Măsura care ar putea aduce falimentul pentru multe firme: impozitul pe profit va fi înlocuit cu impozit pe cifra de afaceri | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Teodora Cimpoi , 29 iunie 2017 - stire actualizata la ora 16:03, 29 iunie 2017
Măsura care ar putea aduce falimentul pentru multe firme: impozitul pe profit va fi înlocuit cu impozit pe cifra de afaceri | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

După ce a bulversat mediul de afaceri cu propunerea de introducere a impozitului pe venitul global, noul program de guvernare prevede opţiunea ca impozitul pe profit să fie înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri începând de anul viitor. Măsura arată că Guvernul e disperat să ia cât mai mulţi bani, în condiţiile în care deficitul bugetar a luat-o la vale.

Deocamdată nu au fost anunţate noile cote, dar în document scrie că impozitarea se va face în două sau trei trepte. Măsura ar putea băga în faliment o mulţime de firme, care operează cu marje de profit mici, însă este o sursă de venituri mai sigură, pentru că se vor lua bani şi de la cei care sunt sau se declară pe pierdere.

În plus, în condiţiile majorării salariului minim şi nu numai, firmele au virat mai puţin impozit pe profit statului în primele cinci luni, faţă de perioada similară a anului trecut.

Aceste măsuri vor fi luate în conextul în care, aşa cum “România liberă” a arătat într-o analiză publicată ieri, bugetul României a înregistrat în primele cinci luni un deficit bugetar triplu față de cel din perioada similară a anului trecut, respectiv de 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB) față de 0,78 miliarde lei (0,1% din PIB).

În plus, statul a cheltuit în primele cinci luni ale anului cu plata salariilor bugetarilor și pentru asistență socială cu aproape 6 miliarde de lei mai mult decât tot ce a reușit să încaseze din taxe și impozite în această perioadă.

Măsura de a elimina Pilonul II de pensii, cuprinsă de asemenea în programul de guvernare, s-ar putea decide din cauza deficitului uriaş de la bugetul asigurărilor sociale, care a depăşit un milliard de euro în 2016. În loc să se ducă în conturile personale ale contribuabililor, administrate de fondurile private de pensii, procentul de 5,1% va rămâne în gestiunea statului, pentru a plăti pensiile curente.

Asta în condiţiile în care, în prezent, o treime din pensii se plătesc din împrumuturi, iar de la 1 iulie punctul de pensie va fi majorat de la 917,5 lei la 1.000 lei. De asemenea, va intra în vigoare Legea salarizării, promulgată deja de preşedintele ţării, act normativ care va antrena iarăşi o majorare subsanţială a cheltuielilor cu salariile în sectorul public, inclusive pentru parlamentari.

În ceea ce privește impozitarea profiturilor, autoritățile au în vedere, în sectorul energetic, impozitarea suplimentară, cu cel puțin 20%, a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, potrivit noului program de guvernare. 

Comentarii

 • unu

  29 iunie 2017 18:53

  foarte bine cu impozitarea pe cifra de afaceri,la microintreprinderi oricum se face de multisor...

  raspunde comentariului
 • Ana Pauker

  29 iunie 2017 18:05

  AICI PSD a facut un lucru bun, incearca sa-i prinda pe marii hoti corporatisti care folosind transfer pricing methods raporteaza profit minim sau 0 in RO cu oameni platiti ca-n AFRICA.... HUOO LA OASE...httpsen.wikipedia.orgwikiTransfer_pricingNU ESTI CAPABIL SA FACI PROFIT, TE-AM INCHIS FIINDCA fie esti imbecilfalimentar fie EVAZIONIST... 99 e a doua varianta pentru marile afaceri si corporatii din Romania.

  raspunde comentariului
 • Goi

  29 iunie 2017 16:18

  Cei trei factori obligatorii ai economiei de piata, sa produci, sa vinzi ce produci si sa ai profit. Asa ca orice firma care nu declara profit e in faliment.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design