor. In plus, sunt editorul unui manual de politici publice in educatie pe care il gasiti online.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design