32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiLuxemburg: Expoziție dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și...

Luxemburg: Expoziție dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și Uniunea Europeană

În seara de miercuri, 22 mai, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au avut bucuria unei frumoase și emoționante întâlniri cu comunitatea de români din Marele Ducat al Luxemburgului, la Centrul Cultural Scheiss, potrivit romaniaregala.ro.

În sala mare a fost vernisată expoziția dedicată aportului Familiei Regale la aderarea României în NATO și Uniunea Europeană. Expoziția a fost admirată în luna martie la Bruxelles, la sediul central al NATO, atunci când au fost sărbătoriți 20 de ani de la intrarea României în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Sărbătoarea de la Luxemburg a fost organizată de Ambasada României în Marele Ducat împreună cu Asociația Luxemburg România, condusă de doamna Crina Eniță. Au luat doamna ambasador Livia Rusu și doamna Eniță, iar apoi au rostit un cuvânt de bun-găsit Majestatea Sa și Principele Radu. A fost prezent la întâlnire directorul Statului Major al Apărării din România, generalul de brigadă Valentin Brânzei.

După ceremonia de deschidere, membrii comunității românești, veniți la Luxemburg din toate colțurile țării și din Republica Moldova, au stat de vorbă cu Custodele Coroanei și cu Principele Consort pe terasa centrului.

Foto Facebook Familia Regala a Romaniei, 23 mai 2024

Vizită la Universitatea din Luxembrug și la școala Notre Dame Sainte-Sophie

Miercuri, 22 mai, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Universitatea Luxemburg. La vizită a luat parte ambasadorul României la Luxemburg. Oaspeții regali au fost întâmpinați de profesorul Marie-Hélène Jobin, vice-rectorul universității, și de doamna Daniela Di Santo, directorul Fondului Belval.

Majestatea Sa și Principele Radu au vizitat Luxembourg Learning Centre, apoi biblioteca universitară și, în final, Maison du Savoir. La departamentul din urmă, oaspeții regali s-au întâlnit cu profesori și studenți ai universității, cu care au purtat un dialog pe tema contribuției României la Uniunea Europeană și NATO și la sprijinirea Republicii Moldova pe drumul european.

Tot miercuri, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat școala Notre Dame Sainte-Sophie din Luxemburg. Școala are o tradiție pedagogică și educativă de aproape patru secole. Oaspeții regali au fost întâmpinați în Capela Școlii de către dna. Nicola Heckner, directorul general, și de profesoara Ioana de Cidrac. În Capelă, Majestatea Sa și Principele Radu au asistat la un recital de poezie și muzică susținut de elevii români ai școlii, apoi au stat de vorbă cu părinții copiilor și cu o parte dintre profesori. Școala are elevi din 50 de țări ale lumii și acoperă învățământul primar, gimnazial și liceal.

În a doua parte a vizitei la Notre Dame Sainte-Sophie, oaspeții regali au vizitat laboratoare, săli de studiu și săli de sport ale școlii. La plecare, Majestatea Sa și Principele Radu și-au luat rămas bun de la zecile de elevi de școală primară, aflați în curtea școlii pentru a spune la revedere musafirilor din România.

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul său de integrare europeană şi a vorbit despre situaţia “critică şi precară” din această ţară, care se confruntă cu tehnicile de destabilizare ale Rusiei, potrivit agerpres.ro.

În discursul său intitulat “Securitatea frontierelor estice ale UE şi NATO. O perspectivă românească”, susţinut în prezenţa Alteţei Sale Regale Henri, Marele Duce al Luxemburgului, Majestatea Sa Margareta a atras atenţia asupra estului continentului şi a invitat la reflecţie asupra potenţialelor pericole de escaladare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

Autoritățile vamale ucrainiene se pregătesc să pună embargo pe petrolul românesc

Nebunia petrolului rusesc a ajuns să afecteze și firmele românești care exportă produse petroliere în Ucraina. Un grup de magnați ucrainieni, grupați în compania...

Posibilă sinucidere în cazul morții lui Claudio Graziano președintele grupului italian Fincantieri, principala companie navală a Europei

Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, care a comandat şi Forţa Naţiunilor Unite în...
Ultima oră
Pe aceeași temă