13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul Dăncilă vrea să șteargă datoria de 1,4 miliarde USD a Cubei...

Guvernul Dăncilă vrea să șteargă datoria de 1,4 miliarde USD a Cubei către România

Ce experiență are Cuba în domeniul tratamentelor anti-cancer?

Specialiștii cubanezi au descoperit o serie de molecule chimioterapeutice cu rezultate deosebite împotriva diferitelor tipuri de cancer și au experiență în tratarea de afecţiuni oncologice şi diabetologice. În acest domeniu, s-a negociat deja un acord între Ministerele  Sănătăţii din România şi din Cuba.

Mai are România șanse reale să-și recupereze datoria din partea Cubei?

Regimul de la Havana susține că datoria față de România trebuie anulată pe motiv că moneda denumită rublă transferabilă nu mai există și că orice colaborare între România și Cuba trebuie discutată fără legătură cu această restanță financiară.

 

Ministrul Eugen Teodorovici a propus Cubei o modalitate de compensare a datoriei istorice a acestei țări faţă de România.

Propunerea a fost înaintată regimului condus de Raul Castro cu prilejul vizitei pe care Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și Sorina Pintea, ministrul Sănătății, au efectuat-o la Havana, la data de 2 decembrie 2018.

Un document postat pe site-ul SGG atestă că 12 țări ale lumii au, împreună, o datorie de peste 716 milioane de dolari SUA față de România, iar separat, Cuba are către România o datorie de peste 1,5 miliarde de ruble transferabile:  1.522.725.577,78 ruble transferabile, adică aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Transformarea se poate realiza, de exemplu, pe baza unei Hotârâri a Guvernului României din anul 1995, potrivit căreia coeficientul de conversie era de 0,877 USD pentru o rublă transferabilă. Dar întrucât rubla transferabilă a dispărut, ca monedă, în momentul desființării CAER, datoria Cubei față de România se poate stabili precis doar după o negociere între cele două Guverne, negociere pe care partea cubaneză n-o acceptă.

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor precizează că scopul vizitei din 2 decembrie 2018 a miniștrilor Teodorovici și Pintea a fost “de a debloca problema datoriei Cubei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare în domeniul economic şi al sănătăţii”. Concret, oficialii români au propus „să fie valorificate unele facilităţi medicale şi de cercetare din ţara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluţii pentru tratamentele contra cancerului”.

 

Să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei

Documentul sugerează că partea română s-a declarat dispusă să anuleze datoria istorică a Cubei, în cazul în care regimul Castro ar semna un asemenea parteneriat.

„În condiţiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părţi, va fi necesar să se identifice o soluţie din punct de vedere juridic, astfel încât operaţiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislaţiei în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională desfăşurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziţiei autorităţilor cubaneze”, precizează documentul difuzat de SGG.

Dar conform aceleiași surse, „ulterior vizitei ministrului Teodorovici în Cuba, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României, vice-preşedintele Cabrisas a arătat că partea cubaneză doreşte să se menţină linia de separaţie între problema datoriei Cubei faţă de România şi cooperarea bilaterală”. Altfel spus, regimul de la Havana acceptă să discute despre o colaborare bilaterală, dar de pe urma căreia să câștige bani, nu în schimbul anulării datoriei istorice.

„Politica actuală a guvernului cubanez este de ştergere în totalitate a datoriilor exprimate în ruble transferabile, având în vedere că această monedă nu mai există”, explică documentul postat pe site-ul SGG.

Ideea unui parteneriat România – Cuba era cunoscută și de alți membri ai Guvernului. De exemplu, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, prezenta și ea detalii ale acestui proiect.

 

“Va fi una dintre reuşitele majore ale acestei guvernări”

„Ministrul Finanţelor şi ministrul Sănătăţii au dezvăluit de ce au fost plecaţi in Cuba. România îşi doreşte o cooperare cu partea cubaneză pentru aducerea în România a mai multor medicamente care vindecă diferite forme de cancer şi care împiedică amputarea membrelor bolnavilor de diabet în stadiu avansat. Cuba a investit foarte mult în cercetarea medicală, cu rezultate extraordinare. Dacă se reuşeşte ca în România să se găsească aceste medicamente în farmacii, va fi una dintre reuşitele majore ale acestei guvernări”, a scris, pe o rețea de socializare, Lia Olguța Vasilescu.

Se poate remarca însă că fostul ministru al Muncii nu făcea nicio aluzie la anularea datoriei Cubei față de România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă