Despre cataluniile noastre și bogdaprostele național | OPINIE

de Sabin Gherman , 06 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:34, 06 octombrie 2017
Despre cataluniile noastre și bogdaprostele național | OPINIE

Pe repede ’nainte: ce nu înțeleg stăpâ­nitorii de profesie? – oamenii s-au săturat nu de plătit taxe la stat (ta­xele astea însemnând autostrăzi, școli, spitale etc.), ci de finanțat carierele politicienilor s-au săturat. Unde merg banii, de ce stau la Fisc în fiecare lună? O să spui: cum? Păi să privim aici, în ograda noastră: vine PSD cu promisiuni de bogdaproste național și câștigă alegerile – bucurie mare, oameni în pole position la toate funcțiile, de la directorul de școală până la cei 135 de secretari de stat.

Lefurile parlamentarilor se dublează, opoziția vrea să fie și fată mare, și să guste noaptea nunții; acum mârâie cu buzunarele pline. Administrația are și ea lefuri mărite peste noapte, pensionarii primesc trei-patru poli. Dar: de unde bani? Păi, pe lângă a opta piele de pe privați, să luăm și banii de investiții ai companiilor de stat, că acuma noi suntem statul! Și companiile scot banii din conturi, să acopere pomana națională. Urmarea: nu mai sunt bani pe piață – bașca faptul că investițiile s-au dus –, băncile se împrumută mai greu între ele și crește dobânda. Roboru’, adică. Cine plătește? Păi n-om tăia de la parlamentari! Să plătească familia aia tânără și fericită odată că și-a luat o căsuță pe credit, să plătească toți cei care chiar au avut încredere că țara asta va fi normală și prosperă.

Deci ce-ai finanțat? Școli, spitale, autostrăzi, programe de irigații? Sau victoria a la Pyrus a politicienilor? Economia nu negociază niciodată cu politicienii și nici nu ține seama de talkshow-urile în care miniștrii anunță prosperitatea.

Și totul pornește de la o spurcăciune de întrebare pe care oamenii n-au curaj s-o strige în piața publică: de fapt, cât costă statul? Un leu, doi, o mie? – cât costă politica externă a statului, cât costă politica sa mone­tară, aia vamală, cât costă serviciile secrete, armata, politicile de dezvoltare durabilă?

Tu, statule, ai nevoie de câți bani pentru ceea ce musai are nevoie țara asta? Atâta costă autostrada – câți kilometri faci anul ăsta? Spitale – câte? Școli? Soldați, poliție? Na banii și fă ce ai de făcut, nu-i treaba mea să finanțez succesul oamenilor politici sau populismele lor; eu trebuie să-mi țin copiii la școală și să trăiesc decent.

Fiecare comunitate are aspirații, resurse și atitudini specifice, iar rolul statului e să armonizeze specificitățile astea, nu să le pună în concurență. Când tu iei banii din buzunarul muncitorului și-i pui la teșchereaua ta sau pe caietul de la crâșmă al ăluia de cheamă jandarmii să-i deszăpezească ograda, ce-ar trebui să se întâmple? Când tu, stat, în loc să finanțezi munca, arunci cu bani – de decenii – către cei fără chef de muncă, la ce te aștepți? Când nu mai faci diferența dintre solidaritate și pomană?

Și naționalismul și separatismul apar în momentul în care politicile publice sunt deficitare, și naționalismul și separatismul rentabilizează furia publică – asta se întâmplă acum în Catalunya și asta mustește peste tot. Europa are un de­ficit enorm nu în filosofia sa unificatoare, ci pur și simplu în educația oamenilor politici. S-au făcut studii de sute de pagini despre curbura optimă a euro-castravetelui (da!, nu-i o glumă), regimente de specialiști au transpirat pentru dreptul găinii să râcâie pământul sau dreptul porcului să moară ca un erou de Ignat – dar prea puțin s-a vorbit despre obligațiile statului față de omul care pleacă dimineața la muncă. A ajuns ștampila mai importantă decât strungul; politicianul mai presus decât profesorul sau medicul; lipitorul de afișe electorale are trai mai bun decât fermierul.

De aici visul de a trăi liber, într-o construcție nouă, doar a ta – că e fezabilă sau nu construcția, nu asta e discuția. Și când oamenii văd că statul acceptă transferuri de încredere către Bruxelles, în timp ce lor le e refuzată încrederea, ce să facă? Pro­blema asta catalană nu e de ieri; de ani buni catalanii cer un alt regim al contribuției la construcția spaniolă. S-au uitat către basci și către navarrezi, către formula lor de autonomie fiscală: pentru noi de ce nu se poate? Mai pune la asta corupția, și de la Madrid și de la Barcelona, și ai tabloul complet al îndârjirii. Și de o parte și de alta, fiecare crede că ciufutoșenia îi asigură un viitor politic, fiecare mizează pe imnul lui și pe drapelul lui – vechi și noi moaște identitare. Nu cred că pentru un astfel de viitor au plătit taxe cei din Madrid sau Barcelona.

În partea noastră de Europă, deocamdată nu s-au pus întrebări esențiale. Pe de o parte, ai risipa inima­ginabilă – e ca și cum ți-ai trimite nevasta la un coafor de lux, zilnic, pe bani
de-mprumut; pe de altă parte, vin ceilalți, scăpătații din opoziție și, dacă n-au bani cu care să momească, îi dau înainte cu naționa­lismul. Adică îl auzi pe Ludovic Orban lăudându-se cum a oprit el pragul ăla de 10% pentru folosirea limbii maghiare, de parcă ăia 10% ar fi stat stavilă autostrăzilor, școlilor, spitalelor – și habar n-are că lângă Salonta, în orașul maghiar Gyula, cei 3,44% români de-acolo au o instituție numită Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, iar pe Liceul „Nicolae Bălcescu“ flutură drapelul României! Ia să ceară maghiarii de la noi o autoguvernare, că foc și pară ne facem: afară, afară/cu ungurii din țară! Domnu’ șef de la liberali, dă și pe Google, să vezi că-n Voivodina limba română e oficială și românii înseamnă acolo 2% – asta ca să ne treacă mitul că suntem premianții lumii la protecția minorităților; și dacă tot nu puteai dormi de grija țării, te duceai la marșul șoferilor din Moldova pentru Autostrada Iași-Târgu Mureș, na!

Așa, doar ca exemplu, ca să vedem cât de departe suntem de secolul 21, cu spaimele noastre legate nu de ce avem de făcut aici, ci de ce să nu-i lăsăm pe alții să facă.

Sunt prea multe întrebări, aproape că nu mai e timp istoric pentru răspunsuri; și dacă-l mai pui și pe Va­rujan Vosganian, ocupat să numere ouăle țăranilor și să calculeze cât pierde bugetul că țăranul ăsta antinațional nu-și cumpără găina din supermarket, mai ai un tablou – și nu e nici al sărăciei, nici al revoltei; vai-și-amarul ne ține loc de imn și drapel.

Comentarii

 • Cocolino

  20 octombrie 2017 11:19

  Marele analist politic Gherman a dat rateu. Spania a anulat autobomia Cataloniei. Se fini. Cum ziceai Ghermane ?? Spania a puerdut definitiv Calalonia ?? Ce mare analist esti. Uite ca sorintele tale maghiaropate nu se indeplinesc deloc cum vrei tu . Unde mai postezi editorialu de vineri ?? Vezi poate infiinteaza Orban Victor un ziar special pt tine.

  raspunde comentariului
 • Paradox

  18 octombrie 2017 13:14

  Ne spui tu despre 15 martie ?? Ma Sabine, ce sa ne spui tu ma ? Cat de fericit era romanul cand i se luau pamamturile cu japca de Appony prin legile date de el , terenuri ce erau date gratis colonistilor sositi din Ungaria ? De atata fericire ce era pe romani minimum 100.000 de romani au dezertat in primul razboi mondial si au luptat pt Regat. Ce sa ne zici tu ma , propaganda sosita la plic de la Eva ma ? . A venit Daian de la Eva cu noile inatructiuni ? . Sabine ti-au facut un bine ma adtia de la R.L.. Aici nu aveai replica la comentarii, iar de cenzurat nu puteai asa cum faci pe pagina ta unde numai rxtremistii unguri pot injura in voie. Da-te mare Sabine, intre prostii spalati de tine pe creier , nici unul mai de doamne ajuta.

  raspunde comentariului
 • Paradox

  16 octombrie 2017 9:59

  Paradoxul lui Gherman nu este cakificat in nimic dar se pricepe la toate.

  raspunde comentariului
 • Geppetto

  15 octombrie 2017 0:14

  Acest Gherman este de o ipocrizie greu de imaginat. Acest metcenar se crede un soi de dizident anticomunist. Si ni-l da ca exemplu pe nimeni altul decat pe escrocul impostor Ellie Wiesel. Cum ar fi putut fi altfel ?? Escrocii au o solidaritate intre ei. Escrocul Wiesel a fost intrebat intr-un interviu daca Romania este vinovata de deportarea evreilor din Transilvania de Nord in petioada 1940-1944. Escrocul a raspuns afirmativ. Apoi a fost intrebat daca nu cumva Ungaria stapanea acele teritorii in perioada amintita . La care escrocul a spus cu un zambet larg ca asta nu mai conteaza . Pt domnul Gherman care a spus in emisiune ca Ellie Wiesel a suferit cat jumate de planeta , ii aducem la cunostinta ca Ellie Wiesel nu a suferit deloc. A fost doar un escroc ce a furat identitatea realului detinut la Auschvitz. A fost demascat si actionat in judecat de cel care a fost coleg cu realul detinut din lagar, un maghiar stabilit in Suedia. Dar si dumneata tov Gherman ca un escroc la fel ca Wiesel te victimizezi si pozezi in erou cand de fapt esti un real escroc. Nu te crede nimeni ca esti independent. Rad curcile cand spui asta tovarase comunist. Nu degeaba mana ta dreapta Daian Mircea este deseori in preajma Evei Maria Barki. Hai neaga. De independent ce esti tocmai te-au dat astia afara de la R.L. Cum a murit pila ai zburat si tu. Ma intreb esti mitoman ? Asa se pare. Acu vreo 2-3 ani ne ziceai ce spune fiu tu tati cand s-o gata Romania asta ! Cat de satisfacut trebuie sa fii sa educi un copil sa devina un handicapat ca tine. Si ca nevasta-ta.

  raspunde comentariului
 • Moise

  13 octombrie 2017 15:11

  Te-or dat afara de la R.omanua Lubera. Cum n-a mai fost Orcan, pila ta sa te tina in brate , cum ai zburat si tu. Ca doar peste tot pe unde ai fost doar cu pile ai razbit. Ce putin le-o trebuit alora sa vada ce penibil esti . Eu zic sa-l montezi pe Istvan Both daltonistul , sa scrie ceva de tine.sa inventeze ceva cum o inventat steagul ala de l-a vazut el in poza alb negru ca pe steagul Galitiei. Miligeste-te putin pe acolo, li s-o face mila de tine. Dar ai scapat de critici. Pe pagina ta nu poate scrie nimeni ce scrie aici.

  raspunde comentariului
 • Kel esti Men .

  13 octombrie 2017 12:11

  Haoleuu nu te mai posteaza aia la R.L. ? Sau te-ai saturat tu sa nu poti da replica si nici cenzura?? Eu zic sa-ti angajezi pe unul din astia ce scriu mai jos la editorialul tau. Scriu si mai cu talent , sunt si mai credibili, au alt tonus . Tu ai obosit rau de tot. Ia vreo 2 insi , plateste-i bine si asa iti faci si tu nume . Nu vezi ca scrii de-o viata si apar contestatari ce scriu mai bine ca tine. Asa uite, dai rateuri... si or sa fie din ce in ce mai multe.

  raspunde comentariului
 • Statueta Oscar

  13 octombrie 2017 10:25

  E musai sa-ti acordam premiu pt interpretare . Ca ne-am tot gandit la ce sectiune sa te incadram ! La cel mai bun rol principal nu te incadrezi, pt ca nu esti tu vioara intai. Tu esti doar cel scos la inaintare si platit sa faca circul. Pt rolul secundar ,nici aici nu prea merge ca ar fi trebuit sa te premiem alaturi de alti vreo 15 . Te misti bine si joci bine teatru zilnic in studio. Oricat de bine si oricum te-ai imbraca , tot ca un gypsi arati. Ai o alura de Gargamel inconfundabila, doar ca ala nu e tuciuriu ca tine. Hai sa zicem bronzat. Fratii tai gypsi din ziua de azi insa, sunt mai educati decat tine. Ei nu stau cu mainile pana la cot in buzunare cand vorbesc cu careva. La lectia asta ai lipsit cand s-a predat la satra din Zau. Ar fi interesant de stiut daca te intereseaza pasaportul indian promis voua de aia , pe langa pasaportul maghiar pe care deja ul au. Ar fi curios de stiut carre care ramura a originii tale te inclini mai mult.

  raspunde comentariului
 • Minte-ma Ghermane

  12 octombrie 2017 23:26

  Cum era Sabinutule cu prosperitatea in Ardeal ? Să vezi și să nu crezi! Un număr de peste 88.000 muncitori au părăsit Austro - Ungaria într-un an de zile, să lucreze în România?! Și ăștia o fi fost, în marea lor majoritate, români din Ardeal?! Păi din câte cunosc, muncitorii ăștia pleacă să lucreze în altă țară, pentru că acolo unde pleacă se câștigă mai bine decât acasă. Adică simplificând lucrurile, în cel puțin a peste 88.000 cazuri dintr-un an de zile, un muncitor român agricol sau meseriaș din Ardeal, câștiga mai bine în România înapoiată, decât acasă, unde se afla înalta civilizație austro - ungară. Acest fapt fără a mai pune la socoteală emigrarea din Austro - Ungaria a românilor cu studii superioare medici, profesori, ingineri, avocați, ziariști, etc., pentru care statul român făcea eforturi deosebite pentru a fi încadrați, de foarte multe ori în detrimentul propriilor cetățeni.Și această emigrare în România se producea și în condițiile în care anual peste 100.000 de muncitori din Austro - Ungaria, plecau și în America, pentru că și acolo se câștiga mai bine ca acasă în anul 1905 de exemplu, au plecat 152.864 persoane din Austro - Ungaria în America, din care 17.747 români, românii din Imperiu aveau și varianta unui câștig mai bun ca acasă, dacă munceau peste Munți, în România. Vezi Revista Economică 29 1907. Numărul muncitorilor străini în România. ...La 1901 numărul muncitorilor agricoli adui în eară a fost de 43,700, iar a celorlali meseriași - n.n. de peste 20,400.La 1906 s'au adus 137,000 muncitori, iar în anul trecut 1907, numărul muncitorilor străini adui în eară a crescut la colosala cifră de 178,000.Cea mai mare parte din această din urmă cifră de muncitori au fost austro-ungari, în număr de peste 88,000, apoi vin Bulgari, In număr de 34,000 Otomani 13,000 Sârbi 8,000 restul sunt Rui i diferite altenaionalităi. Revista Economică 19 1908Pe de altă parte, probabil nu numai așa, de amorul artei, Vandory Lajos i-a scris prim ministru al Ungariei în 6 septembrie 1885, despre românii din Transilvania stabiliți dincolo de MunțiAzi, situația este foarte serioasă ... dar situația este înrăutățită de faptul că dispun de o mare putere spirituală. Azi întâlnim în România 200 de ingineri, 700 de medici, 900 de profesori și învățători provenind exclusiv din rândurile românilor transilvăneni. Presa este aproape în întregime în mâinile românilor transilvăneni.În sfărșit, între București Focșani, București Pitești Câmpulung, Pitești Slatina Râmnicu Vălcea, Slatina Craiova și Pitești Predeal trăesc mai mult de o jumătate de milion de români transilvăneni, care sunt atât de ațâțați încât așteaptă doar cuvântul de comandă, pentru a năvăli în Transilvania pentru a omorî, fura și incedia. Colectiv, Documente privind mișcarea națională a românilor din Transilvania I 1881 1891, pag. 319.

  raspunde comentariului
 • Fara mitici

  12 octombrie 2017 10:08

  Noi ardelenii ce ne dorim autonomie de 100 de ani am infiintat partidul SERVUS , partid care alaturi de UDMR vom lupta pt independenta Transilvaniei si alyngarea miticilor din Transilvania. Partidul Servus isi propune si obtinerea autonomiei si independentei in regiunile istorice Bucovina, Maramures, Dobrogea si Moldova. Unitate prin diversitate e deviza noastra.

  raspunde comentariului
 • Constantinopole vs Viena la anul 800

  11 octombrie 2017 18:13

  Geniale comentarii la un articol scris parca de un elev in situatie de corijenta dar premiant la jargoane si sabloane......pe repede inainte. Articol pt aurolaci ce nu pot digera o fraza mai mare si mai complexa decat miticii ramane muritori de foame fara ardeleni, ardelenii dau banii sa tina pe mitici. Balcaniada vs salbaticii nespalati sositi cu carnita sub b.u.c.i si ciuma bubonica din Asia. Sa il citam pe Julius Jung maghiarii , un popor incapabil sa dezvolte o cultura propie.ce persecuta alte natiuni din considerente feudale.....etc etc. Incearca domnu ce il saruti intre f.e.s.e. pe Gherman sa realizezi ca este o mare diferenta intre a scuipa si a expune realitatea. Daca o incepi cu mosi stramosi dumneata ai sa te trezesti in Asia. Ori in cel mai fericit mod in Ungaria.

  raspunde comentariului
 • Balcania

  11 octombrie 2017 7:34

  D-le Gherman, din nou punctul pe i. Miticii scuipa neco tenit in public si in casa, dar de asta sunt mitici. Din mosi, stramosi.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 octombrie 2017 17:18

  INFIINTAM ZIARUL ,,PATRIA ROMANA,, ! In numele miilor de romani cazuti pe campul de lupta, in primul razboi mondial pentru crearea Romaniei si in al doilea pentru reintregirea tarii cu teritoriile rapite de Rusia, trebuie infiintat, cat se poate de repede, un ziar al jurnalistilor patrioti, intitulat ,,PATRIA ROMANA,,-ziar de investigatii si stiri. Ziarul poate fi infiintat cu fonduri de la voluntari. COMISIA EUROPEANA ar putea de asemenea sa sprijine aceasta actiune, si chiar sa ne ajute cu fonduri europene nerambursabile. Ziarul ,,PATRIA ROMANA,, trebuie sa apara zilnic si sa informeze, prin articole cat mai multe si nu prea ample, stiri interne si stiri externe, incat cetatenii sa-l caute si sa-l citeasca, cu pasiune. De asemenea, eschipa de investigatie trebuie sa dispuna de oameni competenti si hotarati sa scoata la lumina marile ilegalitati care au tinut tara pe loc si marile acte de coruptie care nu au fost pedepsite, sau au fost pedepsite numai formal, fara recuperarea prejudiciilor cauzate de infractori. Daca se hotaraste infiintarea ziarului ,,PATRIA ROMANA,, ma inscriu sa particip cu bani, in mod voluntar.

  raspunde comentariului
 • valeanu

  09 octombrie 2017 23:29

  Pacat ca asa multi cetateni romani sant asa primitiv, nu cunosc istoria si s-e prefact - destepti-!

  raspunde comentariului
  • Co valeanu

   10 octombrie 2017 15:21

   Ce istorie stii dumneata ma Valeanu ? Crezi ca de scrii ca esti mare erudit si ii faci prosti pe cei care iti arata minciunile ezti brusc credibil ? Primitivismul tau feudal maghiar se vede doar din faptul ca te dai roman ,.

   raspunde comentariului
 • dusu

  09 octombrie 2017 13:31

  ca romini sa nu ramina dezinformati,ei pot citi si Dailymail organizatori manifestatiei barcelonezi cum sint moldoveni in Ardeal si spanioli adusi cu autobuzele din alte provincii,spun 950 000, iar Guardia Urbana spune 350 000.o fost un fel de mineriada a la Spain da oricum frati rumini, nu va temeti ! voi ati curatat populatia nativa ardeleneasca ce traia de sute de ani aci, in proportie de 50 jumatate din Ardeal apoi precum franco, ati impulsionat emigratia moldovenilor si oltenilor azi din Ardeal or mai ramas castelele care nu le ati darimat, spitalele si cladirile teatrelor si bibliotecilor construite de asupritori austro-ungari .azi Ardealul are IT, care miine nu e,iar voi aveti fabrici si uzine facute pe bani ardelenilor,iar cei emigrati aci stau in casele furate de la nemti,evrei si unguri, la care voi le ziceti nationalizate ca le ati furat in grup

  raspunde comentariului
  • Bi dusu

   11 octombrie 2017 18:02

   Fabricile din Ardeal au fost facute strict de romani. Ca si scolile din zona ca si Universitatile. Pana in 1918 nu existau Unicersitati in lumba romana. Deasemenea, romanii din Ardeal plecau in Regat si ....emigrau de tot in SUA datorita conditiilor superbe impuse de maghiari. Din 1900 pana in 1914 maghiarii au inchis pezte 400 de scoli romanesti care culmea nici macar nu erau de stat. Care teatre ma in Ardeal pana in 1914 ? Care ?? Care biblioteci ma ?? Apony aducea anual min8mum 100.000 de unguri din U garia pt a colo iza Ardealul si daca nu avea unguri aducea tot felul de etnii. Cum spunea maretul Apony elevul intra la Liceu ardelean si iese ungur cand il termina. Sau cum zicea Horhty nici un roman nu ramane viu in Ardeal. Cat multiculturalism ma dusule.

   raspunde comentariului
  • dusu

   09 octombrie 2017 13:44

   si ca sa nu ramineti romini catalani s au ridicat inca demult si la ei,comunitatea subdezvoltata, comanda societatea catalana mai civilizata si in loc sa progreseze, ei se simt trasi in urma iata o asemanare ! ha ha catalani spun ca sint controlati economic,cultural, social, educational,etc. oare nu va spune nimic ? de altfel orice stat dictatorial,grup infractional ce conduce o tara, avantajeaza un grup al comunitati dupa un criteriu etnic,social sau religios si isi asigura astfel suportul acestora recunoasteti cumva in romanica tara voastra astfel de aspecte ?

   raspunde comentariului
 • Barcelona

  09 octombrie 2017 10:49

  La Barcelona 900.000 de oaneni au manifestat impotriva separatistilor din Catalonia si pt UNITATEA Spaniei. Te oftici Ghermane ?? Din nou se vede ce analist ratat esti. Rateu dupa rateu. Eu zic sa continuati sa injurati Academia Romana , tu si nevasta-ta. Va sta bine.

  raspunde comentariului
 • Mario

  09 octombrie 2017 1:48

  Oamenii de calibrul lui Gherman aproba si incurajeaza separatismul catalan si actiunile separatistilor de acolo . Mario Vargas Llosa condamna separatismul catalan si pe cei ce au condus la actiunile de acolo. Sa fie cumva o diferenta de calibru intre Gherman si Vargas ?? Opera lui Gherman este sublima dar lipseste cu desavarsire. Cine mai e si Vargas asta cu literatura lui ? Asta e diferenta de calibru intre omul mic , fara anvergura ce se vinde ieftin, fara opera , fara crez, fara identitate gata oricand sa spuna absolut orice doar pt a face rating si omul de valoare , recunoscut prin opera sa, care nu se preteaza nu se coboara nu se vinde pt a face rating, reclama sau propaganda de partid.

  raspunde comentariului
  • dusu

   09 octombrie 2017 9:46

   nene mario varga llosa este un scritor peruan ce a luat premiul Nobel ptr literatura acest Gherman nu, dar are si el dreptul la opinie, nu ?ce vad io in romanica este teama ptr Ardeal , ha ha da, ar putea exista ceva similitudini cu Catalunia, dar slabe ! totusi ruminii se tem ! acolo in Ardeal mai sint urme din vechea cultura ii ceea ce separa statul spaniol de Catalunia. doar ca un regatean si chiar unui romin nou, le vine greu sa inteleaga ei reduc totul la bani, ceea ce ii gresit si manipulator

   raspunde comentariului
   • Robert

    12 octombrie 2017 10:27

    Gata cu separatistul onanist din Catalonia. Poti sa iti tai venele Marinescu Isvan din Cluj. Maine o sa-ti dau aici si numarul de telefon si adressa. Esti un bolnav mintal muritor de foame. Nu ne temem de voi ma ratatule. In caz de ceva stie lumea cine esti si unde poti fi gasit. Va chinuiti cu o petitie de autonomie de 6 ani di abia ati strans 16.000 de semnaturi in 6 ani. De astia se teme tara asta ? De Gherman ? Asta behaie la Look TV de ani buni. Ce rating are ? La orice alta televiziune era zburat de mult. Il tine LOOK TV ca alt fraier nu gaseste. Gherman nu e nici ungur nici roman. E membru in PPMT. Cine il ia in seama ?? El le stie pe toate dar n-are nici un fel de sxoala. La fel ca tine Dusu-le. Sunteti frati cumva ? Ghermane eu zic sa candidezi la Primarie iar. Acu cred ca sari de 500 de voturi, nu ca data trecuta. Si vezi cu ocazia asta cate parale face emisiunea aia la TV. Desi exista riscul, dupa alegeri sa te dea aia afara.

    raspunde comentariului
  • dusu

   09 octombrie 2017 9:46

   nene mario varga llosa este un scritor peruan ce a luat premiul Nobel ptr literatura acest Gherman nu, dar are si el dreptul la opinie, nu ?ce vad io in romanica este teama ptr Ardeal , ha ha da, ar putea exista ceva similitudini cu Catalunia, dar slabe ! totusi ruminii se tem ! acolo in Ardeal mai sint urme din vechea cultura ii ceea ce separa statul spaniol de Catalunia. doar ca un regatean si chiar unui romin nou, le vine greu sa inteleaga ei reduc totul la bani, ceea ce ii gresit si manipulator

   raspunde comentariului
   • Mama lui dusu

    11 octombrie 2017 18:38

    Baiatu mamii , nu mai scrie prostiile adtea ca rade pana si comunitatea maghiara de tine indiferent de cat de Aovina si infocata anti-romani o fi. Mamicule, noi ungurii nu am avut cultura iar daca o fost vreun gram a ramas in urma pe acolo prin Asia. Ca diferenta intre romanii din Ardeal si ceilalti nu a fost niciodata ma mamico . O spune Maniu, Vaida, Aurel Popovici , Scoala Ardeleana . Oricat le -am inchis noi scolile , romanii de pezte munti le deschideau altele. Ca sa ii priponim si mai bine le-am facut legi sa le inchidem bancile. Dar unu Bratianu a dat ordin si au trimis mii si milioane de galbeni la Banca Albina si au scapat o de falimentul pregatit de noi. Nu le mai adu aminte ma mamico de cat au suferit sub stapanirea noastra ca asa sunt mai rai si mai uniti.

    raspunde comentariului
 • Dusu

  08 octombrie 2017 20:46

  Dupa 100 de ani de rumunism ,******* a acaparat Ardealul. Dupa ce ati ruminizat zona si ati obligat ardelenii sa nu mai vorbeasca maghiara ci doar ******* de limba rumuna ati adus aici olteni si albanezi nespalati pe care i-ati numit cica rumuni ca nici ei nu stiau ce e aia. Dupa Catalunia urmeaza Ardealul. Iar dupa asta urmeaza curatarea Ardealului de rumuni. Bine le zici Sabin Gherman.

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   09 octombrie 2017 0:41

   Sooooogi pooooola dusule, tuturor romanilor!Sa nu fie discutii, ca unora le -ai inghitit si altora nu!

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  08 octombrie 2017 8:45

  CAND, MAI DUR, O SPUN PA DREAPTA, !! IMI TRANTITI IN NAS CENZURA, !! IAR CODRINII NE ASTEAPTA !! SI, LA PROPRIU, NE RUP GURA.

  raspunde comentariului
 • Tepes

  08 octombrie 2017 3:43

  Bai, eu propun administratorilor site-ului sa puna un filtru la comentarii, functie de numarul greselilor de ortografie. Ca prea sodomizeaza limba romana toti "baietii" astia care se dau mari romani!

  raspunde comentariului
 • dusu

  07 octombrie 2017 14:32

  de aproape 100 ani, uni traiesc bine din promovarea rominismului sint uni putini care mai timid si cu frica incearca sa arate ce i aia rominie in Ardeal ,boci din satul Rachitele, dinci din satul Dincu, rus din satul Dabica s au facut romini, ca ardeleni era mai greu si nu asa profitabil.azi olteni isi zic romini, moldoveni isi zic romini,valahi care traiau in Valahia tat rumini amu o mai ramas sa i faca si pe unguri din Ardeal romini si atunci toti stie sa fure

  raspunde comentariului
  • doctoru

   08 octombrie 2017 11:24

   Boc nu este ardelean, Dancu nu este ardelean, Rus nu este ardelean. Singurul ardelean adevarat este Szabin Ghermany, corcitura de rrom si maghiar. Intr-o privinta are dreptate, el nu este roman.

   raspunde comentariului
   • dusu

    08 octombrie 2017 19:26

    ma medicule ! ca sa fii romin trebe sa ai o anumita cultura ! intii de toate sa fii jmeker si hot tat ashe ca sa fii ardelean trebe sa fi educat ardelean nu i destul ca te nasti intr un sat din Ardeal

    raspunde comentariului
    • Kunta kinte

     08 octombrie 2017 20:06

     Dusu , alias Marinescu Istvan , maghiar corcit , tu si maghoarii tai adusi aici de Appony odata cu inceperea maghiarizarii fortate a Transilvaniei si Banatului nu sunteti ardeleni ci maghiari. Ardeleni erau Aurel Popovici, Maniu, Goldis, Goga, Rebreanu , Blaga iar toti astia erau romani ce nu au acceptat niciodata sa fie amestecati cu voi ungurii. Aviz si lui Gherman incultul . Tu poti agirma orice prin prisma urii tale fatza de natiunea romana, este egala cu zero parerea ta.

     raspunde comentariului
     • dusu

      08 octombrie 2017 21:55

      ma kinte ma ! ce i aia natiune romina ? tu ai citit ce inseamna natiune ? au moldoveni,olteni,valahi munteni,dobrogeni si iobagi asupriti din Ardeal insusirili comune care sa i poata defini ca natiune ? numa cacademia romineasca poate sa spuna da da cred ca stii si tu cine s aia veti profita astia cu rominismul pina basina se va scurge

      raspunde comentariului
      • Kunta kinte

       12 octombrie 2017 10:51

       Dusu , tu cu 10 clase ne spui niua ca nu exista natiune romana ? mai bine vezi ce zice Kosuth din SUA cand s-a convins ca maghiarsmul nu exista ca natie toti sunteti maghiarizati. Sunteti ultima natie din Europa, francezii si nemtii afirma despre voi ca sunteti incapabili sa treceti in secolul XX. VOI tot in feudalism sunteti educati si acum. Docada mai buna decat ceea ce scrii tu nici nu exista mai fa o laba si mai scrie repejor ceva aici ca sa ai satisfactia siperioritatii maghiare

       raspunde comentariului
 • Tepus

  07 octombrie 2017 14:06
 • Garett

  07 octombrie 2017 13:16

  De când se coboară România Liberă să publice aberațiile acestui propagandist maghiar?

  raspunde comentariului
 • hunii in gandire

  07 octombrie 2017 12:59
 • izaura

  07 octombrie 2017 12:56

  Sabine socares. Sabine te-am visat aznoapte. Un vis tare urat. Se facea ca erai cu masina si ai intrat intrun camion. Soferul camionului tea scos din masina tea intins pe jos si se facea ca se urcase pe tine si parca vroia sati scoata pantalonii. Tocmai atunci a aparut un poltist si la luat la rost si ia zis bine ba nemernicule tu in loc sai dai ajutor sal resuscitezi tu vrei sa faci sex cu el. Domnu politist zice soferul camionului eu asta vroiam sa fac iam facut respiratie gura la gura dar neam incalzit si mai mirosea si a vasilina.Noroc ca era doar un vis. Ma gandeam cum sati faca tie asta cat esti tu de sensibil ca toti poeti.Sabine de mult vroiam sa te intreb. Inainte te semnai poet Sabin Gherman. Acum de ce nu mai faci asa. Mia spus sorumea Miranda ca un hartist mare vrea sai scrii versurile pentru niste manele. Azis cati da bani mai multi decat iti dau ungurii ca de la RL nu crede ca primesti mare lucru. Conditia e sa le scrii si in romana si in maghiara si in rroma si autorul sa para ca e hartistu ala mare. Miranda na vrut sami spuna cum il cheama.. Sa ma anunti din timp cand sa te programez pentru desfonctie.Sa hii baftos si talian bahtali. Meraptuchi has mi mij.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 octombrie 2017 12:16

  DNA SA SCOATA TARA DIN GHEARELE BANDITILOR ! Actuala conducere a SRI a luat niste masuri pozitive de curatire, si s-a angajat sa nu se mai amestece in treburile Justitiei. DNA este libera deci sa aresteze pe Dragnea si Tariceanu , pentru a elibera Romania de ocarmuirea a doi megainfractori nerusinati, care au adus prejudicii tarii de sute de milioane de euro, cu Tel Drum si respectiv cu afacerea STERLING. Trebuie urgentata arestarea celor doi pucisti, care se straduie de la inceputul anului, in mod neintrerupt, sa aduca JUSTITIA sub ordinele PSD, si care deja sunt ajutati de CCR si multi magistrati sa-si atinga acest tel. Trebuie avute in vedere si atacurile CCR si ale ministrului Tudorel Toader impotriva conducerii actuale a DNA, precum si eliberarea din puscarii, zilnic si pe spranceana, a politicienilor condamnati pentru marea coruptie. DNA poate sa ne scape de banditii Dragnea si Tariceanu, care ne indeparteaza de SUA si UE, de increderea aliatilor nostri si , in mod deosebit, de NATO. Nimeni nu a lovit cat Tariceanu in Justitie, mai ales in DNA. Nimeni nu i-a impiedicat pe Basescu si pe Iohannis sa-si exercite mandatele prezidentiale cat a facut-o cu nerusinare Tariceanu, care are si pacatul ca a dat petrolul si gazele de la Ins. Serpilor firmei STERLING, pe spaga. Nmeni nu a escrocat statul, cum a facut Dragnea cu Tel Drum, cu Hotelul Turris, cu Ins. Belina, cu CAP-ul din Salcia, cu restaurantele si magazinele din Tr Magurele pe care le-a luat cu japca in 2005, cu milioanele de euro sifonate de la Ministerul Dezvoltarii la Tel Drum, cu afacerile dubioase din Brazilia, unde credem ca si-a ascuns milioanele de euro in conturi bancare. Nu trebuie lasata tara, in continuare, pe mana acestor doi megainfractori, pe care ii banuiesc implicati si in savarsirea unor acte de inalta tradare

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  06 octombrie 2017 19:58

  Un ziarist penibil, frustrat și urât. Articole nonsens, aceleași aiureli, delirari. Nu este pentru tine hunule intelege și lasă-ne. Viva România Viva Trianon.

  raspunde comentariului
  • Tepes

   08 octombrie 2017 3:45

   Mai vorbim in cativa ani! Pana atunci mai ai si tu o sansa sa prinzi din urma vremurile in care traiesti!

   raspunde comentariului
   • Pista

    08 octombrie 2017 20:19

    Ba ungure tie ti-sr placea sa ma semnez Kosuth ? Sau stai ca asta era slovac. Petofii ti -ar placea ? Ahh si asta era sarb. Carol....stai ca nici asta nu era ungur. Ba da la voi putini au fost unghiuri. Daca ma semnez Horthy ti -ar placea ?? Vezi tu de aia ziic toti ca sunteti cea mai lasa si mai prefacuta natie din Europa, din cauza unora ca tine. Te dai roman ??

    raspunde comentariului
    • valeanu

     09 octombrie 2017 23:14

     Si Eminovici a fost numit Eminescu la Pest de huni si romanul Hollenzoller rege a tuturol romanilor de pe tera!

     raspunde comentariului
     • Co valeanu

      12 octombrie 2017 23:42

      Eminescu si-a schimbat singur numele. Hohenzollern nu este roman. Din cate se observa spui doar inexactitati.

      raspunde comentariului
 • dusu

  06 octombrie 2017 19:47

  auzi tu ma la el Cit costa statul !? da de unde atita impertinenta ? cine esti tu ma sa intrebi asa ceva ! costa atit cit trebe ! tu numa sa fii mindru ca esti romin ! nu te baga unde nu ti fierbe oala ! ca statul asta iti da dreptul sa fii romin ,nu iobag asuprit de unguri

  raspunde comentariului
 • Tepus

  06 octombrie 2017 17:00

  EU VAD IN DOMNUL CODRIN !! UN BIET CIOCLU-MANECHIN !! CE-SI DUCE SEFII LA FETE !! SI LE CARA SERVIETE.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 16:44

  NUMAI DE VOI MAI DEPINDE, SA IESIM LA LUMINA ! Numai de jurnalistii inimosi si patrioti de la Romania Libera. Sunt jurnalisti patrioti in intreaga tara, dar eu n-am cum sa-i indemn pe toti. In voi am cea mai multa incredere, fiindca ii stiu pe ORCAN, CARTIANU si GHERMAN si voi ii stiti pe restul jurnalistilor din tara, care va pot ajuta sa uniti toti oamenii de bine, ca sa ducem tara cu hotarare spre vest, vindecata de ciuma rosie. Numai o UNIUNE A JURNALISTILOR PATRIOTI, cu oameni inteligenti deja raspanditi in toata tara si care pot comunica usor intre ei, poate uni rapid formatiunile politice de centru-dreapta in UNIUNEA DEMOCRATA NATIONALA. Si poate, mai departe, sa inscrie oameni valorosi si de incredere in UDN. Tot ce avem de facut, este sa trimitem in viitorul Parlament vreo doua sute de oameni competenti, patrioti si sanatosi la cap, care sa indrepte Romania pe un drum bun si sigur pentru toti cetatenii tarii. Actualul PNL, necuratat de uscaturi, nu poate fi o alternative pentru viitorul Romaniei. Daca DUMNEZEU ar trimite maine PNL, sa guverneze singur si cu majoritate in Parlament, am ramane totusi cu situatia din tara care dainuie de 28 de ani, fiindca pandemia USL a atins o pate consistenta din actualul PNL, parte care si pe 11 dec. 2016 a pus stampila, cu limba scoasa ca lupii, pe PSD. NUMAI INTREAGA OPOZITIE DEMOCRATA UNITA si intarita cu oameni patrioti si competenti ne poate salva, incat sa fie bine pentru toti cetatenii Romaniei. De asemenea, trebuie sa sprijinim miscarea nonviolenta de strada, caci numai cu vaitatul, de 28 de ani, n-am rezolvat nimic.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 15:51

  SUNT INTREBARI MARI pana la Luna de pus in tara asta 1. DE CE NU AU FOST JUDECATI PANA AZI Ion Iliescu, pt crimele din dec. 1989 si cele din iunie 1990 ?? Dan Voiculescu, pt sutele de milioane de dolari delapidati de la CRESCENT si de la EXPORTURI ?? Nastase, pt ca a vandut Romania pe spaga ?? Dragnea, pt Tel Drum ?? Tariceanu, pt Sterling ?? si Ponta, pt 690 milioane de dolari lasate Cazahstanului ?? 2. DE CE NU S-AU UNIT PANA AZI toate fortele democrate intr-o singura UNIUNE DEMOCRATA, care sa ne scoata definitiv din ghiarele bandei securistilor deveniti miliardari si a progeniturilor acestora ?? 3. POATE REPREZENTA LUDOVIC ORBAN O ALTERNATIVA LA UNIREA FORTELOR POLITICE DEMOCRATE ?? Nici vorba !! Caci este progenitura unui fost ofiter de securitate, care a purtat epitetul de calaul Brasovului. Nici vorba !! Caci, impreuna cu banditul Tariceanu, care ne-a dat resursele din M. Neagra firmei Sterling, pe spaga, au fost slugile banditului Patriciu. Si, daca Ludovic ar ajunge in fruntea bucatelor, imediat Ludovic s-ar uni cu Tariceanu, care este chiar mai periculos,si mai tradator fata de tara, decat Dragnea. 4. UNIUNEA NATIONALA a fortelor democrate, trebuie sa se constituie imediat, sub conducerea lui BASESCU si sa trimita in viitorul Parlament numai oameni patrioti si competenti. Sa nu mai avem in Parlament nici o lichea politica, chiulangie si pusa pe capatuiala. Trebuie sa castigam viitoarele alegeri si sa formam un GUVERN patriot si competent, in frunte cu CATALIN AVRAMESCU. Alminteri, riscam sa devenim o tara dezmembrata intre rusi, maghiari , bulgari si turci.

  raspunde comentariului
  • Bugs Bunny

   06 octombrie 2017 16:55

   Iti raspund eu de ce nu au fost judecati Iliescu, Roman etc deoarece in 1989 Romania si-a pierdut independenta,la putere au ajuns alogenii adormiti dar pregatiti sa distruga ceea ce cizmarul realizase. Luati toate conducerile Romaniei dupa 1990 o sa vedeti ca 85la suta din ei sunt alogeni ori urmasii fostilor tortionari rusofoni sositi in Romania din URSS. Ia ganditi putin 1 de ce nu au fost reabilitati cei ce au luptat impotriva comunistilor, cei ce au avut de suferit de pe urma comunistilor de ce Roman Petre a distrus fabrici de o importanta strategica ? Intrebari sunt destule. De ce nu se poate ? E simplu.

   raspunde comentariului
 • Dusu

  06 octombrie 2017 14:02

  Tara asta artificiala numita Romania, isi da duhul. Anexarea fortata a Transilvaniei facuta de tradatorul de Maniu si sleahta lui de olteni emigrati in Erdely se va sfarsi .Visul olteanului puturos numit Avram Iancu care a luptat impotriva ardelenilor va lua si el sfarsit. A sosit clipa referendumului ,iar tinutul secuiesc si Erdely vor deveni state independente.

  raspunde comentariului
  • doctoru

   07 octombrie 2017 12:54

   Ghermane, sa pare ca la tine medicamentele nu-si mai fac efectul. Incearca sa emigrezi, poate te linistesti.

   raspunde comentariului
  • Mandpv

   06 octombrie 2017 14:55

   Da -i tare ghermane, trage din toate pozitiile!!!!! Sooooogi pooooola tuturor romanilor!!!

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 13:09

  DRAGNEA NE FACE SCLAVII PSD. Dragnea cu Tariceanu desfasoara o activitate acerba de supunere a Justitiei. Deja, CCR raspunde comenzilor lui Dragnea, datorita lui Dorneanu. Pentru ca populatia sa-i sprijine, cei doi pucisti au promis mariri exagerate de salarii si pensii. Nu au reusit sa elibereze, in bloc, infractorii din inchisori, dar si-i elibereaza, unul cate unul, pe ai lor, aproape zilnic. In mod tacit, sunt inlocuiti continuu angajatii din institutiile de stat cu pesedei si se dubleaza sau se tripleaza numarul posturilor de decizie. Ca exemplu, noi avem cele mai multe ministere si avem de 4 ori mai multi secretari de stat ca Franta.Consilierii pesedeilor cu functii de decizie, sunt ca stolurile de lacuste. Se acorda salarii nesimtite si pensii nesimtite tuturor categoriilor de pesedisti si de simpatizanti ai PSD, care pot sa asigure si sa intareasca stapanirea tarii de catre PSD. Se vrea ca toti pesedeii si categoriile care le asigura stapanirea sa aiba salarii si pensii nesimtite, iar restul cetatenilor sa trudeasca pentru a-i intretine pe pesedisti, ca sclavii.

  raspunde comentariului
 • bunicutza

  06 octombrie 2017 12:45

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
  • Ardelean

   06 octombrie 2017 19:54

   Un ziar de frustrați, penibili și inculți. Ziariști care aiureaza in fiecare zi.Propagandisti huni, diverșionisti bolșevici huni. Cu cât încercați să destabilizati România cu atât noi romani sunt mai uniți. În veci trăiască Oltenia Moldova Ardealul și Țara Românească. Rușine hunilor Viva Trianon.

   raspunde comentariului
 • eco

  06 octombrie 2017 11:35

  ia zi ghermane,ai curaj sa ne spui cati romani s-au maghiarizat pentru un pumn de arginti si-un pasaport unguresc?

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  06 octombrie 2017 11:30

  Lasă-te hunule de ziaristica, nu este pentru tine. Articole slabe penibile primitive nonsens. Pentru tine acasă nu înseamnă România sau Ardealul. Dute în hunia

  raspunde comentariului
 • Autostrada targu muuuuuuuuieshi

  06 octombrie 2017 11:19

  Cand or ajunge si la noi ungurii, in general, inclusiv..., la 3-4 la suta din pop unor localitati o sa le dam si lor muuuulta AUTO nome, guvernare! ...ce vor ei! doar ca sa nu plece de tot!! ...sau macar 10 la suta... asa cum n-am facut-o nici macar su scumpii noshti sashii. Nimeni din MOLDOVA nu a manifestat pentru AUTO Muuuuuuuuuu UE, data lor pe veci de asa zisi liberali, nu de PSD! - cei cateva sute de tzaranoi adusi de ceausescu in fundatura iashi sunt complet dezorientati, ca dezradacinati, habar-nau ce inseamna sa adminstrezi un tzinut-regiune, daramite o zara, nu au auzit in viata lor de etica si de faptul ca de fapt cei care i-au instigat lucreaza pentru RUSI. Caci daca ar fi aflat, ori stiut cate ceva, ar fi cerut neindoios AUTOSTRADA care sa-i lege urgent de Chisinau, acum de centenar ci nu o Tg.Muuuuuuu ieshi inventata de tradatori si prinsa in buget de PUSCARIASUL Fenechiu din partida natzionala a PeNalilor tradatori ai Romaniei ca si inaintashul lor cu nume de rusnac BRATIanu.

  raspunde comentariului
  • despre AUto mui si muishtii de servici - mai au un singur dor inainte de moarte mai vor o MUUUUUUUUUUUUUUUUUIE!

   06 octombrie 2017 11:33

   Nu vi se pare ciudat faptul ca niste tzaranoi din iashi care nu sunt capabili sa administreze un biet orash postceausist, daramite un judet, cu bani de imprumut si din la alte BUGETE decat Local, nici macar cat Boc CLUJUL!, cer numai prostii aberatii, lucruri imposibil de realizat in secolul in curs, cand toate centrele regionale cer in primul rand o legatura cat mai buna rutiera si feroviara cu cel mai apropiat Port, oriunde in lume, chiar si prin BUDAPESTA, daca n-au incotro, tzaranoii din MOLDOVA instigati de oamenii pushcariashului Fenechiu din partidul national al penalilor, cer numai prostii? De ce nu pot cere si ei ceva normal, rational, folositor in primul rand LOR - pentru care mai apoi sa negocieze sprijinul altora, care vor sa se alature proiectelor lor -, si de ce striga cu putere, imperativ, vca vor doar un singur lucru inainte sa moara!?

   raspunde comentariului
   • UNgureaNU, sheful UTC care a alunecat intr-o balta de sange de Revolutie pe o strada din CLuUuJ

    06 octombrie 2017 12:35

    Dar ce o fi atat de special in Tg.MUUUUUUUUUUUUUUmuMU?ieshi si nu s-o prea gasi in Bistrita, Brasov, ori chiar direct in CLUJ, daca nu la campia sarmiii, industria turzii dupa Luna, de nu mai poate MOLDOVA intreaga, in numele careia cer urmasii tribului germani al croatilor din iashi, neaparat AUTOSTRADA? Evident, nu are cum fi decat Autonmia maghiara cu capitala la TgMuuuieshi si oamenii lor cu bani rusesti si unguresti care scot in strada TOATA MOLDOVA = cateva sute de tzaranoi din iashi, spre binele intregii ROMANIII! cu ajutorul marelui patriot avortond corcitura de securist maghiar care vrea doar binele romanilor in General = ORban, fratele celuilalt fost comisar, si ruda dupa tata cu actualu prim ministru al statului ungar.

    raspunde comentariului
    • BEBERON, ciuciu, muie! Pe aici NU se trece vor racni secuii in cor, cand va fi sa fie! deoarece ei apara EUROPA de invazia rusilor.

     06 octombrie 2017 13:54

     NU mai rage atata ca vitzelu la poarta 9! Toata lumea de aici stie cum se extrage vitzelushul Flamand de la ugerul bine fragezit si numai bun de muls de alti cetateni - mai ales catre cei de etnie maghiara! - din avortonul statal cu bugetRuL limitat!

     raspunde comentariului
 • mihai

  06 octombrie 2017 11:11

  Nu mai postati comentarii ca ii faceti audienta lui Gherman si nu e cazul.

  raspunde comentariului
 • Carturarescu

  06 octombrie 2017 10:41

  Articolul este un talmes balmes , o ciorba , o amestecatura fara cap si fara coada. Autorul a realizat un ghiveci iar in final nu a spus nimic. Dar absolut nimic. Am observat doar ca autorul ne considera inapoiati si nicidecum in secolul XXI. Noi intelegem frustrarea sa ,cu privire la starea inapoiata a mentalitatii maghiarilor din Romania, dar asta nu e un motiv sa bage pe toti in aceeasi oala. Ii reamintesc autorului ca circa 5 milioane de romani traiesc in afara tarii si sunt extrem de bine integrati acolo unde sunt. Ceea ce nu se poate spune despre maghiari. Tocmai ca expertii straini afirma faptul ca natiunea maghiara nu a reusit nici acum sa se adapteze la cerintele secolului XX.nu mai vorbim de XXI. Rata sibuciderilor ,din Ungaria arata , spun expertii cu prisosinta acest lucru. In Romania judetele Cv si Hr sunt prinele la, rata sinuciderulor . Comportamentul feudal maghiar iese la rampa in Romania aproape zilnic iar autorul nu numai ca se preface ca nu vede dar este si sustinatorul acestui comportament feudal. In judetele si zonele unde maghiarii reprezinta sub 20 acestia au pretentia sa fie tratati precum grofii de dinainte de 1914. Ei nu vor sa se amestece cu romanii, nu vor sa munceasca , nu vor sa vorbeasca romaneste , nu vor sa vada inscriptii in limba romana la primarii , scoli, etc. Nu vor ca la scoala copii lor sa incete romaneste . Se considera discriminare de catre maghiari, daca in zonele unde maghiarii sunt 10 , in administratie , maghiarul trebuie sa vorbeasca romaneste. Rste discriminare daca noi romanii , ucrainenii, grecii, polonezii etc nu platim translator maghiar in primarii, sputale, etc. Autorul este frustrat ca Romania este permanent data ca exemplu in UE la drepturile minoritatilor. Din pacate, maghiarii nu vor drepturi, vor segregare rasiala si separatism . Autorul exagereaza cu buna stiinta drepturile minoritatii romane din Ungaria. Nu are sens sa il umilim pe domnu Gherman cu date reale, am arata iar cum face dansul ziaristica cu date gabricate si doar de dansul stiute. Il anunt totusi ca romanii din Ungaria nu au avut niciodata reprezentant in Parlament. In judetele Cv si Hr romanii sunt maghiarizati si e vai de capul lor in acele zone. Asta autorul nu spune dar este deranjat ca nu a trecut legea care impunea angajarea de translatori in limba maghiara in administratia publica acolo unde , procentul este 10 . Deci maghiarii nu pot vorbi romaneste in Romania. . In curand UDMR va inainta o lege prin care maghiarii trebuie sa beneficieze de dalariul minim fara sa munceasca. Sunt unguri si daca nu se aproba asta , sunt discriminati. De aceea nu avem autostrazi , pt ca nu dam drepturile maghiarilor asa cum ne spune autorul. Maghiarii cei harnici si neeuropeni sunt discriminati de romanii balcanici. Si nu pot trai printre romani mai ales nu pot vorbi romaneste. Nici la spital nici la primarie , nicaieti. Asta inseamna multiculturalitate. Autorul vorbeste asa vag, arunca o susanea despre o autonomie fiscala . Care autonomie fiscala domnu Gherman ? Din cate enuntati despre economie spuneti numai baliverne . Era interesant ca sa fac o paranteza, afirmatia unui maghiar din Romania care spunea mai ieri pe facebook ca fiull dau , ce a obtinut cetatenie spaniola a votat pt Catalonia. Pai cum vine asta ?? In Transilvania se striga cum ca drept de vot sa aibe doar cei nascuti in Transilvania dar in Spania , un individ ce a obtinut cetatenie de la statul spaniol poate vota pt separatism ?? Domnule Gherman , toate cunostintele dvs economice , istorice etc se reduc la abilitatea de a le invarti si manipula strict pt a da bine socotelii dvs cu separarea Transilvaniei. Nu mai vorbiti de Bucovina. Jigniti groaznic romanii de acolo asa cum ati facut-o si acum 2-3 ani . Si mai interesant este ca tocmai dvs ba plangeti si va laudati ca platiti taxe la stat , dvs care lucrati la un patron ce are datorii de miliarde la bugetul de stat si nu il ececuta nimeni. Ar fi interesant de aflat daca ati mai gasi de lucru in afara de meseria de activist de partid pe care o prestati acum sub masca de asa zis ziarist.

  raspunde comentariului
 • de rasu lumii

  06 octombrie 2017 9:16

  Gherman dezinformeaza ca de obicei.....In Voievodina desi oficial sunt doi la suta romani....sunt atat pentru ca atat s-au decllarat romani restul vlahi...macedo-romani....aromani si astia sunt trecuti la 7,5 la suta altii....In realitate daca ii aduni romani declarati sunt peste 15 la suta si inca 15 la suta nedeclarati sunt 30 la suta romani adica cam cat sarbii si triplu maghiarilor.

  raspunde comentariului
  • florin

   06 octombrie 2017 10:41

   de rasu lumii. Declarati ca romani sunt vreo 4000 si vlahii declarati sunt 35 000, populatia Voivodinei e de 2 000 000 de locuitori. Asta spune recensamantul din 2011. De unde ai scos 30?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design