20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson, în ofensivă pentru preluarea puterii în Marea Britanie

Boris Johnson, în ofensivă pentru preluarea puterii în Marea Britanie

Boris Johnson, susţinător al unei rupturi ferme de Uniunea Europeană (UE), i-a cerut Theresei May să promită că nu va majora impozitele, pentru a-i permite economiei britanice să se relanseze după ieşirea din UE, invitând-o să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump.

„A venit momentul pentru acest guvern conservator să arate cum o Mare Britanie post-Brexit se va traduce printr-o economie fericită şi dinamică”, a scris Johnson într-un articol pentru săptămânalul Daily Telegraph.

Aceste cuvinte „nu vor pune câtuşi de puţin capăt zvonurilor conform cărora el (Boris Johnson) se pregăteşte să preia conducerea Partidului Conservator”, analizează cotidianul.

Duminică, Boris Johnson a criticat-o deja pe May, comparând proiectul ei pentru Brexit, „planul de la Chequers”, cu „o centură explozibilă” ataşată Marii Britanii şi al cărei „detonator i-a fost predat Uniunii Europene”. Aceste cuvinte au provocat un şoc, inclusiv în cadrul Partidului Conservator, secretarul de stat pentru afaceri externe Alan Duncan estimând că ele constituie “unul dintre momentele cele mai dezolante din politica modernă britanică”.

„Acesta nu este un limbaj pe care l-ar folosi un premier”, a reacţionat luni purtătorul de cuvânt al Theresei May în cadrul unui briefing de presă, refuzând să facă alte declaraţii asupra acestui articol „pentru a nu-l alimenta”. În ceea ce priveşte planul de la Chequers, „acesta este singurul plan pe masă care va corespunde dorinţei britanicilor şi care va evita în acelaşi timp o frontieră dură în Irlanda de Nord”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Atacurile virulente ale lui Boris Johnson împotriva Theresei May sunt interpretate de unii dintre detractorii săi drept o tentativă de a deturna atenţia presei britanice de la divorţul său cauzat de presupusele sale infidelităţi.

Cele mai citite

Luxemburg: Expoziție dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și Uniunea Europeană

În seara de miercuri, 22 mai, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au avut bucuria unei frumoase și emoționante întâlniri cu comunitatea de români...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

Descoperă soluțiile profesionale de curățare și igienizare a mâinilor

Te preocupă sănătatea echipei pe care o coordonezi sau îţi doreşti ca partenerii şi clienţii tăi să aibă acces la cele mai eficiente soluții...
Ultima oră
Pe aceeași temă