12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Echipele puternice, un plus pentru organizaţii

Echipele puternice, un plus pentru organizaţii

O echipă formată din oameni valoroşi, implicaţi şi responsabili nu poate reprezenta decât un avantaj real pentru orice manager care îşi doreşte performanţă. Totuşi, orice lider trebuie să ştie să creeze contextul propice pentru dezvoltarea oricărui angajat şi să îi ofere ocazia să se manifeste, oferindu-i responsabilităţi şi independenţă.

În cele mai multe cazuri, un departament alcătuit din angajaţi puternici şi capabili să îndeplinească orice sarcină este un atu important, cu valenţe multiple în cadrul unei companii. Sorin Păun, partener Ascendis, spune că o echipă valoroasă are resurse inimaginabile de a forţa zona de confort, de a seta standarde de excelenţă şi de a se motiva prin acţiuni provocatoare pe care alţii le-ar considera periculoase.

Mai mult, Diana Voicu, HR Specialist în cadrul companiei de consultanţă în IT Qualitance QBS, susţine faptul că un angajat puternic este de foarte multe ori şi unul determinat, implicat, responsabil şi care va livra chiar mai mult decât i se cere în cazul în care i se creează un context favorabil pentru aceasta. „Astfel, o organizaţie trebuie să ofere în acelaşi timp angajaţilor şansa de a activa într-un mediu favorabil dezvoltării personale şi profesionale, oferindu-le o viziune mai clară asupra propriilor competenţe şi energiilor potenţiale”, explică Diana Voicu.

Gestionarea angajaţilor cu potenţial

Pentru a beneficia de toate avantajele evidenţiate mai sus, un manager trebuie să deţină abilităţi bune de conducere şi delegare de sarcini.

„Secretul constă în stabilirea unor limite foarte clare de acţiune, în asumarea explicită a liniilor de competenţă şi în definirea precisă a rolurilor însuşite în diferite contexte pentru fiecare membru al echipei”, precizează Diana Voicu. „Ca atare, cunoaşterea şi înţelegerea membrilor echipei pe care o conduci este la fel de importantă şi de complexă indiferent de structura personalităţii acestora”, completează Voicu.

Mai mult, liderul unei echipe puternice este cel care construieşte un mediu de lucru care să rezoneze cu aşteptările angajaţilor. „Este necesară oferirea unui mediu provocator şi adaptat tot timpul la cerinţele ridicate ale angajaţilor. Totodată, concentrarea managerului ar trebui să fie axată pe susţinere, şi nu pe comandă, astfel atrăgând oamenii către obiective, strategii şi acţiuni, şi nu forţându-i să le atingă prin folosirea puterii formale”, specifică Sorin Păun.

Oportunităţi şi provocări

Motivarea are un rol vital în păstrarea unei echipe puternice, iar, paradoxal, cea de tip material nu este absolut necesară. Astfel, un manager trebuie doar să acorde angajaţilor săi oportunitatea de a se manifesta, de a deveni ceea ce ei îşi doresc, prin asumarea unui rol corespunzător în cadrul echipei. „Un pas important pentru îndeplinirea acestui deziderat ar fi creşterea gradului de conştientizare a oamenilor. Ei trebuie să înţeleagă ce se aşteaptă de la ei, ce ar conduce la succesul proiectului în care sunt implicaţi şi care sunt acele competenţe personale care le conferă un rol fundamental în echipă”, consideră Diana Voicu.

Mai mult, Sorin Păun adaugă că oamenii care sunt parte din echipe puternice au nevoie de oportunităţi şi provocări, niciodată de control sever, lipsă de creativitate şi formalism. „Abordarea trebuie să fie întotdeauna cu atragere şi rareori cu presiune”, conchide Păun.

Lider formal sau informal?

Orice echipă are nevoie de un lider. Cu atât mai mult, în cazul unei echipe formate din oameni competenţi şi puternici, trebuie să fie îndeplinit criteriul identităţii între liderul formal şi cel informal. Expertiza într-un anumit domeniu de activitate, confirmarea aptitudinilor prin succes profesional şi echilibrul interior conduc la consolidarea încrederii în potenţialul propriu şi susţin puterea interioară, definind un tip de personalitate care îşi va pune în mod cert amprenta asupra grupului din care face parte. Astfel de oameni interacţionează la un alt nivel şi, de cele mai multe ori, au aşteptări mai mari de la ei, de la ceilalţi şi, implicit, de la liderul lor. Ca atare, este vital ca liderul formal al echipei să fie confirmat şi la nivel informal, acceptat şi recunoscut de către membri pentru valoarea pe care o aduce în echipă şi pentru influenţa pe care reuşeşte să o exercite asupra celorlalţi.

Sursa: Diana Voicu, Qualitance QBS

Ce presupune o echipă de succes?

O echipă performantă va trebui să bifeze următoarele caracteristici:

Roluri şi sarcini clare;

Conducere împărtăşită;

Relaţii externe;

Diversitate de stiluri;

Autoevaluare;

Lipsă de formalism;

Participare;

Ascultare;

Dezacord civilizat şi constructiv;

Decizii în consens;

Comunicare liberă şi deschisă.

Sursa: Sorin Păun, Ascendis

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă