11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist27 august în istorie: România intră în Primul Război Mondial. Republica Moldova...

27 august în istorie: România intră în Primul Război Mondial. Republica Moldova îşi redescoperă limba națională

La 27 august 1896 s-a desfăşurat cel mai scurt război din istorie: 38 de minute. În 1916, România a intrat în primul Război Mondial. În 1939 a zburat primul avion cu reacţie. Din anul 1991, Republica Moldova îşi serbează independenţa.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 august în istorie.

1574. A murit medicul italian Bartolomeo Eustachius, unul dintre fondatori anatomiei umane.

1576. A murit pictorul venețian Vecellio Tiziano, părintele picturii moderne.

1770. S-a născut filosoful german G.W.F. Hegel.

1776. Armata britanică a învins armata continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unite – bătălia de la Long Island.

1858. S-a născut matematicianul italian Giuseppe Peano.

1877. S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator. A fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910. Împreună cu Henry Royce a creat faimoasa companie de automobile Rolls Royce.

1883. Explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), care a fost considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.

1890. S-a născut Man Ray, fotograf şi cineast avangardist.

1896. Cel mai scurt război din istorie, dintre Marea Britanie şi Zanzibar, a început la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. La final, Anglia l-a pus pe tronul Zanzibarului pe sultanul Hamud bin Muhammed.

1916. România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial. Armata Română înaintează pe trei direcții în Transilvania.

1918. S-a născut lingvistul Leon Levițchi  (decedat 1991).

1928. S-a născut criticul literar Mircea Zaciu.

1939. Primul zbor al unui avion cu reacţie: Heinkel He 178.

1941. S-a născut cântăreața Cesária Évora.

1950. A murit poetul italian Cesare Pavese.

1950. S-a născut actorul Mihai Mălaimare.

1958. A murit fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel.

1955. A apărut primul număr din Cartea Recordurilor  (The Guinness Book of Records).

1965. A murit Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei.

1970. A murit actorul Ştefan Ciubotăraşu.

1985. S-a născut  Alexandra Nechita, pictor american de origine română, cunoscută drept „micuța Picasso”.

1989. Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin. Din anul 1991, 27 august este declarată Ziua Independenţei Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă